Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

EE: "Aπαράδεκτες οι παράνομες επιστροφές στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ "

Δημοσίευμα Spiegel: 

Τίτλος: «Η ευρωπαία Επίτροπος χαρακτηρίζει τις παράνομες επιστροφές στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ‘απαράδεκτες’»

Υπότιτλος: «Η έρευνα του SPIEGEL και των συνεργατών του αποκάλυψε πριν από εβδομάδες πώς η Ελλάδα και η Frontex εμπλέκονται σε παράνομα pushbacks προσφύγων.

Τώρα η Κομισιόν κινητοποιείται: Η αποσαφήνιση των περιστατικών είναι ‘υψίστης σημασίας’»

Στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Μετά τις αποκαλύψεις για παράνομες επιστροφές στα σύνορα της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει τώρα να ζητήσει διευκρινίσεις. «Υπάρχουν αυτές οι αναφορές, οι οποίες δεν είναι αποδεκτές και πρέπει να αποσαφηνιστούν», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ylva Johansson, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι δέουσες διαδικασίες για να διευκρινιστεί εάν και σε ποιο βαθμό η Frontex έχει απωθήσει παράνομα αιτούντες άσυλο.

Η Johansson αναφέρεται σε αποκαλύψεις του SPIEGEL, σύμφωνα με τις οποίες, μονάδες της Frontex εμπλέκονται σε παράνομες απωθήσεις προσφύγων από έλληνες συνοριοφύλακες. Το SPIEGEL προχώρησε σε αποκαλύψεις για πρώτη φορά στα μέσα Οκτωβρίου σε κοινή έρευνα με τους ‘Report Mainz’, ‘Lighthouse Reports’, ‘Bellingcat’ και ‘tv Asahi’.

Οι διευκρινίσεις σχετικά με τις αναφορές είναι τώρα ‘υψίστης σημασίας’, δήλωσε η Johansson. Η Frontex θα πρέπει επίσης να αναπτύξει ‘τις σωστές συνήθεις διαδικασίες’ για να εξετάσει τάχιστα αυτά τα δημοσιεύματα και εν ανάγκη να αντιδράσει .

Ειδικά ο επικεφαλής της Frontex Fabrice Leggeri υπόκειται σε όλο και μεγαλύτερες πιέσεις. Εσωτερικά έγγραφα δείχνουν ότι ο Leggeri υποβάθμισε τα ελληνικά pushbacks. Ένα αεροσκάφος επιτήρησης της Frontex παρατήρησε ένα ελληνικό pushback τον Απρίλιο και μετέδωσε τις εικόνες ζωντανά στα κεντρικά γραφεία της Frontex στη Βαρσοβία. Ο Leggeri δεν χαρακτήρισε το περιστατικό ως πιθανή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, ο επικεφαλής της Frontex υπερασπίστηκε τον εαυτό του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μια ψευδή δήλωση. Δήλωσε ότι στα τέλη Απριλίου κανένα αεροσκάφος της Frontex δεν είχε πετάξει την ώρα που σημειωνόταν κάποιο pushback, όπως ανέφερε το SPIEGEL. Την εν λόγω χρονική στιγμή δεν υπήρχε τέτοια αποστολή, σύμφωνα με τον Leggeri. Η Frontex παραδέχθηκε εντωμεταξύ ότι αυτό δεν ισχύει και ότι ο Leggeri έκανε λάθος.

Το δικαίωμα για άσυλο ως ‘ευρωπαϊκός τρόπος ζωής’

Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων της ΕΕ έπρεπε να απολογηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ κατόπιν η ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ζήτησε την παραίτησή του. Νωρίτερα, οι αριστεροί βουλευτές είχαν ζητήσει την απομάκρυνση του Leggeri. Οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι ζητούν εξεταστική επιτροπή.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπερασπίστηκε το έργο της Frontex την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Στη συνάντησή του με τη Johansson ανέφερε ότι μια ισχυρή Frontex και το δικαίωμα στο άσυλο «δεν είναι αντιφατικά». Η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και η Frontex αξίζει την ανάλογη εμπιστοσύνη να το πράξει. Ταυτόχρονα, η δυνατότητα ασύλου είναι ένας «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής», και κανείς δεν πρέπει να απορρίπτεται. «Αυτό είναι που μας κάνει ό,τι είμαστε», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.