Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Tα γερμανικά ΜΜΕ για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται με δημοσιεύματα στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία. Παρατίθεται το σχετικό συγκεντρωτικό τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων DPA και ακολουθούν σχετικοί τίτλοι/υπότιτλοι από τα γερμανικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ:

Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA

 «Η ΕΕ επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τουρκία»

Υπότιτλος: «Η Τουρκία βγήκε σχεδόν αλώβητη από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, διατηρείται η απειλή σκληρών οικονομικών κυρώσεων. Η ημερομηνία για την επόμενη κρίσιμη συνάντηση έχει ήδη καθοριστεί»

Το τηλεγράφημα του DPA αναφέρει:

//Η ΕΕ θα επιβάλει νέες κυρώσεις στην Τουρκία. Ο λόγος γι’ αυτό είναι η μη εξουσιοδοτημένες έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου, όπως προκύπτει από απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν τόσο μεμονωμένα πρόσωπα όσο και επιχειρήσεις οι οποίες εμπλέκονται στις δοκιμαστικές γεωτρήσεις που θεωρούνται παράνομες. Θα αποφασιστούν οριστικά από το Συμβούλιο Υπουργών και θα περιλαμβάνουν απαγορεύσεις εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Προς το παρόν, ωστόσο, δεν θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον ολόκληρων τομέων της Οικονομίας ή εμπάργκο όπλων από μέρους της ΕΕ. Τα σχετικά αιτήματα που τέθηκαν λόγω της ακολουθούμενης από την κυβέρνηση στην Άγκυρα διαρκούς πολιτικής αντιπαράθεσης, δεν βρήκαν την απαραίτητη ομόφωνη υποστήριξη.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη τα ξημερώματα της Παρασκευής, πιο εκτεταμένα βήματα θα μπορούσαν να δρομολογηθούν κατά την επόμενη τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου του επόμενου έτους. Μέχρι τότε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η  Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα επεξεργαστούν περαιτέρω επιλογές. Επίσης, θα πρέπει να καταθέσουν έκθεση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Η Τουρκία επικρίνεται κυρίως για την αμφιλεγόμενη έρευνα για φυσικό αέριο σε θαλάσσιες περιοχές στα ανοικτά της Κύπρου και κοντά σε ελληνικά νησιά. Απαράδεκτες θεωρούνται επίσης οι προκλήσεις στο πλαίσιο της διαμάχης για τη διχοτόμηση της Κύπρου, αλλά και οι παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ εναντίον της Λιβύης. Η Τουρκία απορρίπτει τις κατηγορίες.

Λόγω των ερευνών για φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου, η ΕΕ είχε ήδη από τον Φεβρουάριο επιβάλει απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε δύο στελέχη της τουρκικής εταιρείας Ενέργειας TPAO. Ήδη από το 2019 αποφασίστηκε να περιοριστεί η κατανομή των κονδυλίων της ΕΕ και να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία περί Αεροπορικών Μεταφορών. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα μέτρα δεν είχε μέχρι στιγμής ορατά αποτελέσματα.

Εκτός από τις νέες κυρώσεις και το χρονοδιάγραμμα για πιθανά περαιτέρω μέτρα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν και επί μίας νέας πρόταση προς την κυβέρνηση στην Άγκυρα για διάλογο. Σύμφωνα με αυτή, η προσφορά μίας «θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας» παραμένει στο τραπέζι -προϋπόθεση είναι να φανεί διατεθειμένη η Τουρκία «να επιλύσει τις διαφορές με διάλογο και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, μια τέτοια θετική ατζέντα θα μπορούσε να επεκταθεί και σε ζητήματα Οικονομίας και Εμπορίου, αλλά και στην περαιτέρω συνεργασία σε θέματα Μετανάστευσης. Κατά το κείμενο η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι διατεθειμένη να παράσχει οικονομική στήριξη στους Σύρους πρόσφυγες και στους Δήμους και Κοινότητες στην Τουρκία που τους έχουν υποδεχθεί.

Πριν από τη συμφωνία για τις νέες κυρώσεις προηγήθηκαν συζητήσεις πολλών εβδομάδων μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος πιέζουν για τη σκληρότερη δυνατή πολιτική με οδυνηρές κυρώσεις από μέρους της ΕΕ έως και την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης. Όμως η Γερμανία, μεταξύ άλλων χωρών, είναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία χρειάζεται ως εταίρος στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και δεν θα πρέπει να τη δυσαρεστήσουν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg βλέπει την κατάσταση κατά παρόμοιο με τη γερμανική κυβέρνηση τρόπο. Λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής προειδοποίησε την ΕΕ να μην υπάρξει ρήγμα στις σχέσεις με τον εταίρο στη Συμμαχία Τουρκία. Υπάρχουν διαφορές με την Τουρκία που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, δήλωσε ο Stoltenberg. Ταυτόχρονα, ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωριστεί η σημασία που έχει η Τουρκία ως μέρος του ΝΑΤΟ αλλά και ως μέρος της «δυτικής οικογένειας». Η χώρα αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Επιπλέον, η Τουρκία φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες από όλους τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Stoltenberg.//

WELT

Τίτλος: «Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - Η επιτυχία της Merkel είναι ένας τυπικός συμβιβασμός»

Υπότιτλος: «Brexit, Κλίμα, κυρώσεις στην Τουρκία και βέτο στον Προϋπολογισμό -η ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ φάνηκε να είναι φορτωμένη με αμφιλεγόμενα ζητήματα. Το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής κατέληξαν γρήγορα σε συμφωνία οφείλεται σε μια επιδέξια χορογραφία από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, αυτή έχει ένα τίμημα»

Ανταπόκριση των Tobias Kaiser και Christoph Schiltz από Βρυξέλλες

-Frankfurter Allgemeine Zeitung

Τίτλος: «Διαμάχη για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο: Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποφασίζει νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας»

Υπότιτλος: «Στη διαμάχη για τις αμφιλεγόμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ σχεδιάζει να επεκτείνει τις κυρώσεις της. Προς το παρόν δεν θα υπάρξει εμπάργκο όπλων από μέρους της ΕΕ»

-Süddeutsche Zeitung

Τίτλος: «Η ΕΕ επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τουρκία»

-Handelsblatt

Τίτλος: «Έρευνες για φυσικό αέριο - Η ΕΕ επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τουρκία»

Υπότιτλος: «Η ΕΕ σκοπεύει να τιμωρήσει την Τουρκία για μη εξουσιοδοτημένες έρευνες για φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου. Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν τόσο μεμονωμένα πρόσωπα, όσο και επιχειρήσεις»

-ZEIT Online

Τίτλος: «Σύνοδος κορυφής ΕΕ: Τα κράτη της ΕΕ αποφασίζουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας»

Υπότιτλος: «Σύμφωνα με διπλωμάτες, κατά τη διάρκεια της νύχτας διεξήχθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ έντονες συζητήσεις για τις μη επιτρεπόμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας για φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου. Τώρα η ΕΕ επεκτείνει τις κυρώσεις της»

-SPIEGEL Online

Τίτλος: «Διαμάχη για τις γεωτρήσεις προς αναζήτηση φυσικού αερίου - Η ΕΕ επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τουρκία»

Υπότιτλος: «Η διαμάχη μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο συνεχίζεται. Τώρα η ΕΕ ενισχύει τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας»

-BILD Online

Τίτλος: «Λόγω μη εξουσιοδοτημένων ερευνών για φυσικό αέριο – Η ΕΕ επιβάλλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας»

-ARD-tagesschau.de

Τίτλος: «Σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες - Περαιτέρω κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και της Τουρκίας»

Υπότιτλος: «Εκτός από τον νέο Προϋπολογισμό, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ συμφώνησε και επί περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Τουρκίας. Τα μέτρα κατά της Μόσχας απλώς παρατείνονται χρονικά, οι νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας συνιστούν κυρίως απειλή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.