Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

«Eμβολιασμός: Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η ΕΕ απορρίπτουν τις κατηγορίες»

DIE WELT: Υπότιτλος: «Μετά την κριτική για τη διστακτική έναρξη, περισσότεροι και ταχύτεροι εμβολιασμοί θα καταστούν δυνατοί στη Γερμανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίζεται τη στρατηγική στη μάχη κατά του κορωνοϊού»

Το πρωτοσέλιδο, κεντρικό ρεπορτάζ της ε/φ, αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Μετά από την έντονη κριτική λόγω της αργής έναρξης, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θέλει να καταστήσει δυνατούς περισσότερους και ταχύτερους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, έως και κατά το 1/5 περισσότερες δόσεις θα λαμβάνονται από μία αμπούλα ορού της Biontech, ενώ οι απαραίτητοι δεύτεροι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν αργότερα. Με τη χρονική μετάθεση των δεύτερων εμβολιασμών θα είναι δυνατόν να ανοσοποιηθούν περισσότεροι άνθρωποι κατά την αρχική φάση. Ο Υπουργός Υγείας Jens Spahn (CDU) ανακοίνωσε στη δια τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, σύμφωνα με πληροφορίες της WELT, τη δυνατότητα εμβολιασμού για όλους τους ενδιαφερόμενους «πιθανώς κατά το β’ τρίμηνο του 2021». Η WELT επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή από πολλούς συμμετέχοντες στη συνάντηση. Επίσης, ανακοίνωσε σύμφωνα με πληροφορίες ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα εγκρίνει τη χρήση έξι δόσεων εμβολίου ανά αμπούλα Biontech. Μέχρι στιγμής, μόνο πέντε δόσεις λαμβάνονται από μια αμπούλα.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη αυτή τη στιγμή με έντονη κριτική, καθώς σχετικά μικρές ποσότητες του εμβολίου είναι διαθέσιμες στη Γερμανία και οι παραδόσεις στα ομοσπονδιακά κρατίδια έχουν καθυστερήσει. Το SPD και το FDP επέκριναν τη στρατηγική και κάλεσαν την Καγκελάριο Angela Merkel να παρέμβει. Η Γερμανία βρίσκεται σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με άλλες χώρες, δήλωσε ο ΓΓ του SPD Lars Klingbeil στο ARD, ο οποίος κατηγόρησε τον Spahn για αυτό. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP, Michael Theurer, δήλωσε: «Ο Υπουργός Υγείας Spahn θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την αποτυχία και το χάος των εμβολιασμών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Steffen Seibert υπερασπίστηκε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να γίνει η προμήθεια του εμβολίου από την ΕΕ. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση στηρίζει αυτή την «θεμελιώδη απόφαση», δήλωσε ο Seibert. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός ήταν και είναι ο σωστός τρόπος». Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιολόγησε τη στρατηγική της. Ο στόχος ήταν η δημιουργία του ευρύτερου δυνατού χαρτοφυλακίου εμβολίων, δήλωσε εκπρόσωπός της. Η ΕΕ το κατόρθωσε «σε ένα πλαίσιο σημαντικής αβεβαιότητας» και παρήγγειλε σχεδόν 2 δις δόσεις από έξι διαφορετικούς παρασκευαστές.

Η BILD δημοσίευσε μια επιστολή τη Δευτέρα, από την οποία προκύπτει το πώς ο Υπουργός Υγείας Spahn και οι ομόλογοι του από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία παρέδωσαν την προμήθεια του εμβολίου στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ζήτησαν συγγνώμη για τις προηγούμενες προσπάθειές τους. Τους τελευταίους μήνες η Επιτροπή διαπραγματευόταν εξ ονόματος των κρατών-μελών με φαρμακευτικές εταιρείες τις συμβάσεις προμήθειας εμβολίων που δεν είχαν ακόμη αναπτυχθεί και έφτασε σε  συμφωνίες με τις Biontech/Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Curevac, Johnson & Johnson και Sanofi. Πρόσφατα ακούστηκαν κατηγορίες ότι οι Βρυξέλλες συνήψαν με καθυστέρηση τις συμβάσεις, ειδικά με τις εταιρείες με τα πιο υποσχόμενα εμβόλια.

Μόνο το εμβόλιο από την Biontech/Pfizer έχει λάβει μέχρι σήμερα έγκριση στην ΕΕ. Η Επιτροπή έχει παραγγείλει έως και 300 εκ. δόσεις. Ωστόσο, λόγω των δυσχερειών στην παραγωγή, η παράδοση είναι πιθανό να παραταθεί χρονικά επί μήνες. Μετά το εμβόλιο  της Biontech, είναι η σειρά της Moderna να λάβει έγκριση για το εμβόλιό της από την ΕΕ. Η Επιτροπή έχει συμβόλαιο προμήθειας μάξιμουμ 160 εκ. δόσεων. Σημαντικά περισσότερες είναι οι παραγγελίες από την Curevac και τη γαλλική Sanofi. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του γαλλικού εμβολίου.

Στο μεταξύ, οι μισοί περίπου Γερμανοί εμφανίζονται δύσπιστοι σε σχέση με τη στρατηγική εμβολιασμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της Civey για λογαριασμό της Augsburger Allgemeine. Σχεδόν το 40% έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στη στρατηγική της κυβέρνησης, ενώ οι υπόλοιποι είναι αναποφάσιστοι. Κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 40 και 49 ετών εκφράζονται οι περισσότερες επικρίσεις για το σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.