Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

FAZ: «Τέλος μιας τρελής πορείας»

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Υπότιτλος: «Η εντολή προς τον Joe Biden είναι σαφής όσο και αδύνατη: Να απαλλάξει την Αμερική από το δηλητήριο της παθολογίας της»

Το πρωτοσέλιδο άρθρο γνώμης του υπεύθυνου θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της FAZ, Klaus-Dieter Frankenberger αναφέρει:

//Αυτό είναι λοιπόν το τέλος της θητείας ενός Προέδρου που υποτίθεται πως ήθελε να κάνει την Αμερική ξανά «μεγάλη»: Την ημέρα παράδοσης της εξουσίας, η Ουάσιγκτον μοιάζει με φρούριο. Δεκάδες χιλιάδες δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν, από φόβο τέλεσης μιας απόπειρας δολοφονίας και για να αποτρέψουν την επανάληψη έστω και κατ’ ελάχιστον μίας εισβολής στο Καπιτώλιο. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Είναι συντριπτικό, και όχι μόνον αυτό: Και πάλι θα κινηθούν διαδικασίες απαλλαγής του Donald Trump από το αξίωμά του, αυτή τη φορά για υποκίνηση βίας. Ο επαγγελματίας υποκινητής ταραχών γράφει ιστορία με ντροπιαστικό και ατιμωτικό τρόπο. Αποχωρεί στο ναδίρ της φήμης του.

Όχι, αυτός ο Πρόεδρος δεν οδήγησε την Αμερική σε φανταστική άνοδο, αλλά άνοιξε καταστροφικές αβύσσους. Η χώρα έχει διχαστεί όπως σπάνια στο παρελθόν, η εικόνα της έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει, και αυτό μάλιστα σε μια στιγμή που η τράπουλα στην παγκόσμια πολιτική έχει ανακατευτεί. Είχαν δίκιο όλοι όσοι είχαν πει πριν από τις εκλογές του 2016 ότι ο Trump δεν ήταν κατάλληλος για το αξίωμα από απόψεως χαρακτήρα και διάνοιας. Στην πανδημία του κορωνοϊού αυτή η ανικανότητα κατέστη ζήτημα ζωής και θανάτου. Η ενθάρρυνση που προσέφερε καβαλώντας το κύμα του επιθετικού (λευκού) λαϊκισμού, ο οποίος δεν σταμάτησε ούτε στην καρδιά της αμερικανικής Δημοκρατίας, έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην Αμερική και τους θεσμούς της. Το να ειπωθεί ότι τον διάδοχό του αναμένει ένας ηράκλειος άθλος δεν αποτελεί υπερβολή.

Ο Joe Biden παραλαμβάνει πολλές και μεγάλες κρίσεις ταυτόχρονα: Οικονομική, πολιτική, πολιτιστική-κοινωνική, την καταστροφή από τον κορωνοϊό. Ο κατάλογος περιλαμβάνει και την αυξανόμενη απόκλιση των ερμηνειών της πραγματικότητας: Ορισμένοι θεωρούν ένα πράγμα ως αληθινό, άλλοι το αντίθετο. Το γεγονός ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες βλέπουν  εαυτούς ως σωτήρες της Αμερικής και της Δημοκρατίας της και ως εκ τούτου αισθάνονται ότι δικαιούνται να χρησιμοποιήσουν βία αποτελεί ένδειξη εξτρεμιστικής αλαζονείας και έκφρασης μιας βαθιάς κοινωνικής κρίσης.

Είναι ειρωνεία της μοίρας το γεγονός ότι ειδικά ο βετεράνος της πολιτικής Biden αναλαμβάνει πλέον να βγάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες από αυτήν την πολλαπλή κρίση. Την προεκλογική του εκστρατεία την διεξήγαγε ως «μάχη για την ψυχή της Αμερικής» και η νίκη του ήταν καθαρή. Αυτή είναι η εντολή του: Θέλει να δημιουργήσει ενότητα και να συμφιλιώσει μεταξύ τους τα διάφορα τμήματα του πληθυσμού. Με εξαίρεση τον προκάτοχό του, πολλοί Πρόεδροι πριν από αυτόν ήθελαν το ίδιο, αλλά ο απολογισμός κατά την αποχώρησή τους ήταν συνήθως μάλλον περιορισμένος. Θα ήταν μοιραίο, και όχι μόνο για την Αμερική, εάν δεν επιτευχθεί η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της σκλήρυνσης των αντιθέσεων και δεν δημιουργηθεί περισσότερη συναίνεση για θεμελιώδη ζητήματα πολιτικής και κοινωνίας. Ο ίδιος ο Biden φαίνεται να είναι της άποψης ότι η εισβολή στο Καπιτώλιο θα μπορούσε ακόμη και να τον βοηθήσει να επιδράσει συμβιβαστικά, και αυτό οφείλεται στο ότι η ματιά στην άβυσσο τρομοκράτησε πολλούς. Ακόμα και μερικοί Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι φοβήθηκαν για τη ζωή και την σωματική τους ακεραιότητα, εκφράζονται πλέον σε άλλους τόνους.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Trump κόμπασε για «λουτρό αίματος» στην Αμερική. Κι όμως, η καταστροφική δύναμη προήλθε κυρίως από αυτόν. Η Αμερική χρειάζεται μια θεραπεία για το δηλητήριο που εγχύθηκε στο σύστημα. Χρειάζεται μία συνετή πολιτική και ρητορική αποκλιμάκωση. Ο Biden μπορεί να το κάνει, αλλά όχι μόνος του. Αλλά πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να απελευθερώσει την Αμερική από τις παθολογίες της.//

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.