Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Seehofer : Οι δηλώσεις για ελέγχους στα σύνορα

// Ο ομοσπονδιακός ΥΠΕΣ Horst Seehofer (71, CSU) εξαγγέλλει αυστηρούς περιορισμούς για είσοδο ταξιδιωτών στη Γερμανία!

Την Πέμπτη το απόγευμα δήλωσε στην BILD Live:

«Θέλουμε να κρατήσουμε μακριά τον ιό. Και γι’ αυτό πρέπει πράγματι να περιορίσουμε μερικές αερομεταφορές και ταξίδια».

Δεν πρόκειται για απαγόρευση των ταξιδιών, «αλλά πρόκειται για μέτρα σχετικά με το πώς θα εμποδίσουμε έναν πολύ μολυσματικό ιό να μπει στη Γερμανία».

Και ο Seehofer συνεχίζει: «Αλλά ο λόγος είναι: Αν ζητάμε πολλά από τους ανθρώπους στη Γερμανία, τότε δεν μπορούμε ασταμάτητα να καθόμαστε να κοιτάμε τον κίνδυνο να μεταφερθεί στη Γερμανία ένας πολύ μολυσματικός ιός».

Ως ΥΠΕΣ υιοθετεί «τον βασικό κανόνα ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε την είσοδο στη Γερμανία από περιοχές με μετάλλαξη».

Περιοχές με μετάλλαξη είναι προς το παρόν η Μεγάλη Βρετανία, η Πορτογαλία, η Νότιος Αφρική και η Βραζιλία. Κάθε μέρα μπορεί να προστεθούν και άλλες, προειδοποίησε ο Ζεχόφερ.

Η βασική αρχή είναι: «Καμία είσοδος!»

► Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκέπτεται «αυτή την ώρα, ποιες πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις μπορούν να επιτραπούν, π.χ. για να μην υπάρξουν προβλήματα στη μεταφορά αγαθών, όταν μεταφέρονται σημαντικά βιοτικά αγαθά», όπως π.χ. τα φάρμακα (…) «Πρέπει να δούμε πώς βλέπουν το ζήτημα ο Υπ. Οικονομίας και ο Υπ. Εξωτερικών».

Ο Ζεχόφερ ανακοίνωσε ότι: «Θα γίνονται έπειτα έλεγχοι στα αεροδρόμια και στους δρόμους και στα τρένα».

Και τότε δεν θα επιτρέπεται να μπαίνει κανείς πια στη Γερμανία;

► Seehofer: «Με εξαίρεση εκείνους στους οποίους εμείς θα το επιτρέπουμε. Κι αυτό θα ρυθμίζεται με ελέγχους αστυνομικών χωρίς διακριτικά. Πίσω από τα σύνορα η Αστυνομία θα κάνει σήμα στα αυτοκίνητα να σταματήσουν και θα ελέγχει αν έχουν δικαίωμα να εισέλθουν, επειδή εμπίπτουν σε μια τέτοια εξαίρεση».

Δεν θα επιτρέπονται τουριστικά ταξίδια, «ταξίδια για ψώνια» και τα παρόμοια.

Στο ερώτημα αν σχεδιάζονται και περιορισμοί στην έξοδο από τη Γερμανία, ο Ζεχόφερ δήλωσε: «Οι συνταγματολόγοι μας είναι της άποψης ότι εδώ ισχύουν σαφώς μεγαλύτερες απαιτήσεις, αν θέλει κανείς να εμποδίσει ανθρώπους που ζουν εδώ να μεταβούν στο εξωτερικό».

Γερμανοί που επιστρέφουν στη χώρα τους πρέπει να κάνουν τεστ.

Η Γερμανία δεν θα γίνει «φυλακή», λέει ο Ζεχόφερ. Αν όμως όσοι έφυγαν ταξίδι θέλουν να επιστρέψουν στη Γερμανία από μια περιοχή με μετάλλαξη, θα υπαχθούν στις αντίστοιχες διατάξεις.

«Για παράδειγμα: Αν οι Γερμανοί είναι στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, το ελάχιστο που πρέπει να τους επιβάλει κανείς είναι να κάνουν τεστ πριν μπουν στο αεροπλάνο. Αν δεν το κάνουν, θα πρέπει να το κάνουν αμέσως εδώ στα σύνορα».

Η συμβουλή Seehofer στον Jens Spahn

«Η ανάπτυξη του εμβολίου είναι μια ιστορία επιτυχίας, αφού ποτέ δεν υπήρξαν τόσο γρήγορα αποτελεσματικά εμβόλια σε μια πανδημία», δήλωσε ο Ζεχόφερ. Είναι «άλλο κεφάλαιο» το ότι άλλες χώρες έκαναν καλύτερη αγορά εμβολίων και τώρα εμβολιάζουν ταχύτερα. «Είναι η διανομή του εμβολίου, το ποσοστό των εμβολιασμών, κι εδώ υπάρχει πράγματι ανάγκη βελτίωσης».

Στο ερώτημα τι συμβουλεύει τον Υπ. Υγείας Jens Spahn (CDU) ο ΥΠΕΣ δήλωσε: «Του είπα σήμερα: Συνέχισε το δρόμο σου, εξήγησε την πολιτική σου και διατήρησε την ψυχραιμία σου. Κι αυτός με ευχαρίστησε». //

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.