Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Ο Ελληνισμός του Viersen

Συνέλευση ΕΚ Viersen 
Από το Μόναχο στο Viersen. 

Η Ραφαέλα Ιωαννίδου πριν 4 περίπου χρόνια επιλέγεται από το "Δορυφόρο" στα "πρόσωπα της χρονιάς" στο Μόναχο.

Ήταν μεταξύ των παιδιών που είχαν διακριθεί σε  τομείς όπως αθλητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Η Ραφαέλα για τις επιδόσεις της στην παγοδρομία.

Από τότε η οικογένεια μετακομίζει στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας

Βεστφαλίας και χάνεται η επικοινωνία μέχρι που ο πατέρας της Ραφαέλα, ο Νίκος Ιωαννίδης εμφανίζεται ως εκλεγμένο μέλος στις τελευταίες εκλογές του συμβουλίου ενσωμάτωσης (Integrationsrat) της πόλης του Viersen.

To Viersen των περίπου 80.000 κατοίκων (η περιφέρεια του Viersen φθάνει τις 300.000) βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Mönchengladbach.

Το συμβούλιο ενσωμάτωσης εκλέχτηκε ταυτόχρονα με τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας τον περασμένο Σεπτέμβριο και αποτελείται από 8 εκλεγμένα μέλη από τους αλλοδαπούς και 6 αντιπροσώπους από τις πολιτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. (σ.σ. κανονικά εκλέγονται 12 άτομα αλλά ο ένας συνδυασμός είχε μόνο έναν υποψήφιο και έτσι "χάθηκαν" οι 4 έδρες).

Συμβούλιο ενσωμάτωσης Viersen
Στο συμβούλιο ενσωμάτωσης εκλέχτηκαν 3 Έλληνες. Ο Νίκος Ιωαννίδης, ο Ιωσήφ Τσιβαλίδης που είναι και αντιπρόεδρος και ο Χρήστος Δημουλάς.

Ο Ελληνισμός της περιοχής δεν φαίνεται να συμμετείχε στις εκλογές γεγονός που προκύπτει από τη συνολική συμμετοχή των αλλοδαπών που ήταν κάτω από το 7% κάτι που συμβαίνει συνήθως στα συγκεκριμένα όργανα σε πανγερμανικό επίπεδο.

Για τους Έλληνες της περιοχής του Viersen, τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία του συμβουλίου ενσωμάτωσης αλλά και την τοπική Ελληνική Κοινότητα Viersen μας μίλησε ο Νίκος Ιωαννίδης.

Από την πρώτη μέρα που μετακόμισα με την οικογένεια μου στην νέα μας πόλη, έψαξα να βρω που είναι τα γραφεία της ελληνικής μας κοινότητας.

Στο Facebook βρήκε η γυναίκα μου μια σελίδα και μας παρέπεμψε σε ενα μέλος της.

Το ραντεβού δόθηκε σε μια ελληνική καφετέρια με έναν ευγενικό νέο τον Σάκη Τσιβαλιδη ο οποίος μας εδωσε κάποιες κατευθύνσεις και μας ενημέρωσε για τις προσπάθειες της κοινότητας να λειτουργήσει με τα ελάχιστα μέλη που έχουν απομείνει.

Οι Έλληνες στην ευρύτερη περιοχή είναι περίπου στους 1.400 αλλά δυστυχώς αυτή την στιγμή μόνο ενα μικρό ποσοστό είναι μέλη της κοινότητας.

Έκανα εγγραφή με την οικογένεια μου στην κοινότητα καθώς και στο χορευτικό σύλλογο. 

Στην πρώτη γενική συνέλευση που  έγινε προ κορονοιου  έκανα και κάποιες προτάσεις για  δράσεις. Δράσεις εύκολες για υλοποίηση, με συμμετοχή όλων των ηλικιών και με σκοπό την τήρηση των παραδόσεων μας, την γνωριμία των Γερμανών κατοίκων με την ελληνική κουλτούρα αλλα και την εγγραφή περισσότερων μελών. Όμως οι εξελίξεις μας πρόλαβαν και η πανδημία δεν επέτρεψε τίποτα να γίνει. 

Και στο συμβούλιο ενσωμάτωσης πως συμμετείχες ;

Συμβούλιο ενσωμάτωσης Viersen
Κάποια στιγμή ο Σάκης Τσιβαλιδης μου πρότεινε να συμμετάσχω μαζί του στις εκλογές ενσωμάτωσης μεταναστών  (integrationsrat) σε μια λίστα με αξιόλογους ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων. Οι εκλογές έγιναν ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές και είχαμε την τιμή να εκλλεξουμε από τον συνδυασμό τρεις Έλληνες για τα επόμενα 5 χρόνια. 

Είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία. Η συνεργασία με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας, ηθών, εθίμων, θρησκείας αλλά με κοινό όραμα και όρεξη για να γίνουν όμορφα πράγματα για όλους τους συμπολίτες μας, μου δίνει την χαρά της συμμετοχής και αισιοδοξία για ενα μέλλον χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Ολοι είμαστε ίσοι και αναπνέουμε τον ίδιο αέρα Κώστα μου. 

Αρχές που είχα από μικρή ηλικία και γαλουχήθηκα με αυτές μέσα απο τον Προσκοπισμό. Ναι ήμουν Προσκοπος απο μικρή ηλικία, ξεκίνησα από Λυκόπουλο. Μεγάλο "σχολείο" ο Προσκοπισμός. 

Και το μέλλον της Κοινότητας ; Υπάρχει κρίση στο συγκεκριμένο θεσμό.

Όσο αφορά την ελληνική κοινότητα, φέτος είναι χρονιά εκλογών και εχω δηλώσει ενδιαφέρον να είμαι υποψήφιος για το νεο Δ. Σ.

Εχω συζητήσει με παλαιά και νέα μέλη του Δ. Σ. για το πως λειτουργούσε η κοινότητα μας τις προηγούμενες δεκαετίες. Υπάρχουν μέλη που κουράστηκαν να προσφέρουν χωρίς ανταπόκριση όπως μου ανέφεραν , μέλη που έζησαν μοναδικές στιγμές, μέλη που περίμεναν περισσότερα, μέλη που περνούσαν καλά μόνο με μια εκδρομή τον χρόνο, μέλη που θέλουν να γλινουν πολλά.

Εσύ πως φαντάζεσαι μια Ελληνική Κοινότητα στο Viersen ;

Πιστεύω ότι πρέπει να φτιάξουμε μια κοινότητα που θα αγαπήσει η γερουσία και η νεολαία. Ο φίλος μου ο Σάκης με λέει ρομαντικό. Οι φίλοι μου ο Κώστας, ο Χρήστος, η Χαρά, ο Δημήτρης, ο Τάσος και πολλοί φίλοι ξέρουν κατά βάθος ότι μπορούν να γίνουν πολλά αν και έχουν συγκρατημένη αισιοδοξία. Για εμένα δεν υπάρχει η λέξη "Αδύνατον" στο λεξιλόγιο μου. Όταν υπάρχει ομάδα που θέλει, το "αδύνατο" γίνεται δυνατό. 

Η ιστορία μας έχει διδάξει οτι οι Έλληνες όταν είναι ενωμένοι, γίνονται θαύματα. 

Καλή επιτυχία λοιπόν στην προσπάθεια, θα βρισκόμαστε σε επικοινωνία και θα παρακολουθούμε την εξέλιξη.

Σε ευχαριστώ από καρδιάς Κώστα μου για την φιλοξενία στον Δορυφόρο και την ομορφη συνέντευξη. 

Καλή Χρονιά να έχουμε με υγεία και όμορφες στιγμές. 

Εμείς ευχαριστούμε Nίκο και ευχόμαστε να τελειώσει σύντομα η πανδημία και να επιστρέψουμε όλοι στην  κανονικότητα. Καλή χρονιά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.