Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

WELT: Oι «"Γκρίζοι Λύκοι" και η άσκηση επιρροής στα πολιτικά κόμματα της χώρας»

 Επισκόπηση γερμανικού Τύπου/ Δημοσίευμα έμμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος στην WELT

Τίτλος: «"Γκρίζοι Λύκοι" - Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση προειδοποιεί για άσκηση επιρροής ακροδεξιών Τούρκων εξτρεμιστών στα πολιτικά κόμματα της χώρας»

Υπότιτλος: «Η απαγόρευση των Τούρκων "Γκρίζων Λύκων" δεν αποτελεί προς το παρόν ζήτημα στη Γερμανία.

Όμως οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές γίνονται ολοένα και πιο δραστήριοι. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Και οι  τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες εντείνουν τις προσπάθειές τους»

Το ρεπορτάζ του συντάκτη Κοινωνικών Θεμάτων Lennart Pfahler αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Τούρκοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές επιχειρούν ολοένα και περισσότερο να επηρεάσουν τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και τις πολιτικές απόψεις στη Γερμανία. Σε αυτήν την αξιολόγηση καταλήγει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση στην απάντησή της σε επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της WELT. Σύμφωνα με την απάντηση, τμήματα των υποστηρικτών του τουρκικού ακροδεξιού εξτρεμισμού καταβάλλουν προσπάθειες «να επηρεάσουν τον πολιτικό λόγο στην πλειοψηφική κοινωνία των Γερμανών προσεγγίζοντας φορείς λήψης πολιτικών αποφάσεων και κόμματα».

Ειδικά σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσπαθούν τμήματα της τουρκικής ακροδεξιάς εξτρεμιστικής σκηνής «να καταλάβουν καθιερωμένες διαπολιτισμικές μορφές συζήτησης». Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση διαθέτει πληροφορίες για την υποψηφιότητα προσώπων από το περιβάλλον του τουρκικού ακροδεξιού εξτρεμισμού στις δημοτικές εκλογές και τις εκλογές για το Συμβούλιο Ενσωμάτωσης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εκείνη την περίοδο και η WELT είχε αναφερθεί στους Τούρκους εθνικιστές και τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές που είχαν οριστεί ως υποψήφιοι από διάφορα κόμματα στις τοπικές εκλογές.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πιστεύει ότι η οικοδόμηση και διατήρηση πολιτικών επαφών σε τοπικό, κρατιδιακό ή ομοσπονδιακό επίπεδο εξυπηρετεί τους σκοπούς της «αποδοχής και της βελτίωσης της φήμης».

Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος προειδοποιεί εδώ και χρόνια για τη δράση του τουρκικού κινήματος Ülkücü, το οποίο διαπνέεται από «εθνικιστική και ρατσιστική ακροδεξιά ιδεολογία». Το σύμβολο του κινήματος είναι ο «Γκρίζος Λύκος», ενώ οι υποστηρικτές του συχνά χρησιμοποιούν τον «χαιρετισμό του λύκου». Κοινό αίτημα των CDU, SPD, Πρασίνων και FDP για απαγόρευση των «Γκρίζων Λύκων» απορρίφθηκε πρόσφατα. Κύκλοι των οργανισμών Ασφαλείας θεωρούν ότι τα νομικά εμπόδια για την απαγόρευση ενός συλλόγου είναι υπερβολικά υψηλά.

Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση εξακολουθεί να ανησυχεί για το βαθμό στον οποίο οι «Γκρίζοι Λύκοι» είναι σε θέση να ασκήσουν επιρροή. «Διαπιστώθηκαν αναρτήσεις στο Διαδίκτυο που αφήνουν να εννοηθεί ότι ένστολοι αστυνομικοί έκαναν τον "χαιρετισμό του λύκου"». Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι επρόκειτο πραγματικά για αστυνομικούς.

Η τουρκική κυβέρνηση του AKP και η Μυστική Υπηρεσία MIT αύξησαν τις δραστηριότητές τους στη Γερμανία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Στο επίκεντρο του MIT βρίσκονται κατά κύριο λόγο εκείνες οι οργανώσεις, τις οποίες η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει ως εξτρεμιστικές ή τρομοκρατικές, όπως το PKK και το κίνημα Gülen. Ταυτόχρονα, ο σύλλογος άσκησης πίεσης Ένωση Διεθνών Δημοκρατών (UID), ο οποίος εποπτεύεται από αξιωματούχους του AKP, καταβάλλει προσπάθειες να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων στη Γερμανία προς το συμφέρον του AKP. Η UID επιχειρεί επίσης «να προσεταιριστεί πολιτικούς από γερμανικά κόμματα προς το συμφέρον του AKP».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP Stephan Thomae χαιρέτισε την αυξανόμενη σαφήνεια των απαντήσεων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. «Κατά το παρελθόν, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ήταν πολύ πιο προσεκτική και διπλωματική. Διαβάζοντας κανείς την απάντηση στην ερώτησή μας, αποκομίζει την εντύπωση ότι εξαντλείται σταδιακά η υπομονή της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας», δήλωσε ο Thomae στη WELT.

Για πρώτη φορά η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση τοποθετεί σαφώς σε αυτό το πλαίσιο και το Ίδρυμα Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας SETA, το οποίο από το 2017 διαθέτει γραφεία στο Βερολίνο. Το SETA χρησιμοποιείται για τη «δημοσιοποίηση των θέσεων της εν ενεργεία τουρκικής κυβέρνησης στα γερμανικά κάτω από την ετικέτα της Επιστήμης και της Έρευνας». Υπάρχουν μάλιστα και προσωπικοί δεσμοί με την τουρκική κυβέρνηση. Το 2019, αγανάκτηση προκάλεσε μελέτη του SETA, στην οποία δυσφημούνταν δημοσιογράφοι ξένων ραδιοτηλεοπτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα είχαν δηλώσει τότε: «Η SETA θα πρέπει να γνωρίζει ότι φέρει την ευθύνη, σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση συνάδελφοι που αναφέρονται στην έκθεση».

Αλλά και η επιτηρούμενη από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος Ισλαμική Κοινότητα Millî Görüş e.V. (IGMG) προσπαθεί επίσης να λειτουργήσει ως συνομιλητής σε θέματα Πολιτικής και Κοινωνίας. «Μέσω του κυριαρχούμενου από αυτήν Ισλαμικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας IR εκπροσωπείται έμμεσα στη Γερμανική Ισλαμική Διάσκεψη», αναφέρει στην απάντησή της η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.

Ο Thomae παρατηρεί πως υπάρχει «στρατηγική τουρκικών κυβερνητικών φορέων να καταστήσουν τη Γερμανία τόπο διεξαγωγής τουρκικής Εσωτερικής Πολιτικής ή ακόμη και να ασκήσουν επιρροή στην Εσωτερική Πολιτική της Γερμανίας, αξιοποιώντας τη βοήθεια ενός ολοένα και πιο πυκνού δικτύου ελεγχόμενων από το κράτος θρησκευτικών και κοινωνικών οργανώσεων και μέσω κατασκοπείας, εκφοβισμού και άσκησης επιρροής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.