Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Τι είπε η Μέρκελ στην έκτακτη συνέντευξη


Η Γερμανία θα εμβολιάσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους κατά του νέου κορωνοϊού έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, υπεραμυνόμενη του χειρισμού της διανομής εμβολίων από την κυβέρνησή της.
«Θα μπορούσατε είτε να πείτε ότι θα είμαστε ήδη σε θέση να εμβολιάσουμε 10 εκατομμύρια ανθρώπους, χρησιμοποιώντας και τα δύο εμβόλια κατά το πρώτο τρίμηνο, είτε άλλοι θα πουν «μόνο» (10 εκατομμύρια) · αλλά με κάθε τρόπο ο αριθμός των εμβολιασμών θα αυξάνεται από εκεί και πέρα» είπε.

Το Βερολίνο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχονται πυρά για τον χειρισμό της διανομής εμβολίων, με επικριτές να επισημαίνουν τον ταχύτερο ρυθμό εμβολιασμών στη Βρετανία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ως απόδειξη αποτυχίας της ΕΕ.

Η Μέρκελ τόνισε ότι η ΕΕ είχε δίκιο να μην επιδιώξει την έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης που επέτρεψε στη Βρετανία να απελευθερώσει το πρώτο εμβόλιο για δημόσια χρήση πριν από οποιονδήποτε άλλη χώρα, καθώς ήταν κρίσιμο να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στα εμβόλια.

Θετικά διακείμενη στη χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Σχετικά με την απόφαση για την παράταση των περιοριστικών μέτρων (την άλλη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσουν Καγκελάριος και Πρωθυπουργοί κρατιδίων) η Μέρκελ επισήμανε για άλλη μια φορά ότι ο στόχος παραμένει τα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το 7ήμερο να είναι κάτω από 50 έτσι ώστε οι υπηρεσίες να μπορούν να προχωρούν στην ιχνηλάτηση επαφών.

Οι αριθμοί αυτή τη στιγμή είναι προς στη σωστή κατεύθυνση. Σήμερα υπάρχουν Πρέπει όμως την ερχόμενη εβδομάδα να δούμε και την εξέλιξη των νέων κρουσμάτων του μεταλλαγμένου ιού.

Η ημερομηνία που ανακοίνωσε για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (21.09.2021) δεν αφορά τις εκλογές αλλά την φθινοπωρινή ισημερία , δηλ το τέλος του καλοκαιριού.

Στο ερώτημα αν όσοι εμβολιαστούν θα έχουν προτερήματα όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα η Καγκελάριος απάντησε ότι " όσο δεν είναι αποσαφηνισμένο αν μεταδίδει τον ιο κάποιος που έχει εμβολιαστεί δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες σκέψεις. Όπως επίσης αν δεν είναι ξεκάθαρη η εξέλιξη που θα έχουμε με τον μεταλλαγμένο ιό.

Τέλος επισήμανε σ ερώτηση δημοσιογράφου ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένουμε να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός για να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.