Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Φ. Κοτσαμπόπουλος: "Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι πανδημίες έρχονται και παρέρχονται"

Από το αφιέρωμα του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ που αφορά στην κατάσταση και στις προοπτικές των ελληνικών συλλογικοτήτων στην πανδημία του κορωνοίού. Θέσαμε τα ίδια τρία ερωτήματα σε Προέδρους / εκπροσώπους ελληνικών συλλογικοτήτων από διάφορες περιοχές της Γερμανίας με στόχο να ακούσουμε την άποψη των πρωταγωνιστών για το πόσο επηρέασε -και για πόσο χρονικό διάστημα ακόμη- η πανδημία τη λειτουργία των συλλόγων και των Ελληνικών Κοινοτήτων.

Τα ερωτήματα που θέσαμε :

Α)  τι επιπτώσεις έχει η πανδημία

στη ζωή και στη δράση των συλλογικών φορέων Κοινοτήτων / συλλόγων. 
Β) είναι αναγκαίες -και σε ποιό βαθμό αποδίδουν- οι διαδικτυακές δράσεις σχετικά με τη διατήρση της "επαφής" των συλλογικών φορέων με τα μέλη τους

Γ) οι όποιες επιπτώσεις θα κρατήσουν αρκετό καιρό και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων

Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, Πρόεδρος Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW

Α. Από την προσωπική μου εμπειρία σχετικά με την κοινότητα στην οποία είμαι μέλος και σε πολιτιστικούς συλλόγους νοιώθουμε μία σαφή μείωση μέχρι πλήρη αναστολή των δραστηριοτήτων. Ειδικά στους πολιτιστικούς συλλόγους όπου συναντώνται τα μέλη για να χορέψουν ή να τραγουδήσουν εξηπακούεται ότι αυτό είναι πλέον αδύνατο. Άρα οι επαφές αραιώνουν και οι δράσεις των φορέων ολιγοστεύουν. Από την άλλη η όρεξη για μιά νεά αρχή με συναντήσεις και δράση αυξάνει ολοένα και ελπίζω αυτό να φανεί χρήσιμο στην επανεκκίνηση οποιασδήποτε ενέργειας.

Β. Όσον αφορά τώρα τον Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο DHW οι επαφές και οι συναλλαγές γίνονται αποκλειστικά τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά/διαδικτυακά. Και αυτό σχεδόν με την ίδια ένταση όπως πρωτίτερα. Επίσης τέλος του περασμένου έτους πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η Γενική Συνέλευση διαδικτυακά με θετικό επακόλουθο να μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτήν πολλά μέλη μας από όλη την Γερμανία. Έτσι είχαμε συμμετοχή από το Μόναχο μέχρι την Βρέμη και από την Βόννη μέχρι την Λειψία. Άρα υπάρχουν και τα θετικά της πανδημίας που μας αναγκάζουν να ανακαλύπτουμε και να εφαρμόζουμε νέα μέσα επικοινωνίας και διατήρησης των επαγγελματικών αλλά και φιλικών επαφών. Να υπογραμμίσω ότι σαν αποτέλεσμα της πρώτης μας διαδικτυακής Γενικής Συνέλευσης υπήρξε πρόταση για τακτικότερες τέτοιες συναντήσεις ώστε να γνωριστούν τα μέλη ακόμη καλλίτερα μεταξύ τους.

Γ. Ελπίζω όχι. Διότι με το εμβόλιο αλλάζουν τα δεδομένα. Εκείνο όμως που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι μάθαμε να ζούμε με τις πανδημίες και τις μάσκες, κάτι που μέχρι τώρα μόνο στην τηλεόραση βλέπαμε σε χώρες της Ασίας. Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι πανδημίες έρχονται και παρέρχονται. Απλά τώρα κάναμε και αυτήν την εμπειρία κι έτσι είμαστε καλλίτερα προετοιμασμένοι και εφοδιασμένοι. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.