Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Spiegel: «276 εκατομμύρια ευρώ για νέους καταυλισμούς προσφύγων»

Υπότιτλος: «Η ΕΕ σχεδιάζει να χτίσει νέους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα κόστους 276 εκ. ευρώ, όπως δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Johansson κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λέσβο. Ο νέος καταυλισμός στο νησί πρέπει να είναι έτοιμος για χρήση πριν από τον ερχόμενο χειμώνα»

Στο δημοσίευμα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η ΕΕ παρέχει 276 εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία νέων προσφυγικών καταυλισμών στα ελληνικά νησιά. Όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ylva Johansson κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λέσβο, τα κέντρα πρόκειται να χτιστούν σε πέντε νησιά. Το μεγαλύτερο πρόκειται να χτιστεί στη Λέσβο και να είναι έτοιμο τον επόμενο χειμώνα. «Το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν έχει καθοριστεί ακόμη», δήλωσε ο έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, αλλά οι εργασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν στις αρχές του καλοκαιριού. Για πρώτη φορά, η ΕΕ θα αναλάβει μέρος της διοίκησης μετά την ολοκλήρωσή του έργου.

Κριτική από ανθρωπιστικές οργανώσεις

Σήμερα βρίσκονται περίπου 6.500 πρόσφυγες στη Λέσβο. Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, εμπρηστές έβαλαν φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό του νησιού, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς οι εγκαταστάσεις. Από τότε, οι μετανάστες διέμεναν σε ένα προσωρινό καταυλισμό σκηνών. Άλλοι 6.000 πρόσφυγες στεγάζονται στα νησιά Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος.

 Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ασκούν κριτική στις κακές συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς, αλλά και στα νέα σχέδια της ΕΕ. Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσε: «Η αντιγραφή του μοντέλου αποκλεισμού υπό νέο όνομα θέτει τα θεμέλια για μια ακόμη καταστροφή».  Είχε δοθεί η υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες Μόριες, αλλά τώρα η ΕΕ επαναλαμβάνει ακριβώς τα ίδια..

Η Johansson δήλωσε ότι οι νέοι καταυλισμοί δεν θα είναι κλειστές εγκαταστάσεις, πράγμα για το οποίο είχε προηγηθεί ευρεία κριτική. Θα επιτρέπεται στους διαμένοντες να εξέρχονται του καταυλισμού, αλλά, φυσικά, θα υπάρχει έλεγχος στην έξοδο και την επιστροφή, όπως δήλωσε.

Συμβουλή στην Άγκυρα

Ταυτόχρονα, η Johansson προέτρεψε την Τουρκία να συνεχίσει την υποδοχή των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο, όπως συμφωνήθηκε με το προσφυγικό σύμφωνο του 2016. Η ΕΕ υπέγραψε προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία τον Μάρτιο του 2016. Η Άγκυρα ανέλαβε την υποχρέωση να πάρει πίσω όλους τους νεοαφιχθέντες μετανάστες στα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, η Άγκυρα ανέστειλε την επιστροφή το καλοκαίρι του περασμένου έτους. Η τουρκική κυβέρνηση το δικαιολόγησε τη στάση της υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.