Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Στην Κέρκυρα γεννήθηκε ο Φίλιππος - Η σχέση του με την Ελλάδα

Στην Κέρκυρα γεννήθηκε ο Φίλιππος - Η σχέση του με την Ελλάδα
Ο 99χρονος πρίγκιπας Φίλιππος έγινε ο Δούκας του Εδιμβούργου με τον γάμο του με την βασίλισσα Ελισάβετ, ωστόσο ξεκίνησε τη ζωή του στην Ελλάδα 

Ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας της Ελλάδας, ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ.

Ο πατέρας του πρίγκιπας Ανδρέας είχε γεννηθεί επίσης στην Ελλάδα το 1882 και με τους γονείς του, βασιλιά Γεώργιο και βασίλισσα Όλγα, μιλούσε μόνο Ελληνικά. Την ίδια ανατροφή ήθελε να έχει και ο Φίλιππος, αυτό όμως δεν συνέβη...

Ο Φίλιππος δεν μιλούσε τη γλώσσα, ωστόσο καταλάβαινε αρκετά. Η μητέρα του άλλωστε, πριγκίπισσα Αλίκη, δεν άφησε την Ελλάδα ούτε στα χρόνια της Κατοχής.

Ο ίδιος όμως έζησε ελάχιστα στην Ελλάδα. Ο πρίγκιπας Φίλιππος πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Γαλλία ενώ στη συνέχεια πέρασε λίγα χρόνια σε ένα γερμανικό σχολείο και συνέχισε τις σπουδές του στη Σκωτία.

Ως μέλος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού ο πρίγκιπας Φίλιππος συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και στη Ναυμαχία του Ταινάρου για την οποία τιμήθηκε με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό.

Ο Φίλιππος βρέθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να επισκεφθεί τον ξάδερφό του βασιλιά Γεώργιο Β.

Επόμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα ήταν τον Δεκέμβριο του 1950 όταν ως ζευγάρι με την Ελισάβετ προσκλήθηκαν από τον εξάδερφο του, βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκης.

Στη διάρκεια της μιας εβδομάδας που έμειναν στην Αθήνα, επισκέφθηκαν το Κοινοβούλιο, το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, όπου η Ελισάβετ κατέθεσε στεφάνι, αλλά και την Ακρόπολη.

Το 1964, ως βασιλικός σύζυγος πια, ο Φίλιππος με τα παιδιά του, πρίγκιπα Κάρολο και πριγκίπισσα Άννα, παρευρέθηκε στον γάμο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας.

Εφυγε από τη ζωή ο πρίγκιπας Φίλιππος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.