Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Ποια μέτρα ψηφίζει σήμερα η Ομοσπονδιακή Βουλή

Gregory Giakis
Την πρόταση "συμβιβασμό" μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων CDU/CSU και SPD ψηφίζει σήμερα η Ομοσπονδιακή Βουλή με στόχο την ενιαία εφαρμογή των μέτρων παγγερμανικά και ειδικά για την περίπτωση που τα νέα κρούσματα ξεπερνούν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους στις 7 ημέρες. Στις περιπτώσεις που τα νέα κρούσματα είναι κάτω από το όριο των "100"

αποφασίζουν τα ομόσπονδα κρατίδια.

Η πρόταση διαφοροποιήθηκε σε σχέση με την αρχική απόφαση - πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.  Ο νόμος θα ισχύει έως 30 Ιουνίου 2021.

Μετά τη σημερινή ψήφιση του νόμου από την Ομοσπονδιακή Βουλή θα τεθεί αύριο σε έγκριση από τη Βουλή των Ομόσπονδων κρατιδίων, στη συνέχεια θα ελεγχθεί από την επιτροπή τήρησης του συντάγματος και τέλος θα πάρει το δρόμο για την υπογραφή από τον Πρόεδρο της Γερμανίας για να είναι και επίσημα νόμος του κράτους (υπολογίζεται ένα δεκαήμερο).

Οι ρυθμίσεις:

Απαγόρευση κυκλοφορίας 

Στις περιοχές με περισσότερα από 100 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το 7ήμερο θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 10 μ.μ. έως στις 5 π.μ. Θα επιτρέπεται όμως το περπάτημα ή Joggen χωρίς συνοδεία. Η μετακίνηση για την εργασία ή για λόγους υγείας επιτρέπεται.

Επαφές

Συναντήσεις θα επιτρέπονται μόνο με ένα επιπλέον άτομο διαφορετικού νοικοκυριού και των παιδιών τους (έως 14 ετών)

Σχολεία 

Προϋπόθεση της συμμετοχής των μαθητών και εκπαιδευτικών στο μάθημα και η διενέργεια τεστ (δυο φορές την εβδομάδα).

Σε περιοχή με πάνω από 100 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το 7ήμερο η συμμετοχή των μαθητών θα γίνεται εκ περιτροπής, ενώ άνω των 165 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους το 7ήμερο το μάθημα θα γίνετα εξ αποστάσεως.

Εργασία

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, όπου αυτό είναι εφκτό, να προσφέρουν στους εργαζόμενους εργασία απ΄το σπίτι . Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να το αποδεχτούν εάν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι για το αντίθετο. Η ρύθμιση αυτή ισχύει ανεξάρτητα τον αριθμό των κρουσμάτων.

Οποιος εργαζόμενος δεν μπορεί να εργάζεται από το σπίτι θα πρέπει να υποβάλλεται - με ευθύνη της επιχείρησης - σε δυο τεστ εβδομαδιαίως.

Εμπόριο 

Καταστήματα όπως π.χ. σούπερ μάρκετ ή Drogerien παραμένουν ανοιχτά ανεξάρτητα τον αριθμό των κρουσμάτων. Αν τα νέα κρούσματα είναι μεταξύ 100 και 150 τότε τα καταστήματα μπορούν να δέχονται πελάτες μόνο με προηγούμεο ραντεβού και με την προσκόμιση αρνητικού τεστ. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των κρουσμάτων επιτρέπται η παραλαβή παραγγελιών από τα καταστήματα. 

Αθλητισμός (για πάνω από 100 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το 7ήμερο)

Επιτρέπεται μόνο με μέλη της ίδιας οικογένειας. (Εως 5 παιδιά μπορούν να αθλούνται μαζί)  

Πολιτισμός - άλλες δραστηριότητες  (για πάνω από 100 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το 7ήμερο)

Κλειστά παραμένουν πάρκα αναψυχής, πισίνες, καταστήματα στοιχημάτων, θέατρα, όπερα, κινηματογράφοι, μουσεία, εκθέσεις , μνημεία, κέντρα τυχερών παιχνιδιών, κέντρα διασκέδασης (Clubs)

Ζωολογικοί κήποι

Οι υπαίθρια χώροι των ζωολογικών κήπων ή των βοτανικών κήπων μπορούν υπό προϋποθέσεις να ανοίξουν . Οι επισκέπτες άνω των 6 ετών πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τέστ

Κηδείες ή άλλες τελετές 

Μπορούν να συμμετέχουν έως 30 άτομα

Κομμωτήρια / κέντρα ποδολογίας 

Παραμένουν ανοιχτά και με άνω των 100 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.