Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

DPA:«Πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές το πιστοποιητικό εμβολιασμού»

«Οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού θα αντιμετωπίζονται σαν να έχουν αρνητικό τεστ. Μια εφαρμογή θα συμβάλλει, ώστε να μπορούν να ταυτοποιούνται γρήγορα όσοι εμβολιάστηκαν, προκειμένου να είναι σε θέση να ασκήσουν και πάλι ορισμένα βασικά τους δικαιώματα»

DPA (Deutsche Presse Agentur) :

Ήδη πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές θα πρέπει οι άνθρωποι στη Γερμανία να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέσω μιας εφαρμογής για smartphone. Αυτό έγινε γνωστό την Τετάρτη από κυβερνητικούς κύκλους. Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα δώσει σε όσους έχουν πληγεί την ευκαιρία να αποδείξουν γρήγορα και χωρίς δυνατότητα πλαστογραφίας ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και ότι επομένως θα μπορούν να ασκήσουν και πάλι συγκεκριμένα βασικά δικαιώματα, για παράδειγμα όταν ταξιδεύουν για διακοπές.

Τα πιστοποιητικά δεν θα αποθηκεύονται κεντρικά σε διακομιστή, αλλά κάθε φορά στο smartphone του χρήστη. Οι άνθρωποι που δεν διαθέτουν smartphone θα λαμβάνουν εκτός από την καταχώριση στο κίτρινο πιστοποιητικό εμβολιασμού και μία εκτύπωση σε χαρτί του ψηφιακά ανιχνεύσιμου πιστοποιητικού εμβολιασμού με μορφή κωδικού QR. Ακόμα και αν το smartphone χαθεί ή αλλάξει, το πιστοποιητικό θα μπορεί να διαβαστεί και πάλι από το κινητό με χρήση του εκτυπωμένου κωδικού QR.

Τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα εκδίδονται στα κέντρα εμβολιασμού και στα ιδιωτικά ιατρεία. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αναζητά αυτή τη στιγμή μια διαδικασία που θα επιτρέπει σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως να λάβουν το πιστοποιητικό τους αναδρομικά. Επιπλέον, στο εσωτερικό της κυβέρνησης συζητείται το αν και η πλήρης ανάρρωση από κορωνοϊό θα πρέπει να αξιολογηθεί όπως η πλήρης προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός. Λέγεται ότι αυτό εξαρτάται ακόμη από τα αποτελέσματα των ερευνών.

Όπως αναφέρθηκε ήδη στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα δημιουργηθεί στη Γερμανία υπό την ηγεσία του αμερικανικού τεχνολογικού Ομίλου της IBM. Θα συμμετάσχουν και η νεοφυής επιχείρηση από την Κολωνία Ubirch, ο πάροχος υπηρεσιών Πληροφορικής από την Σουηβία Bechtle και η Govdigital, μια συνεταιριστική ένωση δέκα παρόχων υπηρεσιών Πληροφορικής του δημοσίου τομέα.

Όπως και η επίσημη προειδοποιητική εφαρμογή της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, η ανάπτυξη του συστήματος αναμένεται να προγραμματιστεί ως έργο ανοιχτού κώδικα και με διαφάνεια. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού στη συνέχεια θα αποθηκεύεται είτε στην προειδοποιητική εφαρμογή για τον κορωνοϊό είτε σε ξεχωριστή εφαρμογή που έχει προγραμματιστεί από την IBM.

Σε αντίθεση με τα σχέδια που είχαν συζητηθεί αρχικά, η λύση δεν θα βασιστεί στην τεχνολογία κρυπτογράφησης των λεγόμενων blockchains, αλλά στην παραδοσιακή τεχνολογία κρυπτογράφησης.

Το γερμανικό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι συμβατό με το πιστοποιητικό Covid, το οποίο αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο επεξεργασίας σε επίπεδο ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.