Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Annalena Baerbock: « Όταν γίνω Καγκελάριος…»

«Αν διατηρηθεί η πράσινη ανοδική πορεία, τότε η υποψήφια για την Καγκελαρία Annalena Baerbock (40) θα έχει πράγματι μετά τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου μια ρεαλιστική ευκαιρία να μπει στην Καγκελαρία. Η Πρόεδρος των Πρασίνων θα ήταν η νεότερη επικεφαλής κυβέρνησης στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας»

Οταν γίνω Καγκελάριος

Παραθέτουμε τα βασικότερα αποσπάσματα της εν λόγω συνέντευξης στην κυριακάτικη BILD:

O Friedrich Merz (CDU) αμφιβάλλει αν είστε κατάλληλη για Καγκελάριος, επειδή παρουσιάσατε το SPD ως επινοητή της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

Baerbock: «Ε, να: Το περιέγραψα εν συντομία. Σε μια παθιασμένη συζήτηση στη Βουλή έβαλα στην ίδια φράση ατυχώς την κοινωνική οικονομία της αγοράς, την οποία αναμφίβολα καθιέρωσε ο Ludwig Erhard με τον πολυετή αγώνα του SPD για κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι αντίπαλοί σας για την Καγκελαρία, ο Π/Θ της ΒΡΒ Armin Laschet (CDU) και ο Αντικαγκελάριος Olaf Scholz (SPD), έχουν κυβερνητική εμπειρία – σε αντίθεση με σας. Ποια άλλη διαφορά έχετε;

Baerbock: «Εγώ υποστηρίζω την ανανέωση. Υπέρ του status quo τάσσονται άλλοι.

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Ποιος θα ήταν ο πρώτος νόμος που θα φέρνατε ως Καγκελάριος;

Baerbock: «Ένα πρόγραμμα άμεσης εφαρμογής για την προστασία του κλίματος».

(…)

Αλλά θα ακριβύνουν τα αεροπορικά ταξίδια;

Baerbock: «Ναι, δεν το θεωρώ δίκαιο να επιδοτείται με τα χρήματα όλων ημών των φορολογουμένων η κηροζίνη, ενώ οι μακρινές αποστάσεις με τρένο είναι ακριβές, ειδικά σε ώρες αιχμής. Όποιος ταξιδεύει με οικογένεια με τρένο θα πρέπει να πληρώνει λιγότερα από ό,τι για μια μικρή απόσταση με αεροπλάνο».

Για 29 Ευρώ στη Μαγιόρκα δεν θα επιτρέπεται πλέον λοιπόν;

Baerbock: «Ο καθένας μπορεί να κάνει διακοπές όπου θέλει. Αλλά μια σωστή για το κλίμα φορολόγηση των πτήσεων θα σταματούσε τέτοιες dumping τιμές. Ειρήσθω εν παρόδω ότι καμιά οικογένεια δεν πετάει για 29 Ευρώ στη Μαγιόρκα. Κατά τις περιόδους διακοπών οι τιμές των εισιτηρίων είναι πολύ υψηλότερες. Οι μεγάλες ευκαιρίες αφορούν ταξίδια του Σαββατοκύριακου, όπου καμία οικογένεια με παιδιά σχολικής ηλικίας δεν είναι στο αεροπλάνο».

Είναι σαφές ότι θα χρειαστούμε για την ενεργειακή αλλαγή περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ηλιακές εγκαταστάσεις στη σκεπή θα είναι υποχρεωτικές για τα νέα κτίσματα;

Baerbock: «Ναι. Μελλοντικά θα ισχύει στη Γερμανία το ότι κατά κανόνα οι νέες οικοδομές θα έχουν μόνο ηλιακή στέγη. Οι ενοικιαστές και κατασκευαστές σπιτιών θα επωφελούνται από τις συμφέρουσες τιμές του ρεύματος της ίδιας της στέγης τους».

Στον προεκλογικό αγώνα θα αποτελέσουν θέματα οι φόροι και η δικαιοσύνη. Ποιος θα πρέπει να πληρώσει περισσότερο με Καγκελάριο την Baerbock;

Baerbock: «Θέλω καλά νοσοκομεία, καλά σχολεία και τα χρήματα γι’ αυτά δεν έρχονται από τον ουρανό, και μάλιστα μετά την ‘τρύπα’ στον προϋπολογισμό μετά τον κορωνοϊό. Ως εκ τούτου θέλουμε να αναμορφώσουμε το φρένο χρέους. Ως συνεισφορά γι μεγαλύτερη δικαιοσύνη θα πρέπει οι άνθρωποι που κερδίζουν πολύ λίγα να ανακουφιστούν. Ως αντιστάθμισμα θα αυξήσουμε τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 45% για όλους όσοι κερδίζουν πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο. Για τα ζευγάρια το όριο είναι οι 200.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 250.000 και 500.000 ευρώ, αντίστοιχα, θα ακολουθήσει μια ανώτερη βαθμίδα με φορολογικό συντελεστή 48%».

Mε ποιον θα προτιμούσατε να συνάψετε κυβερνητικό συνασπισμό;

Baerbock: «Αυτό εξαρτάται από το εκλογικό αποτέλεσμα και άρα από την απόφαση των ψηφοφόρων».

Αν αναδειχθούμε σε ισχυρότερη δύναμη, θα καλέσουμε σε συνομιλίες όλα τα δημοκρατικά κόμματα με τα οποία θα ήταν δυνατή μια πλειοψηφία. Φυσικά, εξαιρουμένου του AfD. Μετά θα μπορούσαν να υπάρξουν διάφοροι γύροι διερευνητικών συνομιλιών. Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη μόλις διερευνήθηκε η δυνατότητα φωτεινού σηματοδότη- και πρασινό-μαυρου συνασπισμού».

Για μένα παίζουν κεντρικό ρόλο, εκτός από την προστασία του κλίματος, το κοινωνικό ζήτημα και μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Στο τέλος, θα παίξει ρόλο το πού υπάρχουν τα περισσότερα κοινά σημεία».

(…)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.