Τρίτη 18 Μαΐου 2021

«Η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει σε στρατιωτικό σχέδιο της ΕΕ»

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Εκρηκτικό αίτημα: Η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει σε στρατιωτικό σχέδιο της ΕΕ»

FAZ «Εκρηκτικό αίτημα: Η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει σε στρατιωτικό σχέδιο της ΕΕ»

Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθεια να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε ένα έργο της στρατιωτικής συνεργασίας της ΕΕ Pesco. Όπως επιβεβαίωσε την Δευτέρα το ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας ως συντονιστής του έργου, η χώρα του ΝΑΤΟ, καθώς και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία, θέλουν να συμμετάσχουν σε πολιτικο-στρατηγική πλατφόρμα μεταφορών και εφοδιασμού. Η πλατφόρμα θα επιτρέπει την ταχεία μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού και στρατιωτικού εξοπλισμού εντός και εκτός Ευρώπης. Η WELT AM SONNTAG αναφέρθηκε πρώτη στην αίτηση της Τουρκίας 

Η αίτηση της Άγκυρας θεωρείται εκρηκτική, διότι η απόφαση σε σχέση με αυτήν πρέπει να ληφθεί ομόφωνα από όλα τα κράτη της ΕΕ. Χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, θα συμφωνούσαν στην πραγματικότητα σε στενότερη συνεργασία με την Τουρκία, εάν διευθετούνταν αντιδικίες, όπως αυτή της εξερεύνησης φυσικού αερίου στην Μεσόγειο ή η διχοτόμηση της Κύπρου. Ταυτόχρονα, οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εγκρίνει την συμμετοχή των ΗΠΑ, του Καναδά και της Νορβηγίας στο έργο. Εάν τώρα αρνηθούν στην Τουρκία, ένα συμμαχικό κράτος, την δυνατότητα να συμμετάσχει, αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από την Άγκυρα ως προσβολή.

Η πλατφόρμα συνεργασίας Pesco ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017. Προορίζεται να αποτελέσει πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Άμυνας και υποστηρίζεται από όλες τις χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση την Μάλτα και την Δανία. Υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 50 έργα Pesco. Τα πρώτα εξ αυτών τρέχουν ήδη από τον Μάρτιο του 2018. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η σύσταση ιατρικής ομάδας και η ανάπτυξη πρωτοτύπων οχημάτων για το πεζικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.