Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Συνδικάτα: "Λήψη μέτρων για την προστασία των θέσεων εργασίας"

 Η Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) και η Ομοσπονδία οργανώσεων κοινωνικής αρωγής και υγείας ζητούν να ληφθούν κοινωνικά μέτρα τα οποία θα συνοδεύουν τον νέο νόμο για την προστασία του κλίματος.

«Ο μεγάλος συνασπισμός διανύει με ταχύτητα τα τελευταία μέτρα προς τους νέους κλιματικούς στόχους. Ωστόσο, θα είναι η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκείνη η οποία θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένα και κοινωνικά ισορροπημένα μέτρα για την εφαρμογής τους», είπε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της DGB Στέφαν Κέρτσελ σε συνέντευξη του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες του Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND).

«Η πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα δεν θα είναι ένας περίπατος για κανέναν και θα μπορούσε να καταλήξει γρήγορα σε αδιέξοδο χωρίς μια σαφή πυξίδα για κοινωνική δικαιοσύνη και τρόπους εφαρμογής των οικονομικών μέτρων», συνέχισε.

Προστασία κλίματος αλλά και θέσεων εργασίας

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κέρτσελ ζήτησε τη λήψη μέτρων για την προστασία των θέσεων εργασίας: «Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα προστασίας του κλίματος με το οποίο οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις να αυξηθούν πολύ κατά την αναδιοργάνωση για την κλιματική ουδετερότητα και θα εξασφαλιστούν μακροπρόθεσμα. Μόνο με έναν "επενδυτικό μαραθώνιο" μπορεί να επιτευχθεί η βιώσιμη ευημερία», τόνισε.

Ο Ούλριχ Σνάιντερ, γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας (10.000) οργανώσεων κοινωνικής αρωγής και υγείας «Paritätischer Gesamtverband» δήλωσε επίσης στο RND: «Η πολιτική προστασίας του κλίματος δεν πρέπει να είναι μόνο οικολογική, αλλά και κοινωνική. Ένας νόμος για την προστασία του κλίματος που αγνοεί τα κοινωνικά ζητήματα είναι καταδικασμένος σε αποτυχία από την αρχή. Δεν θα έχει πλειοψηφία στον λαό. Μια περιβαλλοντικά συνειδητή ζωή δεν θα πρέπει να αποτελεί πολυτέλεια για λίγους και η προστασία του κλίματος δεν πρέπει να είναι ένα ελιτίστικο πρόγραμμα. Χωρίς κοινωνικές συνιστώσες οι οποίες θα συνοδεύουν το νόμου για την προστασία του κλίματος, από τη βασική σύνταξη έως τη στέγαση, υπάρχει ο κίνδυνος μιας νέας εμβάθυνσης της κοινωνικής διαίρεσης στη χώρα μας. Θα ήταν μοιραίο εάν αντιπαρατίθεντο αυτήν την στιγμή η προστασία του κλίματος και η κοινωνική πολιτική», τόνισε ο Σνάιντερ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.