Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Süddeutsche : «Έτσι σχεδιάζει η Ελλάδα το καλοκαίρι»

«Η χώρα άσκησε πίεση για την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού από νωρίς. Οι τουρίστες θα πρέπει να μπορούν να αισθάνονται όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς»

Στο ρεπορτάζ του Richard Frauenberger αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η Ελλάδα, πρώτη στον αυτοσχεδιασμό, προικισμένη με μια τάση για κατά περίσταση διαχείριση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα πράγματα αποδεικνύονται διαφορετικά από ό, τι πιστεύει κανείς, άνοιξε την τουριστική σεζόν του 2021 με ένα επιτελικά καταρτισμένο σχέδιο. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε από το Cape Sounion τα πιο σημαντικά σημεία του σχεδίου. «Αφήνουμε πίσω μας τα μαύρα σύννεφα του φόβου και της αβεβαιότητας», δήλωσε ενώπιων των προσκεκλημένων. Ο στόχος είναι να έχετε μια όσο το δυνατόν πιο ελεύθερη αλλά και ασφαλή διαμονή σε έναν από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ευρώπη, όπως είπε.

Προϋπόθεση για την είσοδο στην Ελλάδα είναι η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας (PLF), ένα αρνητικό τεστ PCR ή ένα πιστοποιητικό που δηλώνει ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί πλήρως ή έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχει υποχρέωση καραντίνας. Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες διαφημιστικές εκστρατείες, ο Θεοχάρης έθεσε την ασφάλεια στο προσκήνιο - λόγω της πανδημίας- αντί για τον πολιτισμό και τη φύση. Η έννοια της ασφάλειας καθιστά δυνατή την γρήγορη αντίδραση σε όλες τις καταστάσεις. Τα προηγούμενα μέτρα προστασίας παραμένουν σε ισχύ. Οι παραθεριστές θα πρέπει να αναμένουν τυχαίους ελέγχους κατά την είσοδο στη χώρα, ενώ σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορωνοϊό, θα φιλοξενηθούν δωρεάν σε ειδικά ξενοδοχεία.

Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού είναι από καιρό σε πλήρη εξέλιξη και είναι καλά οργανωμένη. Οι κάτοικοι όλων των νησιών θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως τα τέλη Ιουνίου. Πολλοί είναι ήδη εμβολιασμένοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους αρχηγούς κυβερνήσεων στην ΕΕ που προώθησε την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα επιτρέπει τα ταξίδια χωρίς περιορισμούς. Δεν αποτελεί έκπληξη. Με το ξέσπασμα της πανδημίας του 2020, ο τουρισμός σημείωσε κάθετη πτώση κατά 76%. Η τουριστική βιομηχανία και το κράτος δεν μπορούν να αντέξουν ένα δεύτερο καταστροφικό έτος.

Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Με 34,4 εκατομμύρια τουρίστες, 30% συμβολή στο ΑΕΠ και 26% της συνολικής απασχόλησης - το 2019 ήταν η καλύτερη επιχειρηματική χρονιά όλων των εποχών. Για να υπάρξει συνέχεια, ο Υπουργός Τουρισμού έκανε εκστρατεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. «All you want is Greece» είναι το φετινό κάπως παιδιάστικο σύνθημα του ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού. Το μήνυμα: Όλοι χρειάζονται ένα διάλειμμα, συνεπώς ώρα να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα. Πρέπει να καταλάβει κανείς ότι η χώρα εξαρτάται από τον τουρισμό, όπως η Γερμανία από τις εξαγωγές της.

Μέχρι το Πάσχα ίσχυε σκληρό lockdown, ενώ πλέον η χώρα έχει ανοίξει πλήρως. Την περασμένη εβδομάδα το πρώτο κρουαζιερόπλοιο αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Πειραιά, μεταφέροντας 996 εμβολιασμένους τουρίστες. Περισσότερα από 450 κρουαζιερόπλοια αναμένονται φέτος στον Πειραιά. Οι πτήσεις αυξάνονται επίσης. Στα αεροδρόμια της Ρόδου και της Ζακύνθου  έγινε η υποδοχή των πρώτων τουριστών με λαϊκούς χορούς και τραγούδια. Η άφιξη των πρώτων κρουαζιερόπλοιων γιορτάστηκε και στην Κρήτη. Μεγάλοι εορτασμοί και μεγάλη χαρά. Αυτό δεν ήταν πάντα έτσι. Για πολλούς στην τουριστική βιομηχανία, ο αυξανόμενος αριθμός τουριστών ήταν κάτι αυτονόητο. Τώρα, όμως γίνεται επανεκκίνηση.

Κάποιος μπορεί μόνο να ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν νέα κρούσματα και ότι κάθε επισκέπτης θα τηρήσει τα μέτρα ασφαλείας που εξακολουθούν να ισχύουν. Ίσως η επανεκκίνηση να επαναφέρει την παλιά, ελληνική φιλοξενία, η οποία έχει εξανεμιστεί λόγω του μαζικού τουρισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.