Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Eλλάδα: Συναινετικό διαζύγιο… μέσω email

 Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά η πλατφόρμα, gov.gr για τη διαδικασία έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου. Επιπλέον θα δημιουργηθούν νέες δομές για την υποστήριξη των εισερχόμενων εκκρεμοτήτων στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος Μητρώο Πολιτών (υποσύστημα Ληξιαρχείου) για την ενημέρωση ψηφιακά της λύσης του γάμου σε ληξιαρχική πράξη γάμου. 

«Δίνεται η δυνατότητα όταν υπάρχει συναίνεση των συζύγων να χωρίσουν, να γίνεται χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας. Δίνοντας εντολή στους δικηγόρους, εκείνοι διαχειρίζονται την υπόθεση για να καταλήξουν σε ένα κείμενο συμφωνίας". 

Η διαδικασία για το άυλο συναινετικό διαζύγιο είναι η εξής:

1. Εκκινεί τη διαδικασία ένας εκ των δύο δικηγόρων, ο οποίος συνδέεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς taxisnet, εισάγοντας τα παρακάτω στοιχεία:

Α. Τον αριθμό, τόμο, έτος της Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου, τον κωδικό του ληξιαρχείου που το εξέδωσε και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων. Εναλλακτικά, είτε τα ΑΦΜ, είτε τους ΑΜΚΑ των δύο συζύγων, αλλά και τα επώνυμα και τα emails των δύο συζύγων. Η εφαρμογή θα ανακτά αυτόματα τα παρακάτω στοιχεία από το αντίστοιχο Webservice του Μητρώου των Πολιτών:

- στοιχεία του κάθε συζύγου (Ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ)

- Είδος γάμου (πολιτικός/θρησκευτικός/πολιτικός με ιερολόγηση, τόπος και ημερομηνία τέλεσής του). Σημειώνεται πως οι πολιτικοί γάμοι με ιερολόγηση θα χειρίζονται από την εφαρμογή ως θρησκευτικοί γάμοι.

- Αριθμός τέκνων που τυχόν έχουν οι σύζυγοι με τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία Γέννησης)

Σε περίπτωση που η ανάκτηση δεν είναι επιτυχής, η διαδικασία δε θα μπορεί να ξεκινήσει. Ειδικότερα, αν δεν υπάρχει γάμος, η εφαρμογή θα ενημερώνει ότι: «Δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε καταχωρημένο τον γάμο στο Μητρώο των Πολιτών και άρα δεν είναι η δυνατή η κατάρτιση 'Αυλου Συναινετικού Διαζυγίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.