Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Ράινχαρτ Μαρξ: Παραίτηση για χειρισμό κακοποιήσεων

Ο Καρδινάλιος της Γερμανίας Ράινχαρτ Μαρξ, υπέβαλε την παραίτησή του ως αρχιεπίσκοπος του Μονάχου και Freising, λέγοντας ότι έπρεπε να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης για την «καταστροφή» της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς τις τελευταίες δεκαετίες.

Η παραίτησή του, η οποία δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή από τον Πάπα Φραγκίσκο, έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης αναταραχής μεταξύ των Γερμανών πιστών για κακοποίηση. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πάπας έστειλε δύο ανώτερους ξένους επισκόπους για να ερευνήσουν την Αρχιεπισκοπή της Κολωνίας, τη μεγαλύτερη της Γερμανίας, σχετικά με τον χειρισμό υποθέσεων κακοποίησης.

«Πρέπει να αναλάβω την ευθύνη για την καταστροφή της σεξουαλικής κακοποίησης από αξιωματούχους της Εκκλησίας τις τελευταίες δεκαετίες», έγραψε ο Μαρξ σε επιστολή προς τον Πάπα. Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η αποχώρησή του θα δημιουργήσει χώρο για μια νέα αρχή.

Ο Ράινχαρτ  Μαρξ, 67 ετών, υπηρέτησε ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στη Γερμανία, πρόεδρος της διάσκεψης επισκόπων της χώρας, μέχρι πέρυσι όταν αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία.

Από τότε που χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος το 2008, έχει ζητήσει με συνέπεια την αποδοχή των σχέσεων του ιδίου φύλου και την ανάδειξη περισσότερων γυναικών σε ηγετικούς ρόλους σε μια εκκλησία που κυριαρχείται από άνδρες.

Η Αρχιεπισκοπή δήλωσε η στην ιστοσελίδα της ότι ο Πάπας είχε δώσει εντολή στον Μαρξ να παραμείνει στο αξίωμα μέχρι να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί την παραίτηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.