Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

ZDF: Aυξήθηκε η βία με πολιτικό υπόβαθρο το 2020

«Έκθεση για τη συνταγματική προστασία - Oι εξτρεμιστές παραμένουν, ακόμη και μετά τoν κορωνοϊό»

Φωτο αρχείου

«Η πανδημία έχει εντείνει τον εξτρεμισμό - αλλά το πρόβλημα θα παραμείνει ακόμη και μετά, δηλώνει ο ερευνητής Quent. Ο ίδιος εξαπολύει σοβαρές κατηγορίες εναντίον του πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος»

Στο δημοσίευμα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η πανδημία του κορωνοϊού αύξησε συνολικά τον εξτρεμισμό, σύμφωνα με το συμπέρασμα της έκθεσης για τη συνταγματική προστασία που παρουσίασε σήμερα ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αριθμοί θα μειωθούν αυτόματα μετά τον κορωνοϊό, δηλώνει ο ερευνητής για θέματα εξτρεμισμού, Matthias Quent στο ZDF.

«Μπορούμε ήδη να δούμε ότι η ακροδεξιά αναζητά νέα σενάρια, νέες αφηγήματα και νέα θέματα, ειδικά σε σχέση με την κλιματική αλλαγή», εξηγεί ο Matthias Quent.

Ο Seehofer προειδοποίησε για τον αυξημένο κίνδυνο του δεξιού εξτρεμισμό, δηλώνοντας ότι «ο δεξιός εξτρεμισμός και ο αντισημιτισμός εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή στη Γερμανία».

Quent: Ο Maaßen είχε υποβαθμίσει το δεξιό εξτρεμισμό

Ο ερευνητής Quent εξαπέλυσε σοβαρές κατηγορίες εναντίον του πρώην Προέδρου της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, Hans-Georg Maaßen, ο οποίος είναι υποψήφιος βουλευτής του CDU. Σχετικά με τον Maaßen, δήλωσε: «Υποβάθμισε τον δεξιό εξτρεμισμό, δεν έκανε τη δουλειά του, αυτό που είχε κληθεί να κάνει, τότε, πριν από 10 χρόνια, όταν το NSU άρχισε να γίνεται γνωστό».

Ο Quent επιβεβαίωσε ότι αυτό είχε αλλάξει υπό τον Thomas Haldenwang, τον διάδοχο του Maaßen. Ο Maaßen ήταν «περισσότερο μέρος του προβλήματος» που είχε ως αποτέλεσμα να αποτραπεί μια σκληρότερη καταστολή του δεξιού εξτρεμισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από 33.000 άτομα συνδέονται με δεξιές εξτρεμιστικές συμπεριφορές

Σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, ο αριθμός των ατόμων με δεξιές εξτρεμιστικές συμπεριφορές συνεχίζεται να αυξάνεται. Ο αριθμός των ατόμων στο δεξιό εξτρεμιστικό φάσμα αυξήθηκε κατά 3,8% σε 33.300 άτομα. Η Υπηρεσία  Προστασίας του Συντάγματος εκτιμά ότι περίπου το 40% αυτών είναι «βίαιοι, πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν βία ή υποστηρίζουν τη βία»

Σύμφωνα με τον Seehofer, οι νοσταλγοί του γερμανικού Ράιχ (Reichsbürger) «χρησιμοποίησαν με ενεργητικό τρόπο την πανδημία για τις θεωρίες συνωμοσίας τους» και προσέλκυσαν περισσότερους υποστηρικτές το περασμένο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.