Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" : Aφιέρωμα στις εκδηλώσεις στο Μόναχο

Αρθρο της Μαργαρίτας Πουρνάρα για τη συμμετοχή του Μονάχου στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση που δημοσίευσε η σημερινή έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στις τρεις κεντρικές εκδηλώσεις / δράσεις του Γενικού Προξενείου Μονάχου. 

Αρχικά περιγράφει την έκθεση «Αθήνα-Μόναχο - Αρχιτεκτονικές Επιρροές» που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες στον ανοιχτό χώρο μπροστά από την Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή στην Königsplatz.  Η έκθεση περιλάμβανε πανελ με φωτογραφίες και πληροφορίες για κτίρια της Αθήνας που οικοδομήθηκαν την περίοδο της Βασιλείας του Όθωνα.

Η έρευνα και τα κείμενα έγιναν από την αρχαιολόγο - πολιτιστική διαχειρίστρια Εύα Μαρκάτου και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός από τον αρχιτέκτονα Τάσο Ροίδη, υποψήφιο διδάκτορα του TUM.

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη και στο εκθεσιακό αφιέρωμα στην Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή και Γλυπτοθήκη Μονάχου με τίτλο " Η Ελλάδα στο Μόναχο - 200 χρόνια ελληνοβαυαρική φιλία. που και πάλι γίνεται σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο Μονάχου (μέχρι 29 Σεπτεμβρίου).

Η έκθεση περιλαμβάνει ελαιογραφίες του Πέτερ φον Ες (Peter von Hess) με θέμα τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων,
προσωπικά αντικείμενα του Όθωνα, παλαιά σχέδια κτιρίων της Königsplatz, αντίγραφα εγγράφων του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ που αφορούν τις πρώιμες διπλωματικές σχέσεις Βαυαρίας και Ελλάδας, όπως το διάταγμα του πρώτου Πρεσβευτή της Ελλάδας στο Μόναχο Μιχαήλ Σχινά, και άλλα τεκμήρια.

Το αφιέρωμα τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής "Ελλάδα 2021". 

Τέλος το δημοσίευμα αναφέρεται και στην ωραία ψηφιακή ξενάγηση με την ονομασία "Isar Athen" που περιλαμβάνει 10 σημεία στην πόλη του Μονάχου μεταξύ των οποίων τα Προπύλαια, οι τάφοι του βασιλιά Όθωνα και βασίλισσας Αμαλίας, τη Salvatorkirche, κ.α.

Κάθε σημείο διανθίζεται με διαφορετικές ιστορίες και οπτικοακουστικό υλικό στα ελληνικά και στα γερμανικά. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.