Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Pfizer: Τρίτη δόση μετά το 6μηνο για "Δέλτα"

Τρίτη δόση για την ενίσχυση της ανοσοποίησης και αυξημένη αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Δ θέλει η Pfizer και αναμένεται εντός των επομένων ημερών να υποβάλλει φάκελο προς έγκριση από τις αρχές στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις έρευνες της ίδιας της εταιρίας και ιδιαιτέρως στο Ισραήλ υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία για μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό δεδομένης και της διασποράς της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Οι έρευνες έδειξαν ότι τα αντισώματα μειώνονται και δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δ. Η τρίτη δόση 10πλασιάζει τα αντισώματα

Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο στοιχεία, το ένα είναι η μειωμένη αποτελεσματικότητα απέναντι στη μετάλλαξη Δ και το δεύτερο είναι η σημαντική μείωση των αντισωμάτων έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό. Συνδυαστικά, οι δύο αυτοί παράγοντες οδηγούν στο συμπέρασμα -από τη μεριά της εταιρίας- ότι απαιτείται και τρίτη δόση.

Τι λέει η Pfizer

Ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer, Μίκαελ Ντόλστεν, δήλωσε ότι η πρόσφατα αναφερόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο Ισραήλ οφείλεται κυρίως σε λοιμώξεις σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο. Το υπουργείο Υγείας της χώρας δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη τόσο της μόλυνσης όσο και της συμπτωματικής νόσου μειώθηκε στο 64% τον Ιούνιο.

«Το εμβόλιο της Pfizer είναι πολύ δραστικό έναντι της μετάλλαξης Δέλτα», δήλωσε ο Ντόλστεν σε συνέντευξή του. Αλλά μετά από έξι μήνες, είπε, «υπάρχει πιθανότατα ο κίνδυνος επαναμόλυνσης καθώς τα αντισώματα, όπως προβλεπόταν, μειώνονται».

Σύμφωνα με τον Ντόλστεν, τα προκαταρκτικά δεδομένα από τις μελέτες της εταιρείας δείχνουν ότι μια τρίτη δόση δημιουργεί επίπεδα αντισωμάτων που είναι πέντε έως 10 φορές υψηλότερα από ό,τι μετά τη δεύτερη δόση.

Νέο εμβόλιο

Παράλληλα, η Pfizer και η γερμανική BioNTech ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ένα νέο εμβόλιο -στην ουσία μια αναβάθμιση του υπάρχοντος εμβολίου τους- που στοχεύει ειδικά στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού και σκοπεύουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές του τον Αύγουστο.

Οι δύο εταιρείες -που θα είναι οι πρώτες οι οποίες σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο ειδικά κατά της Δέλτα- θεωρούν ότι αυτό θα αποτελέσει ένα έξτρα όπλο στην περίπτωση που μια ενισχυτική δόση του υπάρχοντος εμβολίου τους αποδειχθεί ανεπαρκής κατά της Δέλτα.

Πηγή: Crisismonitor.gr, Spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.