Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Tagesschau: «Ποιος θα αποκτήσει ποιες ελευθερίες;»

«Με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού φουντώνει και η συζήτηση για περιορισμούς. Στο ερώτημα αν αυτοί θα ισχύσουν μόνο για ανεμβολίαστους ή για όλους τους Γερμανούς οι απόψεις στη γερμανική πολιτική σκηνή διχάζονται»

Λόγω των νέων κρουσμάτων, που παρουσιάζουν και πάλι αύξηση, υπάρχει κίνδυνος και νέων αυστηρότερων περιορισμών για τον κορωνοϊό στη Γερμανία. Ωστόσο, επίμαχο θέμα αποτελεί το αν θα ισχύσουν για όλους ή θα πλήξουν μόνον εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί για τον ιό. Υπέρ αυτού συνηγορεί τουλάχιστον ο ΥΠΕΣ Horst Seehofer.

«Δεν πρόκειται για διακρίσεις εις βάρος των μη εμβολιασμένων», δήλωσε ο Ζεχόφερ σε συνέντευξή του με το τ/δ RTL/ntv. Σέβεται – είπε – την απόφαση κάποιου να μην κάνει το εμβόλιο για προσωπικούς λόγους. «Αλλά όποιος δεν εμβολιάζεται θα πρέπει να καταλάβει και ότι εμείς πρέπει να προστατέψουμε το σύνολο της κοινωνίας και γι’ αυτό μπορούμε να επιτρέψουμε μόνο στους εμβολιασμένους την είσοδο σε μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις».

Αλλά και ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Frank Ulrich Montgomery συνηγορεί υπέρ της παραχώρησης περισσότερων καθημερινών ελευθεριών στους εμβολιασμένους. Δεν υπάρχει λόγος να εμποδίζουμε όσους έχουν ανοσία και έχουν εμβολιαστεί από τα βασικά τους δικαιώματα, δήλωσε ο Montgomery στις εφημερίδες του Funke Mediengruppe. Δεν πρόκειται – δήλωσε – για προνόμια εμβολιασμένων, αλλά για περιορισμούς βασικών δικαιωμάτων.

Νωρίτερα, ο Υπουργός της Καγκελαρίας Helge Braun είχε θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων πιθανούς περιορισμούς για μη εμβολιασμένους, αν η Γερμανία απειληθεί από ένα μεγάλο τέταρτο κύμα. «Αυτό μπορεί να σημαίνει και ότι ορισμένες παροχές, όπως η επίσκεψη ρεστωράντ, κινηματογράφων και σταδίων δεν θα είναι δυνατή σε ανεμβολίαστους, ακόμα κι αν έχουν αρνητικό τεστ, επειδή το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο», δήλωσε στην "Bild am Sonntag".

Η Υπουργός Οικογένειας και Δικαιοσύνης Christine Lambrecht τάχθηκε εναντίον της αδικίας για τους ανεμβολίαστους, όπως δήλωσε. Καθιερώθηκε να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και όσοι έκαναν τεστ, π.χ. για την είσοδο σε εκδηλώσεις. Αφού ο καθένας έλαβε μια προσφορά εμβολιασμού όμως θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα γιατί πρέπει να πληρώνει το σύνολο αυτά τα τεστ, είπεη Λάμπρεχτ και απέρριψε και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. «Δεν θα υπάρξει γενική υποχρέωση εμβολιασμού», είπε στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk). Δεν είναι δυνατή ούτε νομικά. Κατά την εκτίμησή της, ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό δεν αποτελεί προϋπόθεση ούτε για ένα συμβόλαιο εργασίας. Αν υπάρχουν αρνητές των εμβολίων σε ιδρύματα ή νοσοκομεία, υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ.

Παρόμοια άποψη έχει και ο υποψήφιος για την Καγκελαρία της Ένωσης Armin Laschet. «Δεν μου αρέσει καθόλου η ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ούτε της άσκησης έμμεσης πίεσης σε ανθρώπους για να πάνε να εμβολιαστούν», δήλωσε στη θερινή συνέντευξη Τύπου που μετέδωσε χθες το ZDF.

Και ο Πρόεδρος του FDP Christian Lindner τάχθηκε κατά των περιορισμών για τους μη εμβολιασμένους και ζήτησε να συνεχιστεί η στρατηγική των τεστ. «Ήδη κατά τα τελευταία κύματα της πανδημίας στο παρελθόν απέδειξαν την αξία τους τα ανοίγματα με βάση τεστ», δήλωσε ο Λίντνερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.