Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Η Στουτγάρδη και η Ελληνική Επανάσταση του 1821

Του Κωνσταντίνου Καρρά, μέλος δικτύου ΣΑΕ Επιστημόνων, πρ. Πρόεδρος ΕΚ Στουτγάρδης

Ο σκοπός της επίσκεψής μου στο χωριό του Κολοκοτρώνη ήταν να πούμε DANKE-ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  στην Στουτγάρδη

Βρίσκομαι στο ιστορικό σπίτι του επαναστάτη ηγέτη Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Αρκαδία. Από εδώ, εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), απευθύνω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους ανθρώπους της Στουτγάρδης.

Κωνσταντίνος Καρράς, ΣΑΕ-Δίκτυο Επιστημόνων 
Όλγα Σαραντοπούλου και Κατερίνα Γιαννάκη, ΣΑΕ Μέλη του ΔΣ

Σαν σήμερα πριν 200 χρόνια στη Στουτγάρδη:

Στη Στουτγάρδη την 1. Αυγούστου 1821 ο καθηγητής Krug κάλεσε τους συμπολίτες του να στηρίξουν τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων και στις 3 Αυγούστου ιδρύεται ο πρώτος Σύλλογος «Βοήθεια για την Ελλάδα» με 100 μέλη.

Ένα χρόνο αργότερα στις 15-17 Σεπτεμβρίου του 1822 διεξάγεται στην Στουτγάρδη η πρώτη Συνέλευση των Φιλελλήνων Συλλόγων Βοήθειας όπου και αποφασίζεται η αποστολή στρατιωτικού σώματος με το όνομα «Γερμανική Λεγεώνα». Στις 22 Νοεμβρίου 1822 το πλοίο ‘Σκιπίων’ με 115 Λεγεωνάριους απόπλευσε από την Μασσαλία και στις 6 Δεκεμβρίου έφθασε στην Ύδρα.

Μεταξύ των σημαντικότερων Γερμανών υποστηρικτών της ελληνικής εξέγερσης του 1821 ήταν ο φιλόλογος του Μονάχου Friedrich Wilhelm Thiersch (1784-1860) και ο Βαυαρός διάδοχος και μετέπειτα βασιλιάς Ludwig I (1786-1868). 

Ο Krug είχε ενημερωθεί για την κατάσταση στην Ελλάδα μέσω των επαφών του με την ελληνική κοινότητα της Λειψίας. 

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στους Έλληνες της Γερμανίας με το πρόγραμμα "Η αναγέννηση της Ελλάδας" την Κυριακή των Βαΐων του 1821 και ζήτησε την υποστήριξη του ελληνικού αγώνα.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.