Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΙΑΑ αλλάζει ...

Vassilios Karamagiolis

Διεθνής έκθεση αυτοκινήτου
Όπως όλα τα πράγματα έτσι και το σαλόνι αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης γύρισε σελίδα. Έπρεπε να περάσουν 70 χρόνια για να αλλάξει πρόσωπο μια έκθεση που την πρώτη της χρονιά στην Φρανκούρτη εν έτη 1951 αρίθμησε 570.000 επισκέπτες  από 45 χώρες. 

Βέβαια σαν έκθεση  ψάχνοντας λίγο πιο βαθιά βρίσκουμε τις ρίζες της στο μακρινό πλέον 1897 στο Βερολίνο από έναν σύλλογο“Mitteleuropäische Motorwagenverein“ σαν μια ημερήσια έκθεση αυτοκινήτου με όλη την σημασία της λέξεως. Όλα και όλα 8 αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσεως  από 4 διαφορετικές εταιρίες  Benz, Daimler, Kühlstein und Lutzmann. Στο ξενοδοχείο Bristol ειδυλλιακής Λεωφόρου “Unter der Linden“

Το 1921 και μετά τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο οι εκθέτες είναι 67 με 139 εκθέματα και 300.000 επισκέπτες αλλά συνεχίζει σε έναν νέο εκθεσιακό χώρο στο Βερολίνο.

Η General Motors αρχικα ο 2ος Παγκόσμιος πόλεμος και το εμπαρκο της χαμμένης του Παγκοσμιου Πολέμου, κατά δευτερον δεν αφήνουν την έκθεση να αναπτυχθει όπως θα έπρεπε.

Όμως οι μεγάλες ιδέες δεν πεθαίνουν.....

Ετσι τον Απρίλιο του 1951 ξεκινά η έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης με τους αριθμούς που παραθέσαμε παραπάνω στην μέχρι πρότινος μορφή του και κάθε 2 χρόνια.

Δώδεκα χρόνια αργότερα το “Made in Germany“ στην 2η θέση και η έκθεση αριθμοί εκθέτες από όλον τον κόσμο ξεπερνώντας το 1.000.000 επισκέπτες. Για να έρθει η δεκαετία 1969-1979 με την μεγάλη κρίση πετρελαίου να φρενάρει το ξέφρενο ρυθμό της έκθεσης και της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Στα τέλη της δεκαετίας(1977) όμως και με την γερμανική παραγωγή να ξεπερνά τα 4.000.000 αυτοκίνητα αρχίζει σιγά σιγά η έκθεση να ξαναβρίσκει την πραγματική της αιγλη. Το 1991 “ΙΧ και επαγγελματικά αυτοκίνητα χωρίζουν τα τσανάκια τους“ 

Από τότε μέχρι σήμερα η έκθεση αυτοκινήτου έδειξε ότι ο κόσμος αλλάζει κάθε χρόνο. Το 2020 ήταν μια χρονιά σταθμός και σε αυτήν την ιστορία. Αλλα όπως σταμάτησε το 2019 έτσι ξεκίνησε φέτος η έκθεση με νέες ιδέες και νέο πρόσωπο όπως είχε ήδη προβλεφθεί. Γι αυτό άλλωστε και η αλλαγή πλεύσης των υπευθύνων. Και φαίνεται να τους βγήκε.

Η πόλη του Μονάχου για μια εβδομάδα ζει στον ρυθμό της έκθεσης. Μόνο που δεν είναι μόνο απλά αυτοκινήτου. Στον αστερισμό της ηλεκτροκίνησης προσπαθούν εταιρίες από όλο τον κόσμο να προσελκύσουν επισκέπτες/μελλοντικούς πελάτες ανοίγοντας τις πόρτες του σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας , ανακύκλωσης, οικονομίας και οτιδήποτε άλλο μπορεί να γείρει την “πλάστιγγα“ 

Ένα ειναι όμως σίγουρο. Η ιδέα της έκθεσης αυτής γεννήθηκε για να μεγαλουργήσει διαχρονικά.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.