Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Γερμανία - Εθνικές εκλογές: Τα τελευταία νέα

Μια μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και με τις δημοσκοπήσεις να προϊδεάζουν για εκλογικό ντέρμπι, ο  Ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς δηλώνει σίγουρος για τη νίκη του κόμματός του στις ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής.

«Είμαι πολύ βέβαιος ότι θα έχουμε επιτυχία στις εκλογές. Όλες οι δημοσκοπήσεις αντανακλούσαν αυτό που ένιωθα επίσης στις συγκεντρώσεις: ότι δηλαδή υπάρχει μεγάλο ρεύμα προς το SPD. Επομένως, έχω την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα μου δώσουν την εντολή να σχηματίσω την επόμενη κυβέρνηση», δήλωσε στην «Bild».

Ο Σολτς δεν πτοείται από έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες το προβάδισμα του SPD έναντι των Χριστιανοδημοκρατών και των Xριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) μειώνεται: «Υπάρχουν πολλές, πολλές έρευνες αυτή τη στιγμή και όλες δείχνουν ότι το SPD είναι μπροστά και ότι η δυναμική για το SPD είναι συνεχής. Γι 'αυτό είμαι πολύ σίγουρος για την Κυριακή».

Η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Χριστιανοκοινωνικό (CSU) κόμμα σε μια τελευταία κοινή προσπάθεια λίγο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής.

«Σε λιγότερο από 50 ώρες οι κάλπες θα έχουν κλείσει. Υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι που παίρνουν πάντα την απόφαση για το τι θα ψηφίσουν την τελευταία στιγμή. Επομένως, καλούμαστε ξανά όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε αυτές τις ώρες για να κερδίσουμε τις εκλογές», τόνισε σήμερα η Μέρκελ στην τελευταία επίσημη κοινή προεκλογική συνάντηση του CDU και του CSU στο Μόναχο.

Η Μέρκελ υπενθύμισε τη γερμανική επανένωση συνδέοντάς την με τις εκλογές. «Ακόμα και τότε ήταν σαφές ότι δεν είναι αδιάφορο το ποιος κυβερνά», όπως είπε.

«Ο μετέπειτα καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε πει κάποτε για το ευρώ ότι πρόκειται για έναν πρόωρο τοκετό. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ και ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ τάχθηκαν όμως υπέρ της εισαγωγής του ευρώ. Αυτό ήταν σωστό με όλα τα προβλήματα που είχαμε για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ.

Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ τάχθηκε υπέρ μιας νέας οικολογικής αρχής λίγο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής.

«Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές για το κλίμα. Σε αυτές τις εκλογές κρίνονται τα πάντα», δήλωσε η Μπέρμποκ στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός της σήμερα στο Ντίσελντορφ, ενώπιον εκατοντάδων ακροατών. Η Μπέρμποκ προειδοποίησε: «Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε μισά πράγματα. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το κλίμα. Είναι σαφές τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η Γερμανία πρέπει να τελειώνει με τη χρήση του άνθρακα το αργότερο έως το 2030, να επιτρέψει μόνο την κυκλοφορία “καθαρών αυτοκινήτων” και να τοποθετήσει ένα ηλιακό σύστημα σε κάθε στέγη», τόνισε.

«Δεν έχουμε πρόβλημα γνώσης, έχουμε πρόβλημα δράσης. Δεν υπάρχει πια χρόνος για χάσιμο. Διαφορετικά (το θέμα του κίματος) θα γίνει δυσβάσταχτο και τότε δεν θα μπορούμε πλέον να θέσουμε υπό έλεγχο αυτήν την κλιματική κρίση», προειδοποίησε.

«Η ελευθερία των μελλοντικών γενεών κινδυνεύει. Η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον ένας οικολογικός στόχος. Είναι το καθήκον ελευθερίας της εποχής μας», κατέληξε η συμπρόεδρος των Πρασίνων, στην τελευταία συγκέντρωση του κόμματός της πριν τις εκλογές.

Η εφαρμογή των μέτρων προστασίας του κλίματος μετά τις εκλογές δεν θα είναι εύκολη με κανέναν από τους πιθανούς εταίρους συνασπισμού κατά την άποψη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του κόμματος των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ.

«Η αποφασιστικότητα για την προστασία του κλίματος, όπως είδαμε τα τελευταία πολλά, πολλά χρόνια και τις κοινοβουλευτικές περιόδους, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη», δήλωσε σήμερα στο περιθώριο του συλλαλητηρίου "Παρασκευές για το μέλλον" ("Fridays for Future") στην ανατολικογερμανική πόλη Ιένα η Πράσινη πολιτικός.

Στην ερώτηση εάν ελπίζει ότι μια αριστερή συμμαχία (SPD-Πράσινοι-Αριστερά) θα διευκολύνει περισσότερο την υλοποίηση των κλιματικών στόχων από ό,τι ένας συνασπισμός με Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), απάντησε: «Δεν θα είναι εύκολο με κανέναν»

Τις διαδηλώσεις για το κλίμα σε εκατοντάδες γερμανικές πόλεις η Γκέρινγκ-Έκαρντ δήλωσε πως δεν τις θεωρεί εκστρατεία υποστήριξης υπέρ των Πρασίνων. «Η κλιματική κρίση δεν περιμένει τις ημέρες των εκλογών ή διαπραγματεύσεις συνασπισμού, είναι ήδη εδώ», τόνισε.

Κλίνγκμπαϊλ: Απρεπής η προεκλογική εκστρατεία του CDU/CSU

Για απρεπή προεκλογική εκστρατεία κατηγόρησε τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) στην τελευταία συγκέντρωση του κόμματός του δύο ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. Αγωνιζόμαστε για κάθε μία ψήφο μέχρι την Κυριακή, τόνισε.

«Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) στερούνται πολιτικού περιεχομένου. Το μόνο που έχουν βρει (για να μας αντιμετωπίσουν) είναι η λάσπη. Και ρίχνουν αυτή τη λάσπη εδώ και εβδομάδες τώρα. Αυτή είναι η πιο απρεπής προεκλογική εκστρατεία που έχω δει ποτέ από τους συντηρητικούς. Το κάνουν αυτό επειδή φοβούνται μην χάσουν την εξουσία στη χώρα», δήλωσε σήμερα στην τελευταία συγκέντρωση των Σοσιαλδημοκρατών στην Κολωνία.

«Ο υποψήφιος καγκελάριος Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών Άρμιν Λάσετ πίστευε ότι θα μπορούσε να πάει στην καγκελαρία με μια κλινάμαξα. Αυτό ήταν το σχέδιό τους. Δεν ήθελαν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία, αλλά οι πολίτες δεν συμμετείχαν», πρόσθεσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

«Το SPD θα συνεχίσει να αγωνίζεται για κάθε μία ψήφο μέχρι την ημέρα των εκλογών» τόνισε.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η Γερμανία είναι από τους μεγαλύτερους «κακούς» του κλίματος

Δύο ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, αρκετές χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν μαζί με την πρωτοβουλία «Fridays for Future» στο Βερολίνο υπέρ της μεγαλύτερης προστασία του κλίματος. Συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στον χώρο μπροστά από το κτίριο του Ράιχσταγκ, στο οποίο έχει την έδρα του η ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) μετά από διαδήλωση στο κυβερνητικό τετράγωνο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής μόνο στο Βερολίνο.

«Πρέπει να ψηφίσετε, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Θέλουμε αλλαγή, απαιτούμε αλλαγή, είμαστε η αλλαγή», είπε στην ομιλία της η ιδρύτρια του κινήματος, η 18χρονη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ. Κατηγόρησε δε την Γερμανία ότι είναι «η τέταρτη μεγαλύτερη σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 χώρα στον κόσμο. Με 80 εκατομμύρια κατοίκους αυτό είναι πραγματικά ένα επίτευγμα», τόνισε ο Τούνμπεργκ, χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία έναν από τους μεγαλύτερους «κακούς του κλίματος».

Μετά την ομιλία της, η οποία συνοδεύτηκε από χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες, η Τούνμπεργκ έφυγε υπό αστυνομική προστασία, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Τρεις άνδρες είχαν προηγουμένως παρενοχλήσει και προσβάλει την ακτιβίστρια του κλίματος.

Η Γερμανίδα ακτιβίστρια "Fridays-for-Future" Λουίζα Νόιμπαουερ κάλεσε επίσης τη μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κάνει την προστασία του κλίματος απόλυτη προτεραιότητά της. «Ο χρόνος τρέχει και είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Αυτή είναι η αρχή μιας ιστορίας που γράφουμε εμείς οι ίδιοι», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.