Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021

Γερμανία: Οι εργοδότες υπέρ CDU/CSU

Δυο εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές στην Γερμανία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) να μην μπορούν να ανακάμψουν, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μπαίνει το θέμα της τυχόν συνεργασίας SPD με LINKE, θέμα που διατηρεί ο Λάσετ αλλά σήμερα ήρθε βοήθεια και από το σύνδεσμο εργοδοτών:

Συγκεκριμένα πρόεδρος των Γερμανών εργοδοτών Ράινερ Ντούλγκερ προειδοποίησε ρητώς για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης που θα αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πράσινους (Die Gruenen) και την Aριστερά (Die Linke).

«Mε έναν αριστερό συνασπισμό απειλείται η ανάπτυξη και η ευημερία. Ένα είδος ερυσίβης (μούχλας) θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, για να μην πω παγετός, ο οποίος στη συνέχεια θα παγώσει αργά αλλά σταθερά εμάς και την ευημερία μας», είπε ο Ντούλγκερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Τα προγράμματα των αριστερών κομμάτων το δείχνουν πολύ καθαρά:  κοινωνική οικονομία της αγοράς δεν μπορεί να υπάρξει με περισσότερο κράτος, περισσότερους φόρους, περισσότερες κοινωνικές εισφορές και περισσότερα χρέη. Η κοινωνική οικονομία της αγοράς χρειάζεται περισσότερη ευελιξία, περισσότερη ταχύτητα, περισσότερη ισότητα μεταξύ των γενεών, κοινωνικά συστήματα τα οποία να μπορούν να χρηματοδοτηθούν και περισσότερη ατομική ευθύνη», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Εργοδοτικών Ενώσεων (BDA).

«Οι ομοσπονδιακές εκλογές είναι επομένως και μια κρίσιμη απόφαση για την ευημερία στη Γερμανία. Το ερώτημα είναι: Μπορούμε να διατηρήσουμε την ευημερία μας και να καταφέρουμε να μεταδώσουμε ξανά ένα πνεύμα αισιοδοξίας ή αυτή η χώρα θα μείνει ακίνητη, θα παγώσει και θα βυθιστεί στην κουλτούρα ενός συγκεντρωτικού κράτους που θα μας υπαγορεύει τα πάντα, ακόμα και πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε; Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Πιστεύω στην καινοτομία, την οικονομία της αγοράς και τα κίνητρα», συνέχισε ο Ντούλγκερ.

Ο πρόεδρος των εργοδοτών άσκησε επίσης κριτική στον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Όλαφ Σολτς και το κόμμα του: «Δεν πρόκειται μόνο για τον αρχηγό της ομάδας, αλλά και την ίδια την ομάδα  Αμφιβάλλω ότι υπάρχει «ενδεκάδα»  κατάλληλη να οδηγήσει την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία σε ένα καλό μέλλον και η οποία να αντιμετωπίζεται ως ένας ισχυρός εταίρος στην Ευρώπη και τον κόσμο. Στο SPD, η ομάδα του -τότε προέδρου της Νεολαίας και σημερινού αντιπροέδρου του κόμματος- (αριστερού) Κέβιν Κιούνερτ πρωτοστάτησε στην εκλογή των συμπροέδρων του κόμματος Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. Μπορώ μόνο να προειδοποιήσω για έναν συνασπισμό που δεν θα έχει πυξίδα την πολιτική της ελεύθερης αγοράς, την κοινωνική και περιβαλλοντολογική πολιτική», τόνισε.

 Όσον αφορά τέλος στον υποψήφιο καγκελάριο Χριστιανοδημοκrατών /Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και πρωθυπουργό της Bόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ είπε: «Βλέπω έναν επιτυχημένο πρωθυπουργό και έναν ομαδικό παίκτη σε έναν αστικό συνασπισμό (Χριστιανοδημοκρατών -Φιλελευθέρων) στο πιο πολυπληθές ομοσπονδιακό κρατίδιο που υποστηρίζει με συνέπεια την οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Εδώ χτυπά η επιχειρηματική μου καρδιά - επίσης προς το συμφέρον των εργαζομένων μας - λίγο πιο γρήγορα. Η πρόταση για έναν δεκαετούς διάρκειας εκσυγχρονισμό, την οποία προτείνει ο Λάσετ, είναι σωστή. Όχι όλα αμέσως δηλαδή, αλλά με προσοχή, με συνέπεια και επιμονή. Έτσι θα προχωρούσα και ως επιχειρηματίας».

Αντιδρούν και Σοσιαλδημοκράτες σε τυχόν συνεργασία με κόμμα της αριστεράς

Επιφυλακτικοί έως απορριπτικοί εμφανίζονται με δηλώσεις τους Σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί όπως ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ και ο αρμόδιος για θέματα Υγείας του κόμματος Καρλ Λάουτερμπαχ στο ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης με την γερμανική Αριστερά μετά τις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ (SPD) εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για ενδεχόμενη μετεκλογική κυβερνητική σύμπραξη με το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) . «Το πρόγραμμά μας είναι εφαρμόσιμο. Το πρόγραμμα της Αριστεράς, μου φαίνεται σαν ευχολόγιο και σαν να υπόσχεται τον ουρανό με τ' άστρα», είπε στο Spiegel.

«Προεκλογικά δεν μπορεί κανείς να υπόσχεται πράγματα που μπορεί να ακούγονται ωραία αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές υπάρχουν μερικά σημεία που δεν είναι διαπραγματεύσιμα για το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD). Σε αυτά περιλαμβάνεται η ανάληψη ευθύνης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Όποιος τα αμφισβητεί δεν θα κυβερνήσει», τόνισε. 

 Επίσης, ο αρμόδιος για θέματα Υγείας του SPD Καρλ Λάουτερμπαχ τάχθηκε κατά της συμμαχίας μεταξύ του κόμματός του και της Αριστεράς μετά τις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές. «Δεν θα σημειώναμε πρόοδο στην εξωτερική, αμυντική και εσωτερική πολιτική, αλλά ούτε και στην καταπολέμηση της κρίσης του κορονοϊού και του κλίματος και θα διαλυόμασταν. Μια τέτοια συμμαχία δεν θα έχει μέλλον. Θα είχαμε συνεχείς διαφωνίες και πιθανότατα θα έπρεπε να διαλύσουμε την κυβερνητική συμμαχία έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα. Θα προτιμούσα σαφώς μια σύμπραξη των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους και εάν αυτό δεν λειτουργεί, τότε ένα συνασπισμό ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει και τους Φιλελεύθερους», δήλωσε στο podcast των εφημερίδων Koelner Stadt-Anzeiger και του Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας Γερμανίας Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.