Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

SPD, Πράσινοι, FDP: Σε τι συμφώνησαν

Το SPD, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι σχεδιάζουν μεγαλύτερη Προστασία του Κλίματος και υψηλότερο κατώτατο μισθό. Δεν θα υπάρξει αύξηση φόρων ή ανώτατο όριο ταχύτητα

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι συνεννοήθηκαν σε μία βάση διαπραγμάτευσης για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού των τριών κομμάτων για πρώτη φορά σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι διερευνητικές επαφές ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή. Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP ξεπέρασαν έτσι ένα σημαντικό εμπόδιο στο δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης. 

Από την επόμενη εβδομάδα και μετά, τα τρία κόμματα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διαπραγματευτούν συγκεκριμένα επί μίας σύμβασης συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού. Οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των κομμάτων προέβησαν στην σχετική σύσταση στα ανώτατα όργανα των κομμάτων τους. Η εκλογή του Olaf Scholz ως του τέταρτου Σοσιαλδημοκράτη Καγκελαρίου της Γερμανίας φαίνεται πιθανό να πραγματοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Την Παρασκευή, μετά τις συνομιλίες, ο Scholz έκανε λόγο για «έναρξη» των διαπραγματεύσεων. Η Γερμανία «βρίσκεται ενώπιον του μεγαλύτερου σχεδίου βιομηχανικού εκσυγχρονισμού εδώ και 100 χρόνια». Ο Συμπρόεδρος των Πρασίνων Robert Habeck επαίνεσε την «διακριτικότητα και τον επαγγελματισμό» των διαπραγματευτών. Και ο επικεφαλής του FDP Christian Lindner μίλησε για το ιδιαίτερο πολιτικό ύφος που αποτελεί «καμπή στην πολιτική κουλτούρα της Γερμανίας». Όλοι οι εμπλεκόμενοι επεχείρησαν να εμφανιστούν ικανοποιημένοι και στραμμένοι προς το μέλλον.

Οι διαπραγματεύσεις θα βασιστούν σε ένα έγγραφο δώδεκα σελίδων, στο οποίο έχουν καθοριστεί τα σημαντικότερα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών. Το κείμενο θέτει επίσης το πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού. Συχνά εμφανίζονται σε αυτό οι όροι «έναρξη» και «πρόοδος».

Προϋπόθεση για την έναρξη επίσημων συνομιλιών συγκρότησης συνασπισμού ήταν οι τρεις εταίροι να συμφωνήσουν επί ενός κυβερνητικού προγράμματος. Ταυτόχρονα, ήθελαν να αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους τυπικούς συμβιβασμούς. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων φαίνεται πως ο Scholz διαβεβαίωσε πως θα ληφθούν μέτρα κατά της παιδικής φτώχειας και των ελλείψεων στην στέγη, ενώ υποσχέθηκε μια «ασφαλή, σταθερή σύνταξη» και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 Ευρώ. Το επίδομα Hartz IV θα αντικατασταθεί από «επίδομα πολιτών»: Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί βασική ασφάλεια για τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Οι Habeck και Annalena Baerbock επισήμαναν τα συμφωνηθέντα μέτρα Προστασίας του Κλίματος. Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, αποτελεί «βασική αποστολή» να μπει η Γερμανία στον δρόμο της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας μόνον κατά 1,5 βαθμό. Ο όρος «κοινωνική-οικολογική Οικονομία της Αγοράς» που επινοήθηκε από τους Πράσινους υιοθετήθηκε ως πολιτικός στόχος.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την Προστασία του Κλίματος απαιτείται επιτάχυνση της διαδικασίας απομάκρυνσης από την παραγωγή ενέργειας με την χρήση άνθρακα. Σε σχέση με το μέχρι τώρα έτος παύσης της χρήσης του άνθρακα 2038 προτιμήθηκε μία μάλλον ήπια διατύπωση: «Ιδανικά αυτό θα πρέπει να έχει συμβεί μέχρι το 2030». Με άλλα λόγια: Σε αυτό το σημείο οι Πράσινοι θα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς, ακόμα κι αν τα κόμματα δεσμευτούν τελικά να «επιταχύνουν δραστικά» την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και «να απομακρύνουν όλα τα εμπόδια». Ο στόχος είναι να οριστεί το 2% της συνολικής έκτασης της χώρας ως περιοχής ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας.

Στο κείμενο αναφέρεται, ωστόσο, ότι «δεν θα υπάρχει γενικό όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους». Ωστόσο, η Γερμανία θα πρέπει να καταστεί «κύρια αγορά για την ηλεκτροκίνηση» και θα πρέπει «να επιταχυνθεί σημαντικά» η επέκταση των υποδομών για την φόρτιση των αυτοκινήτων.

Ο Christian Lindner αναφέρθηκε σε «σαφείς κατευθυντήριες γραμμές στην Οικονομία» στο πλαίσιο μίας κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων. Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του προς την WELT AM SONNTAG. Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων χαρακτήρισε την αναδυόμενη συμμαχία ως «πραγματικό κέρδος για την Οικονομία, την Εκπαίδευση, την Κοινωνική Ασφάλιση». Ο ίδιος είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος «για ολόκληρο τον κοινωνικο-πολιτικό εκσυγχρονισμό, για παράδειγμα με το νόμο περί ιθαγένειας ή το σύστημα βαθμολόγησης στο δίκαιο Μετανάστευσης». Σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο τα τρία κόμματα αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο, ο επικεφαλής του FDP δήλωσε: «Όλα είναι δούναι και λαβείν». Το Προεδρείο του SPD ενέκρινε ομόφωνα την Παρασκευή την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων συγκρότησης συνασπισμού. Το Προεδρείο των Φιλελευθέρων θα συνεδριάσει για να συζητήσει επί του θέματος τη Δευτέρα, οι Πράσινοι θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή στο Βερολίνο μικρό Συνέδριο για την υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος.

Πηγή: DIE WELT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.