Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

«Καλάβρυτα 1943» - Oι αντιδράσεις για την ταινία

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ταινία «Καλάβρυτα 1943», η οποία επιχειρεί να μεταφέρει στους κινηματογράφους μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί: Τη σφαγή των Καλαβρύτων το Δεκέμβρη του 1943.

Η ταινία έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Το κύριο πρόβλημα του Συλλόγου που φέρεται να έχει κινηθεί νομικά, ήταν η χρήση του ψευδούς μύθου πως ένας καλοσυνάτος Ναζί σώζει τα θύματα που ήταν παγιδευμένα στο δημοτικό σχολείο του χωριού, στο οποίο οι Ναζί είχαν βάλει φωτιά. Μάλιστα, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου, είχαν ήδη προειδοποιήσει τους δημιουργούς για αυτό και τους είχαν διαβεβαιώσει πως δεν θα υπήρχε τέτοια σκηνή.

Ανάμεσα στους επιζώντες και ο πρώην δήμαρχος Καλαβρύτων, Τάκης Νικολάου, ο οποίος γλίτωσε από τη σφαγή σε ηλικία μόλις 22 μηνών. Ο κ. Νικολάου είπε χαρακτηριστικά πως οι ιστορίες για τον Αυστριακό είναι «τελείως μυθεύματα» και συνέχισε: «Έξω υπήρχαν φρουροί με όπλα. Είναι δυνατόν να ανοίγανε μια πόρτα και να τους αφήσουνε να φύγουν;»

Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης της ταινίας δηλώνει:

«Εμείς εχουμε πει ότι είναι  μυθοπλασία και σκοπός ήταν να δείξουν τα φρικαλεα πράγματα που έχουν κάνει οι Ναζί στα Καλάβρυτα και την Ελλάδα και το ποσό κακο έχει κάνει ο φασισμός γενικότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.