Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

SZ: «Τελική ευθεία στις διαπραγματεύσεις. Διαφωνούν σε θέματα προσώπων»

 «Τελική ευθεία στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού»

 «Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι θέλουν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους αυτή την εβδομάδα. Διαφωνούν σε θέματα προσώπων και στις αρμοδιότητες των Υπουργείων»

Το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του αναπληρωτή Αρχισυντάκτη της εφημερίδας Paul-Anton Krüger αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του FDP για τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού έχουν εισέλθει στην αποφασιστική τους φάση. Είναι «πολύ καλές, πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες που προχωρούν γρήγορα», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο υποψήφιος Καγκελάριος του SPD Olaf Scholz. Ο ίδιος είναι «πραγματικά πολύ ικανοποιημένος». Από κύκλους των διαπραγματευόμενων κομμάτων ειπώθηκε ότι σε κάθε περίπτωση αναμένεται συμφωνία επί του κοινού κυβερνητικού προγράμματος αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα κατά το πρώτο μισό της. Τα τρία κόμματα θα τηρήσουν σε αυτήν την περίπτωση το χρονοδιάγραμμα που είχαν θέσει τα ίδια, το οποίο προβλέπει ότι ο Scholz θα εκλεγεί ως διάδοχος της Καγκελαρίου Angela Merkel (CDU) την εβδομάδα του Αγίου Νικολάου που ξεκινά στις 6 Δεκεμβρίου. Κυρίως όμως θα πρέπει να διευκρινιστούν ακόμη τα πρόσωπα και οι αρμοδιότητες των Υπουργείων.

Η Συμπρόεδρος των Πρασίνων, Annalena Baerbock, έκανε λόγο για δύσκολες συνομιλίες το Σάββατο, κατά το Συνέδριο του τοπικού παραρτήματος του κόμματος στο Βρανδεμβούργο. Οι διαπραγματευτές του κόμματος «είναι πολύ εκνευρισμένοι» γιατί έχουν την αίσθηση ότι «μόνο οι Πράσινοι είναι υπεύθυνοι για την Προστασία του Κλίματος». Ο Διευθυντής του κόμματος Michael Kellner χαρακτήρισε τις συνομιλίες «βάναυσα εξαντλητικές». Από την άλλη πλευρά, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία συγκρότησης του κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι έτοιμη αυτή την εβδομάδα.

Οι Πράσινοι αμφισβήτησαν κάποια στιγμή το χρονοδιάγραμμα επειδή, κατά τη γνώμη τους, το SPD και το FDP δεν ήταν αρκετά φιλόδοξα. «Είναι σαφές ότι η Προστασία του Κλίματος δεν μπορεί να είναι ένα μεμονωμένο κεφάλαιο σε αυτή τη συμφωνία συγκρότησης του κυβερνητικού συνασπισμού», επεσήμανε η Baerbock. Θα πρέπει να είναι η κατευθυντήρια γραμμή για κάθε πολιτικό τομέα, όχι μόνο για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και για τη Γεωργία, τις Μεταφορές και, κυρίως, για την Οικονομία και τη Βιομηχανία. Αλλά ο Kellner δήλωσε επίσης ότι «έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά». Η Baerbock υποσχέθηκε ότι όταν επιτευχθεί η τελική συμφωνία, θα υπάρξουν τομείς Πολιτικής στους οποίους «αυτός ο συνδυασμός κομμάτων θα φέρει μια πραγματική νέα αρχή».

Όπως και ο επικεφαλής του FDP Christian Lindner, έτσι και ο Scholz υποστήριξε την διαμόρφωση της συμμαχίας με προοπτική περισσότερες από μία εκλογικές θητείες. Η κυβέρνηση θα πρέπει «να αναλάβει την εξουσία για να επανεκλεγεί», δήλωσε στο κομματικό συνέδριο του τοπικού SPD στο Βρανδεμβούργο. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι όχι μόνο τα προβλήματα Πολιτικής τυγχάνουν επιμελούς επεξεργασίας, αλλά ότι «όλα είναι σωστά από ανθρώπινης απόψεως», τόνισε ο Scholz.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του FDP Wolfgang Kubicki εμφανίστηκε επίσης πεπεισμένος ότι θα συγκροτηθεί συνασπισμός των τριών κομμάτων. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να βρεθούν λογικές λύσεις, δήλωσε την Κυριακή στο τοπικό συνέδριο των Φιλελεύθερων στο κρατίδιο Schleswig-Holstein. «Και με αυτό δεν εννοώ τους Σοσιαλδημοκράτες», ξεκαθάρισε . Ο ίδιος όμως μπορεί να βεβαιώσει ότι οι Φιλελεύθεροι θα αποτελέσουν εταίρο στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Γερμανία βιώνει μια «ιστορική καμπή», είπε ο Kubicki, όχι μόνο επειδή η Καγκελαρία της Angela Merkel πλησιάζει στο τέλος της, αλλά και επειδή Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι συνάπτουν κυβερνητική συμμαχία για πρώτη φορά σε ομοσπονδιακό επίπεδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.