Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Lauterbach: «Παρακαλώ γιορτάστε σε πολύ μικρές ομάδες»

Süddeutsche Zeitung «Ο Karl Lauterbach προειδοποιεί να επιδειχθεί προσοχή ενόψει της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Οι δείκτες των κρουσμάτων είναι σημαντικά υψηλότεροι από τους επίσημους αριθμούς»

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) θεωρεί δεδομένο ότι η πραγματική συχνότητα των κρουσμάτων στη Γερμανία είναι «δύο έως τρεις φορές υψηλότερη» από ό,τι ανακοινώνεται αυτήν την περίοδο από το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI). Η συχνότητα των κρουσμάτων που ανακοινώνεται επισήμως επιτρέπει να υποτιμάται «ο κίνδυνος που διατρέχουμε», δήλωσε χθες στο Βερολίνο ο Lauterbach. Επιπλέον, παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων με τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον» του κορωνοϊού, γεγονός «που μας ανησυχεί».

Το RKI είχε προηγουμένως ανακοινώσει συχνότητα 205,5 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Την Τρίτη η τιμή βρισκόταν στο 215,6. Το RKI ανέφερε ως αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων τα 13.124. Ωστόσο, οι ειδικοί υπολογίζουν πολλές νέες και εκ των υστέρων καταγραφές, ειδικά αυτήν την εβδομάδα. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι ΗΠΑ, ανακοινώνουν εδώ και καιρό υψηλούς αριθμούς νέων κρουσμάτων.

Αναφερόμενος στη παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Lauterbach δήλωσε: «Παρακαλώ γιορτάστε σε πολύ μικρές ομάδες και μην θέτετε σε κίνδυνο ο ένας τον άλλον». Η καλύτερη προστασία έναντι της μετάλλαξης «Όμικρον» είναι οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί, οι οποίοι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στη Γερμανία. Μιλώντας στη BILD υποστήριξε ότι διαμορφώνει μια συνολική εικόνα της κατάστασης «σε συνεργασία με το RKI και πολλές πηγές δεδομένων από όλη τη Γερμανία». Εκπρόσωπος του Υπουργείου του δήλωσε ότι οι αριθμοί «θα είναι επικαιροποιημένοι» και πάλι στις αρχές του νέου έτους. Ο ίδιος ο Lauterbach τόνισε ότι είναι «απολύτως σίγουρος» πως στον επόμενο γύρο διαβουλεύσεων της Ομοσπονδίας και των κρατιδίων στις 7 Ιανουαρίου θα είναι σε θέση να παρουσιάσει μια «στερεή και απολύτως επαρκή» κατάσταση των δεδομένων.

Ο Lauterbach δικαιολόγησε τα ανεπαρκή στοιχεία για την κατάσταση της πανδημίας λέγοντας ότι αφενός πραγματοποιήθηκαν λιγότερα τεστ λόγω των εορτών και αφετέρου ότι εξαιτίας των ημερών απουσιάζει σημαντικός αριθμός εργαζομένων από τις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες. Ο εκπρόσωπός του είπε ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει κανονικά τα Σαββατοκύριακα. «Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ένα κάπως παρατεταμένο Σαββατοκύριακο από την παραμονή των Χριστουγέννων έως την Πρωτοχρονιά». Ορισμένες Υγειονομικές Υπηρεσίες θα χρειαστούν πλέον μερικές ημέρες για να συμπεριλάβουν εκ των υστέρων στοιχεία που αφορούν τα κρούσματα. Όσον αφορά την κατάσταση σε άλλες χώρες, ο Lauterbach τόνισε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε ορισμένες περιπτώσεις σε κάπως καλύτερη κατάσταση. Όμως τα προστατευτικά μέτρα που ισχύουν επί του παρόντος δεν θα ήταν αρκετά για να αποτρέψουν μια σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της «Όμικρον».

Δεδομένων των πολυάριθμων διαμαρτυριών κατά των μέτρων για τον κορωνοϊό, εκπρόσωπος της Υπουργού Εσωτερικών Nancy Faeser (SPD) δήλωσε ότι η κατάσταση για την αστυνομία αυτή τη στιγμή είναι «κάπως πιο δύσκολη». Ενώ πριν από λίγους μήνες υπήρχαν μεγαλύτερες διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις, τώρα υπάρχουν πολλές μικρές με λιγότερους συμμετέχοντες. «Αλλά υπάρχει η απαίτηση να αντιμετωπιστεί κατάλληλα και αυτή η κατάσταση». Οι διαμαρτυρίες είναι εν μέρει πιο ακραίες και πιο βίαιες. Οι Αρχές Ασφαλείας παρακολουθούν τις εξελίξεις «από πολύ κοντά».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.