Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Γερμανία: Τι σχεδιάζει ο Scholz για κορωνοϊό

 «Γενική υποχρέωση εμβολιασμού, υποχρέωση για τρίτη δόση, λήξη της προστασίας του εμβολιασμού – Τι σχεδιάζει ο Scholz»

Το σύνολο του γερμανικού Τύπου αναφέρεται στα σχέδια της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ιδίως του επόμενου Καγκελάριου, Olaf Scholz, για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, μετά και τη χθεσινή διάσκεψη των Πρωθυπουργών των 16 κρατιδίων με την απερχόμενη Καγκελάριο Merkel και τον νέο Καγκελάριο, η οποία έληξε χθες χωρίς αποτέλεσμα και θα συνέλθει ξανά αύριο, Πέμπτη, για να πάρει αποφάσεις. 

Ειδικότερα, μιλώντας στο ZDF για την ενίσχυση της καμπάνιας εμβολιασμού και την επιδίωξη να διανέμονται ημερησίως 1,25 εκατ. δόσεις εμβολίων σε όλη τη χώρα, έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη επιχείρηση εδώ και πολύ καιρό», ενώ προανήγγειλε κοινοβουλευτική διαδικασία άμεσα για την εφαρμογή της γενικευμένης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Διευκρίνισε, δε, ότι στόχος είναι η γενική υποχρέωση εμβολιασμού να εφαρμοστεί στο τέλος Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου. Σε δηλώσεις του στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) τόνισε, επίσης, ότι οι συνταγματολόγοι συμφωνούν πως κάτι τέτοιο θα ήταν επιτρεπτό και ότι πιθανόν η παραβίαση της υποχρεωτικότητας να θεωρηθεί πταίσμα και να επισύρει χρηματική ποινή, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Tagesthemen του ARD, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ της Die Welt, o κ. Scholz εξέφρασε την άποψη ότι κατά την ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο περί της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών δεν θα πρέπει να ισχύσει η κομματική πειθαρχία. Η ε/φ σημειώνει ότι αυτό το διάστημα τα τρία κόμματα που θα αποτελέσουν τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό -SPD, Πράσινοι και FDP- σε συνεργασία με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για μια μερική υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους απασχολούμενους σε ειδικές κατηγορίες, που αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο.

Περαιτέρω ο Olaf Scholz δήλωσε πως ο ίδιος και οι Πρωθυπουργοί των κρατιδίων που ανήκουν στο SPD προωθούν την πρόταση να λήγει η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά από έξι μήνες, ενώ επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι οι επιστήμονες θεωρούν απολύτως απαραίτητη την τρίτη δόση μετά την παρέλευση έξι μηνών. Ο νέος ομοσπονδιακός Καγκελάριος δεν ξεκαθάρισε, πάντως, αν η αναμνηστική δόση θα είναι υποχρεωτική στο μέλλον, ενώ αναφέρθηκε και στην αυριανή διάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι θα αποφασιστεί η εφαρμογή του κανόνα του 2G στο λιανεμπόριο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δηλαδή να επιτρέπεται η είσοδος στα καταστήματα -πλην των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων- μόνο όσων διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Τέλος, σημείωσε ότι το SPD τάσσεται υπέρ του αυστηρού περιορισμού των επαφών για τους ανεμβολίαστους, διευκρινίζοντας ότι ένα νοικοκυριό στο οποίο υπάρχουν ανεμβολίαστοι και μη νοσήσαντες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με μέγιστο αριθμό δύο ατόμων από άλλο νοικοκυριό.

Πηγή: DIE WELT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.