Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Επανεκλογή Steinmeier τον Φεβρουάριο ;

Στις 13 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί η Ομοσπονδιακή Συνέλευση, το όργανο που εκλέγει τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Πολύ πιθανό ο Frank-Walter Steinmeier (SPD) να αναδειχθεί Πρόεδρος της χώρας για μια δεύτερη θητεία. Το ότι αυτό είναι πολύ πιθανό αλλά όχι σίγουρο, έγκειται στη διστακτικότητα του Κόμματος των Πρασίνων, όπως επισημαίνεται.

"Bundesregierung/Steffen Kugler"
Οι Φιλελεύθεροι (FDP) θα στηρίξουν την επανεκλογή του κ. Steinmeier, όπως έγινε σαφές την Τετάρτη, όταν ο επικεφαλής του κόμματος και νέος Υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner, με ανάρτησή του στο twitter ξεκαθάρισε ότι το FDP θα στηρίξει την υποψηφιότητα του νυν ομοσπονδιακού Προέδρου, εξαίροντας μάλιστα την προσωπικότητά του και τη συμβολή του στη διατήρηση της συνοχής της χώρας σε μια περίοδο πόλωσης.

Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση συγκροτείται από τους 736 ομοσπονδιακούς βουλευτές και ισάριθμους εκπροσώπους των κοινοβουλίων των ομόσπονδων κρατιδίων, συνολικά δηλαδή 1472 μέλη. Στις δύο πρώτες ψηφοφορίες απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία και στην τρίτη απλή πλειοψηφία.

Ο Steinmeier είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για μια δεύτερη θητεία στο ανώτατο αξίωμα της χώρας ήδη από τον περασμένο Μάιο, κάτι που ήταν ριψοκίνδυνο, καθώς ήταν αβέβαιη η έκβαση των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου και η στάση της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης που θα σχηματιζόταν.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ούτως ή άλλως στηρίζει τον Frank-Walter Steinmeier, ενώ πλέον και οι Φιλελεύθεροι βρίσκονται αμετακλήτως στο πλευρό του μετά τη δήλωση Lindner. Τα αντιπολιτευόμενα CDU και CSU έχουν επανειλημμένως εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας μιας γυναίκας για τη θέση αυτή, κάτι που, αποσκοπεί στο να κερδίσουν με το μέρος τους το συγκυβερνών Κόμμα των Πρασίνων και να σπείρουν τη διχόνοια εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Είναι αβέβαιο αν θα πετύχει αυτό το σχέδιο, καθώς θα προκαλούσε τριβές εντός της κυβέρνησης αν οι Πράσινοι ψήφιζαν γυναίκα για το ύπατο αξίωμα της χώρας, αντίθετα από την προτίμηση των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων.

Υπάρχουν, δύο ενδεχόμενα: είτε το CDU/CSU να παρουσιάσει μια γυναίκα που η υποψηφιότητά της να είναι τόσο δυνατή, ώστε να μην μπορούν οι Πράσινοι να την απορρίψουν -μια τέτοια περίπτωση θα ήταν η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δεοντολογίας, Christiane Woopen ή η πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου της Βαυαρίας, Ilse Aigner- ή να προτείνει το ίδιο το Κόμμα των Πρασίνων μια υποψήφια, στην οποία τα άλλα κόμματα να μην μπορούν να πουν «όχι».

Πηγές των Πρασίνων, πάντως, αναφέρουν ότι το κόμμα θα ασχοληθεί τον Ιανουάριο με το ζήτημα, καθώς και ότι «δεν είναι ακόμη σίγουρο» αν θα ψηφίσουν υπέρ του κ. Steinmeier, ωστόσο για να γίνει κάτι άλλο, θα πρέπει να έχουν μια «φανταστική προσφορά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.