Όπως κάθε χρόνο, και φέτος, θα επιχειρήσουμε τον καθιερωμένο απολογισμό για τον Ελληνισμό της Γερμανίας, κυρίως σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς του.
Οι Έλληνες στη Γερμανία σε αριθμούς (στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον Ιούλιο του 2021 που αφορά το 2020) παραμένουν στα ίδια επίπεδα όπως το 2019. Δηλαδή 466.000 από τους οποίους 248.000 είναι άνδρες.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των 466.000 αφορά το σύνολο των Ελλήνων ακόμη και όσους έχουν λάβει και την γερμανική ή άλλη ιθαγένεια καθώς θεωρούνται Γερμανοί με μεταναστευτικό υπόβαθρο.
Τα στοιχεία που αφορά Έλληνες χωρίς άλλο υπόβαθρο ιθαγένειας αναφέρουν 364.000 από τους οποίους οι 181.705 ζουν στην Γερμανία πάνω από 25,1 χρόνια.
73.850 Έλληνες γεννήθηκαν το 2020 στην Γερμανία.
Ενώ τα κρατίδια με το μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων παραμένουν η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία (152.000), η Βάδη Βυρτεμβέργη (107.000), η Βαυαρία (77.000), η Εσση (40.000), Κάτω Σαξονία (27.000) και Ρηνανία Παλατινάτο (17.000). Οι αριθμοί αφορούν άτομα που ζουν στην Γερμανία και τα ίδια ή ένας τουλάχιστον γονέας τους γεννήθηκε στην Ελλάδα. Δηλαδή οι αριθμοί αναφέρονται στους 466.000 Έλληνες με μεταναστευτικό υπόβαθρο.
Ανεργία: 32.066 Έλληνες βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας (Νοέμβριος 2021) κατά 4.775 λιγότεροι από τον ίδιο μήνα το 2020 (13%) ενώ στο ταμείο ανεργίας είναι 17.356 δηλ. κατά 3.454 λιγότεροι από το Νοέμβριο του 2020 (-17%)
Σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας
Μπορεί η πανδημία να περιόρισε από το επίκεντρο όλα τα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας αλλά και το 2021 επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά ο κανόνας που θέλει τα εθνικά (οικονομικά) συμφέροντα να είναι πάνω από συμμαχίες και συνεργασίες. Έτσι στο πρόβλημα που και φέτος διατηρεί η Τουρκία στην Μεσόγειο η Γερμανία δεν στάθηκε απέναντι στην Τουρκία. Γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στην Ελλάδα.
Από την Γερμανία οι περισσότεροι επισκέπτες στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δημοσιεύτηκαν για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021 τόσο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Γερμανούς (αυξήθηκαν κατά 100,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 2,244 δισ. ευρώ) όσο και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση (άνοδο κατά 92,9% και διαμορφώθηκε σε 2.883 χιλ. ταξιδιώτες) βρίσκουν την Γερμανία στην κορυφή της κατάταξης.
Ελληνικοί οργανωμένοι φορείς
Η πανδημία περιόρισε και φέτος τις δράσεις όλων των οργανωμένων φορέων του Ελληνισμού στη Γερμανία όπως και σ όλο σχεδόν τον κόσμο.
Ανά διαστήματα και όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις ενώ πολλοί ήταν πλέον οι οργανωμένοι φορείς που αξιοποίησαν την ψηφιακή μορφή επικοινωνίας.
Φέτος είχαμε την επίσημη ίδρυση του «Παγκοσμίου συμβουλίου ελληνικών εθνικοτοπικών οργανώσεων» (ΠΣΕΕΟ) στην Αθήνα στην οποία συμμετείχαν το παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, η παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών, η Παγκόσμια επιτροπή Μακεδονικών Οργανώσεων, η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, η Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης και η Παγκόσμια Αμφικτιονία Βλάχων.
Το "μίνι" ΣΑΕ θα δείξει στο μέλλον αν πραγματικά θα μπορέσει να καλύψει το κενό της ενιαίας έκφρασης και του συντονισμού του παγκόσμιου οργανωμένου Ελληνισμού που είχε σ ένα βαθμό πριν μερικά χρόνια το ΣΑΕ.
200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821
Οι συλλογικότητες στην Γερμανία συμμετείχαν, όσον οι συνθήκες το επέτρεπαν, σε εκδηλώσεις για την επέτειο. Κορυφαία διοργάνωση ήταν η παρέλαση στην Στουτγάρδη που οργάνωσαν 59 οργανώσεις και φορείς του Ελληνισμού της Γερμανίας με επίκεντρο βέβαια την Βάδη Βυρτεμβέργη. Ήταν ένα διήμερο εκδηλώσεων - υπό περιορισμούς λόγω κορωνοΊού - που παρά ταύτα είχε επιτυχία όσον αφορά τη συμμετοχή του Ελληνισμού.
Διαδικτυακές εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων οργάνωσαν και άλλοι φορείς όπως η Παγκρητική Ένωση Ευρώπης, ο Γερµανο – Ελληνικός Επιχειρηµατικός Σύνδεσµος (DHW), η Ομοσπονδία Θεσσαλών Ευρώπης, η ΠΣΕΕΟ.
Προξενεία της Ελλάδας σε συνεργασία με διάφορους Δήμους της Γερμανίας ( όπως Μόναχο, Ντίσελντορφ) προχώρησαν ανήμερα της επετείου σε φωταγώγηση δημόσιων κτιρίων ενώ με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών Σαξονίας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της αρχιμουσικού Κωνσταντίας Γουρζή, γιόρτασε η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Γερμανία το Νοέμβριο στο Bad Lausick της Σαξονίας την 200η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας
Η ΟΕΚ (Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων) δεν δείχνει να αντιμετωπίζει την κατάσταση ως πρόβλημα και προφανώς υιοθετεί την άποψη ότι "το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του" γράφαμε τουλάχιστον στους τρεις τελευταίους απολογισμού μας και δυστυχώς δεν άλλαξε κάτι σ αυτό.
Σχέσεις Ελλάδας - Απόδημου
Στη Βουλή κατατέθηκε την άνοιξη νέο νομοσχέδιο που προέβλεπε την κατάργηση των περιορισμών σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας, περιορισμοί που στην ουσία αποκλείουν το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων της διασποράς να μπορεί να ψηφίσει από τον τόπο μόνιμης κατοικίας του.
Υπέρ των προωθούμενων διατάξεων ψήφισαν 190 βουλευτές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, Κινήματος Αλλαγής και Ελληνικής Λύσης ενώ 23 βουλευτές από ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν - απείχε της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να γίνει νόμος έπρεπε να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής δηλ. 200 βουλευτές..
Έτσι για άλλη μια φορά τα κόμματα στην Ελλάδα απέδειξαν ότι δεν είναι σε θέση να σταθμίσουν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες πάνω από τυχόν μικροκομματικούς υπολογισμούς. Στην προκειμένη περίπτωση έπρεπε χωρίς ιδιαίτερες κόντρες να καθιερωθεί το "αυτονόητο". Όποιος έχει δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές, σηλαδή είναι εγγεγραμμένος στον εθνικό εκλογικό κατάλογο να μπορεί να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής του.
Συμπέρασμα :
Το κεντρικό ζητούμενο παραμένει όπως και πέρσι. Πως θα βρει τις συλλογικότητες και Κοινότητες η μέρα μετά την πανδημία.
Πως θα αντιδράσει η κοινωνία μετά την πανδημία στις συμμετοχικές διαδικασίες. Ποιες θα είναι οι νέες προτεραιότητες του Ελληνισμού της Γερμανίας και αν θα μπορέσουν οι συλλογικοί φορείς να τις καλύψουν. Θα έχει συνηθίσει ο Έλληνας στην αποστασιοποίηση; Θα επιστρέψει στην ενεργό δράση ; Ποιο ρόλο θα έχει μετά το διαδίκτυο που τώρα έχει μπει κανονικά στη ζωή μας όσον αφορά συσκέψεις, επικοινωνία και εκδηλώσεις. Οι συνεδριάσεις θα γίνονται για αξιοποίηση του χρόνου μέσω διαδικτύου ; Ο νέος θα επιστρέψει στα χορευτικά τμήματα των εθνικοτοπικών συλλόγων ή θα έχει αλλάξει συνήθειες ; Η μετά την πανδημία εποχή θα βρει τους Έλληνες να πιστεύουν στην αναγκαιότητα των συλλογικοτήτων περισσότερο ή λιγότερο από ότι πίστευαν πριν από το 2020 ; Θα έχουν αλλάξει εν τέλη τα προβλήματα της καθημερινότητας του Έλληνα της Γερμανίας και αν ναι, θα μπορούν να τα αντιμετωπίσουν οι σύλλογοι και οι Κοινότητες δηλ. να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ;
Ερωτήματα που αφενός θα τα απαντήσει η ίδια η ζωή αφετέρου όμως αποτελούν και έναν προβληματισμό που πρέπει να μπει στο «τραπέζι» διαλόγου όλων όσων έχουν ακόμη ενεργό δράση σε οργανωμένες μορφές.
ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ
Ο απολογισμός του Ελληνισμού του Μονάχου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.