Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Γερμανία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 50 ;

«Η Ομοσπονδιακή και οι τοπικές κυβερνήσεις στρέφονται αποκλειστικά στους εμβολιασμούς»

«Διατηρούμε την ίδια πορεία» -αυτό είναι το σύνθημα που εξέπεμψαν η Ομοσπονδιακή και οι κρατιδικές  κυβερνήσεις χθες το απόγευμα, μετά τις διαβουλεύσεις για την πανδημία του κορωνοϊού. Οι αυστηροί περιορισμοί στις επαφές και η εκστρατεία προώθησης των εμβολιασμών κατέδειξαν «ότι η κατεύθυνση που έχουμε λάβει είναι η σωστή», δήλωσε ο Καγκελάριος Olaf Scholz μετά την τηλεδιάσκεψη. 


Χάρη στα μέτρα, ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων στη Γερμανία εμφανίστηκε πολύ αργότερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί, τόνισε ο Καγκελάριος. Η Ομοσπονδιακή και οι τοπικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην ενίσχυση της εκστρατείας των εμβολιασμών τη στιγμή που δυστυχώς ο ρυθμός των αναμνηστικών εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί, είπε ο Scholz. 

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αφίσες, διαφημίσεις και ραδιοφωνικά σποτ για να προωθήσει τόσο το βασικό εμβολιασμό όσο και τον ενισχυτικό. «Οι εμβολιασμοί βοηθούν. Οι εμβολιασμοί προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες», αναφέρει η απόφαση της Διάσκεψης των Πρωθυπουργών με τον Καγκελάριο.

Ο Scholz είπε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό κατά πόσον θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης «Όμικρον». Στην απόφαση της Διάσκεψης επισημαίνεται ότι υπάρχει «πολύ μεγάλο κενό εμβολιασμού» μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών. Σε σύγκριση με άλλες χώρες, το ποσοστό των μη εμβολιασμένων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα στη Γερμανία είναι «ακόμα πολύ υψηλό».

Στην Καγκελαρία επισημαίνεται ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έχει ήδη οδηγήσει σε αλλαγή της γνώμης των πολιτών υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού: Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πάνω από το 60% τάσσεται υπέρ του. Ένα άλλο επιχείρημα υπέρ της υποχρέωσης εμβολιασμού είναι ότι οι περισσότεροι πολίτες θα υπακούσουν στο νόμο ακόμα κι αν δεν συμφωνούν με αυτόν.

Στο SPD λέγεται ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους πολίτες από την ηλικία των 50 ετών και άνω θα αποτελούσε βήμα προόδου, εφόσον δεν επιτυγχανόταν πλειοψηφία για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων και παραπέμπεται στο παράδειγμα της Ιταλίας. Ο Πρωθυπουργός Mario Draghi ήθελε να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους ενήλικες στη χώρα, αλλά στις αρχές Ιανουαρίου το Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η υποχρέωση θα ισχύσει μόνο για τους πολίτες ηλικίας άνω των 50 ετών. Ο λόγος ήταν ότι ειδικά αυτή η ηλικιακή ομάδα επιβαρύνει τα νοσοκομεία. Αυτό ισχύει με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας και στη Γερμανία, όπως επισημαίνει το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τον κορωνοϊό. Η μετάλλαξη «Όμικρον», η οποία πλέον κυριαρχεί, δεν αντιμετωπίζεται από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως η διέξοδος από την πανδημία, καθώς θεωρείται απίθανο οι μη εμβολιασμένοι να αποκτήσουν μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό επαρκή προστασία έναντι περαιτέρω μολύνσεων.

Ο επικεφαλής της Διάσκεψης των Πρωθυπουργών, Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Hendrik Wüst (CDU), δήλωσε ότι εάν το σύστημα Υγείας και κρίσιμες υποδομές υπερφορτωθούν, θα χρειαστεί να αποφασιστούν περαιτέρω μέτρα. Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα γίνει συζήτηση και για την προοπτική χαλάρωσης των μέτρων. Οι Πρωθυπουργοί σχεδιάζουν να συναντηθούν το αργότερο έως τις 16 Φεβρουαρίου με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Τα μέλη της Διάσκεψης των Πρωθυπουργών θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο που θα γίνονται τα τεστ PCR, τα οποία στη Γερμανία δεν είναι διαθέσιμα σε επαρκή αριθμό. Γι’ αυτό και τα PCR θα πραγματοποιούνται κατά προτεραιότητα. Θα έχουν προβάδισμα οι ευάλωτες ομάδες και οι εργαζόμενοι που τις φροντίζουν, για παράδειγμα σε νοσοκομεία ή εγκαταστάσεις παροχής φροντίδας. Η αναπληρώτρια επικεφαλής της Διάσκεψης των Πρωθυπουργών, η Δήμαρχος του Βερολίνου Franziska Giffey (SPD), δήλωσε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν περισσότερα τεστ PCR. 

Αύριο το Bundestag θα συζητήσει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε μια «συζήτηση προσανατολισμού». Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών επέκρινε το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει δικό της σχέδιο νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. 

Οι διάφορες προτάσεις από τις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν προκαλέσει «χάος», δήλωσε η Andrea Lindholz (CSU), αναπληρώτρια επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών. Είναι αποστολή της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση για αυτό το δύσκολο θέμα. Σύμφωνα με την Lindholz, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών θα καθορίσει την τελική της θέση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.