Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

«Τμήματα της Ακρόπολης επιστρέφουν στην Αθήνα»

Δημοσίευμα στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk)

Σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας Verena Schälter που μεταδόθηκε χθες από την Γερμανική Ραδιοφωνία, γίνεται αναφορά στην επιστροφή του «θραύσματος Fagan» από το Μουσείο του Παλέρμο, το οποίο θα εκτίθεται για οκτώ χρόνια στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

Δημαρχείο Παλέρμο
Αν και το θραύσμα, που απεικονίζει τα κάτω άκρα της θεάς Αρτέμιδος, δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, σχολιάζει η ανταποκρίτρια, ο συμβολισμός της επιστροφής του στην Αθήνα είναι πολύ μεγάλος. Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης, τα θραύσματα που λείπουν από τον Παρθενώνα ανήκουν στην αρχιτεκτονική του, είναι σα να «αποσυναρμολογήθηκε» ο Ναός, για αυτό και βάζουμε τα δυνατά μας για να τα πάρουμε πίσω.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του Μουσείου του Παλέρμο, Caterina Greco, σχολίασε ότι η συνεργασία των δύο χωρών για την επιστροφή του θραύσματος καταδεικνύει τους «πολιτιστικούς και αδερφικούς δεσμούς» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία και ειδικότερα τη Σικελία. Όπως επισημαίνει η Verena Schälter, τον υψηλό συμβολισμό της επιστροφής του θραύσματος αποδεικνύει και η παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τελετή απόδοσής του στο Μουσείο της Ακρόπολης, κατά την οποία τόνισε ότι το σημαντικό αυτό βήμα δείχνει πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και με άλλα μουσεία προς την αντίστοιχη κατεύθυνση, εννοώντας το Βρετανικό Μουσείο και το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τη στιγμή που οι Έλληνες, όπως σχολιάζει η ανταπόκριση, μέχρι και σήμερα θεωρούν κλοπή την απόσπαση τμημάτων από τη ζωφόρο του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να αναγνωρίσει ότι έχει έρθει ο καιρός να επιστρέψουν τα Μάρμαρα στο «φυσικό τους σπίτι», ενώ τον Νοέμβριο, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, είχε προσπαθήσει να πείσει τον Βρετανό ομόλογό του, Boris Johnson, για την επιστροφή των Γλυπτών, χωρίς όμως χωρίς αποτέλεσμα, καταλήγει στο ρεπορτάζ της η Verena Schälter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.