Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

SPIEGEL: «Λύκοι στα τζαμιά»

Στο εβδομαδιαίο τεύχος του Spiegel φιλοξενείται ανάλυση της Katrin Elger για τη σχέση της ισλαμικής οργάνωσης Ditib, που δραστηριοποιείται στη Γερμανία και υπό τη στέγη της οποίας λειτουργούν περί τα 900 τζαμιά, με την ακροδεξιά οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι». Λόγος γίνεται για το νέο προεδρείο της οργάνωσης στη Βόρεια Γερμανία (Ditib Nord), που υπό τον προσφάτως εκλεγέντα Mehmet Görk, συνδέεται πιο στενά όχι μόνο με την τουρκική κυβέρνηση, αλλά και με τους «Γκρίζους Λύκους».

Ειδικότερα στο Αμβούργο, όπου η συνεργασία με την Ditib έχει κατοχυρωθεί από το 2012 σε κρατική συμφωνία που υπεγράφη με εκπροσώπους της μουσουλμανικής και αλεβιτικής κοινότητας, πλέον η ευφορία εξανεμίζεται και η τοπική κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειές της, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ζητούν εδώ και καιρό την αναστολή της συμφωνίας, μεταξύ άλλων λόγω του ότι το συμμετέχον «Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου» θεωρείται ότι δρα για λογαριασμό του ιρανικού καθεστώτος.

Η έρευνα του Spiegel, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδειξε ότι ο νέος επικεφαλής της Ditib Nord πρόσκειται στην οργάνωση των «Γκρίζων Λύκων», ενώ και άλλο μέλος του προεδρείου της Ditib Nord είχε αναρτήσει -και κατόπιν διέγραψε- στη σελίδα του στο facebook φωτογραφία του Alparsan Türkeş, που θεωρείται ο ιδρυτής των «Γκρίζων Λύκων». Αντίστοιχες περιπτώσεις ανέδειξε η έρευνα του Spiegel και σε τοπικές ισλαμικές οργανώσεις στο κρατίδιο Schleswig-Holstein, ενώ, όπως διευκρινίζει ο πολιτικός επιστήμων Ismail Küpeli, το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια απόκρυψης αυτών των αντιλήψεων είναι γιατί η διάδοση αυτού του περιεχομένου μέσω του διαδικτύου είναι αποδεκτή και θεωρείται απολύτως σωστή από την τουρκική κοινότητα της Γερμανίας. Σε αυτήν αντικατοπτρίζεται μια εξέλιξη που εκδηλώνεται στην Τουρκία ήδη εδώ και χρόνια: από το 2015 οι ακροδεξιοί ουσιαστικά συγκυβερνούν στην Τουρκία, καθώς το ΜHP θεωρείται ο πολιτικός βραχίονας των «Γκρίζων Λύκων».

Για τους παραπάνω λόγους ο Ali Ertan Toprak, μέλος του CDU και επικεφαλής της Κουρδικής Κοινότητας της Γερμανίας, ζητά να τεθεί σε αναστολή το συντομότερο δυνατό η κρατική συμφωνία με την Ditib.

Από την πλευρά του ο ειδικός σε θέματα Τουρκίας, Eren Güvercin, τονίζει ότι ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία το 2023 και υπό το πρίσμα της πτώσης της δημοτικότητας του Erdogan και της οικονομικής κρίσης που τον θέτει υπό πίεση, ο Τούρκος Πρόεδρος «χρειάζεται την Ditib, προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους στη Γερμανία».

Όπως επισημαίνει το Spiegel, ο κλήρος στα τζαμιά της Ditib κατά κανόνα είναι υπάλληλοι της τουρκικής θρησκευτικής Αρχής Diyanet, από την οποία επίσης μισθοδοτούνται, συνεπώς ελέγχονται από τον Erdogan. Πάντως, δεν είναι όλα τα μέλη του προεδρείου της Ditib Nord ικανοποιημένα με την κατεύθυνση που έχει λάβει η οργάνωση, η οποία σε μεγάλο βαθμό προσφέρει κοινωνικό έργο, για παράδειγμα με τους πρόσφυγες ή με την καμπάνια εμβολιασμού στα τζαμιά, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το γερμανικό κράτος μέχρι τώρα επιμένει στη συνεργασία μαζί της.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.