Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Πράσινοι: Θα ψηφίσουν τελικά τον Steinmeier

Το κόμμα των Πρασίνων θα υποστηρίξει τελικά μια δεύτερη θητεία του Ομοσπονδιακού Προέδρου Frank-Walter Steinmeier. Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα στο Βερολίνο οι επικεφαλής του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Πρόεδρος Γερμανίας

Η πρώτη θητεία του Frank-Walter Steinmeier λήγει στις 18 Μαρτίου 2022. Καθώς όμως το SPD και το FDP είχαν προηγουμένως ταχθεί υπέρ του Steinmeier, είναι πολύ πιθανό ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών να κατέχει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα για ακόμα πέντε χρόνια. Τ

«Ο Frank-Walter Steinmeier είναι ένας πολύ καλός και με μεγάλο κύρος Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, ο οποίος πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στη χώρα μας κατά την πρώτη θητεία του», τόνισαν οι Συμπρόεδροι του κόμματος Robert Habeck και Annalena Baerbock και οι δύο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Katharina Dröge και Britta Haßelmann σε κοινή τους δήλωση. «Ιδιαίτερα η ισχυρή του φωνή υπέρ της δημοκρατικής συνοχής αξίζει του σεβασμού και της υποστήριξής μας», ανέφεραν παρακάτω.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσει να παρέχει στην κοινωνία μας υποστήριξη και προσανατολισμό στο δύσκολο μονοπάτι εξόδου από την πανδημία», δήλωσαν οι Πράσινοι. «Γι’ αυτό υποστηρίζουμε την επανεκλογή του και προτείνουμε στους εκπροσώπους μας στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση να επανεκλέξουν τον Frank-Walter Steinmeier ως Ομοσπονδιακό Πρόεδρο».

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος εκλέγεται από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, η οποία αποτελείται κατά το ήμισυ από μέλη του Bundestag και κατά το ήμισυ από μέλη που εκλέγονται από τα κρατίδια. Πρόκειται συχνά για εξέχοντα πρόσωπα ή ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει ιδιαίτερα στα κοινά.

Τα 736 μέλη του Bundestag και ισάριθμοι εκπρόσωποι από τα τοπικά Κοινοβούλια θα συναντηθούν στις 13 Φεβρουαρίου για να εκλέξουν τον μελλοντικό αρχηγό του γερμανικού κράτους.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θα διαθέτουν στις 13 Φεβρουαρίου από κοινού 776 από τα 1.472 μέλη της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης. Είναι 39 περισσότερα από όσα χρειάζονται στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία, όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία. Εάν ο Steinmeier αποτύχει στις δύο πρώτες ψηφοφορίες επειδή δεν θα τον ψηφίσουν όλα τα μέλη της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης που ανήκουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι σχεδόν βέβαιη η εκλογή του στην τρίτη ψηφοφορία, οπότε και απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Πηγή: SZ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.