Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Σολτς: «Επιπρόσθετα 100 δις. ευρώ για την Bundeswehr»

O ομοσπονδιακός Καγκελάριος, Olaf Scholz, κατά την ομιλία του στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, δήλωσε προ ολίγου, «δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να διασφαλιστεί η ειρήνη στην Ευρώπη», ενώ κατηγόρησε τον Ρώσο Πρόεδρο ότι με την επίθεσή του στην Ουκρανία θέτει τη χώρα του στο περιθώριο της διεθνούς κοινότητας. «Μόνο με το βέτο της ως φρένο έκτακτης ανάγκης μπόρεσε η Μόσχα -που συνεχίζει να είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας- να αποτρέψει την ίδια της την καταδίκη. Τι ντροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο Γερμανός Καγκελάριος, που υπογράμμισε ότι ο κόσμος δεν είναι πλέον ο ίδιος μετά από αυτόν τον πόλεμο.

«Στην επίθεση του Putin δεν μπορούσε να υπάρξει άλλη απάντηση», σημείωσε ο κ. Scholz αναφερόμενος στην απόφαση για προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι ο πόλεμος είναι καταστροφικός για την Ουκρανία, αλλά θα αποδειχθεί καταστροφικός και για τη Ρωσία. Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε ότι δεν θα τελειώσει σύντομα αυτή η σύρραξη. Υπογράμμισε, στη συνέχεια, τη σημασία του Άρθρου 5 του Συμφώνου του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποτρέψουμε την επέκταση του πολέμου σε άλλες χώρες: «Χωρίς αν και αλλά, εμμένουμε στην υποχρέωση υποστήριξης των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ. Το έχω πει και στους συμμάχους μας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που ανησυχούν για την ασφάλειά τους». Απαραίτητο είναι, κατά τον Γερμανό Καγκελάριο, να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός της Bundeswehr, για αυτό και ανακοίνωσε την ενίσχυσή της με περαιτέρω 100 δις. ευρώ. Στο εξής, όπως είπε, θα επενδύουμε κάθε χρόνο περισσότερο από 2% του ΑΕΠ στην άμυνά μας. 

Περαιτέρω, προανήγγειλε την κατασκευή δύο τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γερμανία, στο Brunsbüttel (κρατίδιο Schleswig-Holstein) και στο Wilhelmshaven (κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας). Ο Καγκελάριος βλέπει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως αιτία για μια τομή στη γερμανική εξωτερική πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά: «όσο το δυνατόν περισσότερη διπλωματία, χωρίς να είμαστε αφελείς». Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι δεν θα αρνηθούμε τις συνομιλίες με τη Ρωσία, ακόμα και σε αυτή την ακραία κατάσταση είναι καθήκον της διπλωματίας να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. «Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με τη βία ως μέσο της πολιτικής», δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ο κ. Scholz. 

Πηγή: DIE ZEIT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.