Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

SPD: "Όχι" στις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία»

Süddeutsche Zeitung:  «Μετά από εσωτερική διαβούλευση, κατά τα φαινόμενα επήλθε συμφωνία μεταξύ των κορυφαίων στελεχών των Σοσιαλδημοκρατών: Δεν θα πρέπει να δοθούν άλλα θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία -ούτε καν από τα αποθέματα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας»

Στην πραγματικότητα θα ήταν μόνο μια εσωτερική συνεδρίαση εργασίας μετά από πρόσκληση του επικεφαλής του κόμματος Lars Klingbeil, αλλά οι δημόσιες παραφωνίες σχετικά με τη σωστή γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει SPD στην κρίση της Ουκρανίας και οι εκκλήσεις από τον πρώην Καγκελάριο Gerhard Schröder είχαν αυξήσει σημαντικά τις προσδοκίες.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση στην έδρα των Σοσιαλδημοκρατών Willy-Brandt-Haus διαβεβαίωσαν χθες το απόγευμα ότι η διαβούλευση εξελίχθηκε ειρηνικά -και ότι υπήρξε συμφωνία. Επεσήμαναν μάλιστα πως δεν υφίσταται αντίφαση με το «Όχι» του SPD στην παράδοση φονικών όπλων στην Ουκρανία. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πρώην αρχηγός του κόμματος Sigmar Gabriel ζήτησε το Σαββατοκύριακο να συζητηθεί το ενδεχόμενο παραδόσεων επιθετικών όπλων στην Ουκρανία σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία, και μάλιστα «χωρίς ταμπού και με ελεύθερη έκφραση σκέψεων στη δημόσια σφαίρα και το Bundestag». Σύμφωνα με πληροφορίες της SZ, κατά τη συνάντηση στο SPD καταγράφηκε επίσης συμφωνία σε σχέση με την απόρριψη της μεταφοράς από την Εσθονία στην Ουκρανία οβιδοβόλων που προέρχονται από τα αποθέματα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Μετά τη συνάντηση, ο Klingbeil απάντησε στην κατηγορία ότι η θέση του κόμματός του στη σύγκρουση στην Ουκρανία είναι διφορούμενη. «Αυτό που λέμε ισχύει για ολόκληρο το SPD. Βλέπουμε ότι η κλιμάκωση έρχεται από τη Ρωσία. Είμαστε ξεκάθαροι ως προς αυτό: Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, εάν η Ρωσία επιτεθεί στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τόνισε ο Klingbeil μιλώντας στο ARD. Το κόμμα είχε προηγουμένως ζητήσει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση από τη μια πλευρά στην πολιτική της αποκλιμάκωσης της έντασης και από την άλλη στην επιθυμία για σαφέστερα μηνύματα προς τη Μόσχα. Επιπλέον, ο πρώην Καγκελάριος Schröder κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «χτυπά τα τύμπανα του πολέμου».

«Πολλοί μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους, αλλά ως εν ενεργεία ηγεσία του SPD λαμβάνουμε αποφάσεις μαζί με τον Καγκελάριο Olaf Scholz», είχε δηλώσει ο Klingbeil χθες το πρωί, αποφεύγοντας την άμεση κριτική στον Schröder. Στο προσκήνιο βρίσκονται πλέον οι διπλωματικές προσπάθειες. «Το ζητούμενο είναι το πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης», είπε ο Klingbeil. «Δεν πρέπει να φτάσουμε τώρα εξαιτίας απειλών και ενεργειών στο σημείο του να ξεσπάσει ακούσια μια πολεμική κατάσταση στην καρδιά της Ευρώπης». Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είναι ενωμένη. Η ηγεσία του SPD παρέχει επίσης την «πλήρη υποστήριξή της» στην Υπουργό Εξωτερικών Annalena Baerbock (Πράσινοι).

Ο πρώην επικεφαλής του κόμματος Schröder δεν θα πρέπει «να αφήσει τα ιστορικά του επιτεύγματα να ξεθωριάσουν στο παρασκήνιο», είπε ο εισηγητής του SPD για θέματα Ρωσίας στο Bundestag και το Συμβούλιο της Ευρώπης, Axel Schäfer. Ο Schäfer σχολίασε μιλώντας στη SZ τον ισχυρισμό του Schröder ότι η Ουκρανία «χτυπά τα τύμπανα του πολέμου»: «Αυτή είναι προσωπική άποψη του Gerhard Schröder, την οποία πιθανότατα κανένας στο SPD δεν συμμερίζεται». Το SPD τόνισε ότι η συνάντηση για την πολιτική έναντι της Ρωσίας που συγκάλεσε ο Klingbeil είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό και δεν σχετιζόταν με τις πρόσφατες δηλώσεις.

Στο κόμμα διεξάγεται εδώ και χρόνια έντονη συζήτηση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η στάση της Ρωσίας. Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής της Ρωσίας από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas (SPD) ως «ολοένα και πιο εχθρικής» το 2018 συνάντησε τις επιφυλάξεις της Πρωθυπουργού του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Manuela Schwesig. Εκτός από πολιτικούς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που ασχολούνται με την Εξωτερική Πολιτική, ο Klingbeil κάλεσε στις συνομιλίες για την πολιτική έναντι της Ρωσίας τη Schwesig και τους Πρωθυπουργούς του SPD στο Βρανδεμβούργο και την Κάτω Σαξονία, Dietmar Woidke και Stephan Weil αντίστοιχα. Ο Καγκελάριος Olaf Scholz δεν συμμετείχε στη συνάντηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.