Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

ZEIT: «Η Ελλάδα διαψεύδει δημοσιεύματα για μετανάστες»

«Η Ελλάδα διαψεύδει δημοσιεύματα για μετανάστες που τους έριξαν στη θάλασσα»

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Ελληνικό Λιμενικό φέρεται να πέταξε πρόσφυγες στη θάλασσα. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες και κάνει λόγο για τουρκική προπαγάνδα»

Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε δημοσιεύματα ότι το Ελληνικό Λιμενικό πέταξε πρόσφυγες στη θάλασσα ανοιχτά της Σάμου. Ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι αυτά τα δημοσιεύματα είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της παραπληροφόρησης από πλευράς της Τουρκίας. «Η προπαγάνδα της Τουρκίας για την παράνομη Μετανάστευση προκαλεί συχνά ψευδείς ιστορίες στα ΜΜΕ», είπε. Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Μετανάστευσης.

Λίγο πριν το SPIEGEL, η βρετανική καθημερινή εφημερίδα The Guardian και η ειδησεογραφική πύλη Mediapart είχαν δημοσιεύσει ρεπορτάζ, στο οποίο διατυπώνονταν σοβαρές καταγγελίες. Σύμφωνα με αυτό, Έλληνες συνοριοφύλακες φέρονται να έβαλαν σε βάρκες το Σεπτέμβριο μετανάστες που είχαν φτάσει στη Σάμο από την Τουρκία και να τους πέταξαν στη θάλασσα. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό. Το ολλανδικό ερευνητικό δίκτυο Lighthouse Reports μετέδωσε επίσης την είδηση.

Στα δημοσιεύματα ένας μετανάστης από το Καμερούν κατηγόρησε το Ελληνικό Λιμενικό ότι πέταξε τον ίδιο και δύο άλλους μετανάστες στη θάλασσα στα ανοιχτά της Σάμου και κοντά στις τουρκικές ακτές. Το SPIEGEL και τα συνεργαζόμενα με αυτό ΜΜΕ πήραν συνεντεύξεις από περισσότερους από δέκα αυτόπτες μάρτυρες της υπόθεσης και αξιολόγησαν ιατρικές εκθέσεις, φωτογραφίες και βίντεο καθώς και δορυφορικές εικόνες.

Επιπλέον, τα ΜΜΕ επικαλούνται πληροφοριοδότες στις ελληνικές Αρχές Ασφαλείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Ελληνικό Λιμενικό έχει ρίξει επανειλημμένα πρόσφυγες στη θάλασσα. Η τακτική φέρεται να χρησιμοποιείται κυρίως σε μικρές ομάδες μεταναστών. Κατά τα δημοσιεύματα, η τουρκική Ακτοφυλακή έχει καταγράψει από τον περασμένο Μάιο 29 Pushbacks, κατά τα οποία πετάχτηκαν άνθρωποι στο νερό.

Η έρευνα έχει βασιστεί στα όσα δήλωσε ο μετανάστης από το Καμερούν. Η περιγραφή του για την τουρκική παράκτια περιοχή αντιστοιχεί στις δορυφορικές φωτογραφίες και οι πληροφορίες του για τους κυματισμούς συμφωνούν με το δελτίο καιρού. Το ότι οι δύο νεκροί βρίσκονταν προηγουμένως στη Σάμο αποδεικνύεται με βάση τις δηλώσεις άλλων επτά προσφύγων.

Ο Μηταράκης ανακοίνωσε ότι πραγματοποιούνται από ελληνικής πλευράς ανεξάρτητες έρευνες, κάθε φορά που εγείρονται τέτοιου είδους κατηγορίες. Ωστόσο, οι συντάκτες των δημοσιευμάτων δεν δίδουν τις λεπτομέρειες και τα αποδεικτικά στοιχεία που ζητούν οι ελληνικές Αρχές, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξέταση των υποθέσεων. Σύμφωνα με το SPIEGEL, Έλληνες δικηγόροι ετοιμάζονται να καταθέσουν μήνυση σε ελληνικό δικαστήριο. Αλλά και Τούρκοι δικηγόροι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 Ρεπορτάζ του συντάκτη Max Skowronek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.