Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

«‘510.000 Ουκρανοί έχουν επιστρέψει στην Ουκρανία’»

 Die Welt: «‘510.000 Ουκρανοί έχουν επιστρέψει από την έναρξη του πολέμου’»

Το ρεπορτάζ του πολιτικού συντάκτη Marcel Leubecher παραθέτει δήλωση στην εφημερίδα του εκπροσώπου της ουκρανικής συνοριοφυλακής, Andrij Demtschenko, ότι «από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου έχουν επιστρέψει στη χώρα 510.000 Ουκρανοί από το εξωτερικό, μεταξύ αυτών 110.000 μόνο την τελευταία εβδομάδα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το 80% όσων επιστρέφουν είναι άνδρες και εκτιμάται ότι στην πλειοψηφία τους θέλουν να συμβάλουν, στρατιωτικά ή μη, στην υπεράσπιση της πατρίδας τους. Οι περισσότεροι από τους Ουκρανούς που επέστρεψαν στη χώρα ήρθαν από την Πολωνία, καθώς οι πολωνικές Αρχές έκαναν λόγο χθες για 352.000 Ουκρανούς που έχουν επιστρέψει στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών και γυναίκες που θέλουν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας τους, ενώ άλλοι επιστρέφουν για να βοηθήσουν συγγενείς που έχουν ανάγκη.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών, είχαν καταγραφεί μέχρι χθες, Δευτέρα, 272.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, αν και ο πραγματικός αριθμός τους εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερος, διότι δεν καταγράφονται όλοι στα σύνορα. Πάντως, η αρμόδια ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF), απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι δεν έχει πληροφορίες για Ουκρανούς που έχουν επιστρέψει από τη Γερμανία στην πατρίδα τους.

Η αντιπολιτευόμενη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), δια στόματος του επικεφαλής της, Friedrich Merz, ζήτησε εκ νέου χθες την πλήρη καταγραφή όλων των εισερχόμενων στη Γερμανία Ουκρανών, «πρωτίστως για τη δική τους προστασία». Πάντως η Υπουργός Εσωτερικών, Nancy Faeser (SPD), όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, τάσσεται κατά της υποχρεωτικής καταγραφής όλων των προσφύγων από την Ουκρανία, κάτι που έχει προκαλέσει τη δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης, με τον Thorsten Frei, διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης CDU/CSU, να υπογραμμίζει ότι μόνο με την άρτια καταγραφή όλων των προσφύγων μπορεί να τεθεί η βάση για τη γρήγορη και καλύτερη δυνατή παροχή βοήθειας. «Στην Ευρώπη μαίνεται πόλεμος. Η ομοσπονδιακή Υπουργός Εσωτερικών πρέπει επιτέλους να λάβει υπόψη της τις διαστάσεις του και να ξυπνήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Frei, ο οποίος κατηγόρησε την Υπουργό Faeser ότι δεν έχει ιδέα για το πόσοι άνθρωποι έχουν διαφύγει από την Ουκρανία στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.