Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Γερμανία: «Επιστροφή στην ύφεση»

Το ρεπορτάζ του Karsten Seibel στην εφημερίδα DIE WELT αναφέρεται στις προβλέψεις γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, οι οποίες συγκλίνουν στο ότι αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους. 

Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW), Stefan Kooths, σημειώνει ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι πολύ πιθανή η συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ και άρα, ενδεχομένως, μια τεχνική ύφεση. 

Η ε/φ εξηγεί ότι τεχνική ύφεση καταγράφεται όταν η οικονομική δραστηριότητα σημειώνει πτώση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα του έτους. Τον Μάρτιο αναμένεται μείωση της παραγωγής στη Γερμανία, ενώ η αύξηση των τιμών της ενέργειας βάζει φρένο στην κατανάλωση, παρατηρεί ο κ. Kooths. Αλλά και ο Torsten Schmidt από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Leibniz θεωρεί κατά 90% πιθανόν να υπάρξει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο του 2022, αν και εκτιμά ότι θα πρόκειται για προσωρινή μείωση και ότι από το δεύτερο τρίμηνο η γερμανική οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ισχυρής ανάκαμψης. 

Τέλος, σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο σοκ που πρέπει να απορροφήσει η γερμανική οικονομία είναι η σημαντική αύξηση στις τιμές της ενέργειας, που πλήττουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις. Ο κ. Kooths εκτιμά ότι ο κίνδυνος ύφεσης λόγω μείωσης στην προμήθεια φυσικού αερίου θα είναι μεγαλύτερος των επόμενο χειμώνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.