Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Γερμανία / Κορωνοϊός: Πότε θα καταργηθούν τα μέτρα;

Αντιπαράθεση μεταξύ Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και Ομόσπονδων κρατιδίων προέκυψε στη χθεσινή κοινή σύσκεψη και συγκεκριμένα για το νέο νόμο που αφορά την υγειονομική κατάσταση της χώρας σε σχέση με την πανδημία.

Διαφωνούν Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση με τα κρατίδια

Η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που καταργεί τους περισσότερους περιορισμούς και διατηρεί μόνο τα παρακάτω μέτρα:

  • Υποχρέωση μάσκας μόνο σε συγκεκριμένους χώρους όπως νοσοκομεία, κέντρα περίθαλψης, γηροκομεία, φυλακές, λεωφορεία, τρένα.
  • Η υποχρέωση τεστ θα ισχύειεπίσης για συγκεκριμένους χώρους όπβς νοσοκομεία, κέντρα περίθαλψης, σχολεία, νηπιαγωγεία κ.α. 
  • Διατηρείται η προστατευτική μάσκα αστα εροπλάνα και υπεραστικά τρένα. 

Ο νόμος ισχύει από 20 Μαρτίου αλλά επιτρέπει στα κρατίδια να προσαρμόσουν τα νέα δεδομένα μέσα σε δυο εβδομάδες.

Αντιδρούν τα κρατίδια λόγω της αύξησης των κρουσμάτων 

Στη συντριπτική πλειονότητα των ομοσπονδιακών κρατιδίων αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό λόγω του αριθμού ρεκόρ των μολύνσεων. 

Πολλά κρατίδια έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα επεκτείνουν τους ισχύοντες κανόνες του κορωνοϊού όπως π.χ. το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία,τη Βαυαρία, η Βάδη-Βυρτεμβέργη και η Θουριγγία. 

Η Γερουσία στη Βρέμη αποφάσισε την Τρίτη επίσης την παράταση έως 2 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο κανόνας 3G εξακολουθεί να ισχύει σε πολλές εγκαταστάσεις και το 2G-plus σε κλαμπ και ντισκοτέκ. Η απαίτηση για μάσκα στο λιανικό εμπόριο θα παραμείνει επίσης σε ισχύ μέχρι τις αρχές Απριλίου. 

Το Βερολίνο και το Αμβούργο συμφώνησαν επίσης με αυτήν την απόφαση την Τρίτη, και το ανακοίνωσαν επίσης. Η πολιτειακή κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας δήλωσε την Τρίτη ότι εξακολουθεί να ελπίζει σε «βελτιώσεις» του νόμου. Η Κάτω Σαξονία θέλει επίσης να διατηρήσει όλα τα πιθανά προστατευτικά μέτρα μέχρι τις 2 Απριλίου.

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Hendrik Wüst εξέφρασε στην εφημερίδα Welt την έλλειψη κατανόησης στο νέο νόμο «Θα καταργηθούν τα συμφωνηθέντα βασικά μέτρα προστασίας και τα δοκιμασμένα μέσα για την καταπολέμηση των πανδημιών και αντί αυτου΄θα έχουμε ένα συνονθύλευμα κανόνων που δύσκολα θα καταλάβουν οι άνθρωποι».

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι κανόνες θα ισχύουν στη NRW κατά τη μεταβατική περίοδο. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της NRW είπε, απαντώντας σε αίτημα της WDR ότι ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκομένων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.