Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Γερμανία: Αυξήσεις σε επιδόματα

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα  την άμεση προσαύξηση επιδόματος για παιδιά και νέους από φτωχότερες οικογένειες και μια εφάπαξ πληρωμή για ενήλικες που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. 

Συγκεκριμένα τα παιδιά και οι νέοι σε οικογένειες που εξαρτώνται από κοινωνικά επιδόματα θα λαμβάνουν από τον Ιούλιο μηνιαίως 20 ευρώ περισσότερα 

Συνολικά, η προσαύξηση θα ωφελήσει περίπου 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους . 

Ο νόμος προβλέπει επίσης εφάπαξ πληρωμή επιδόματος για την πανδημία τον Ιούλιο της τάξεως των 100 ευρώ για ενήλικες που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ΙΙ, βασική ασφάλεια ή κοινωνική βοήθεια τον Ιούλιο. 

Τα χρήματα προορίζονται, μεταξύ άλλων, για την αντιστάθμιση πρόσθετων επιβαρύνσεων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, όπως οι αγορές μασκών FFP2. 

Για να τεθούν σε ισχύ οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να ψηφιστούν από τον Ομοσδπονδιακή Βουλή και τη Βουλή των κρατιδίων, γεγονός πάντως που θεωρείται δεδομένο. 

Eπιπλέον αποφάσεις:

Δημιουργία του ειδικού ταμείου ύψους 100 δις. ευρώ για την Bundeswehr, το οποίο είχε ανακοινώσει ο Καγκελάριος Scholz λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία: Προβλέπεται συνταγματική αναθεώρηση για την κατοχύρωση του ταμείου, για την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων, συνεπώς και ψήφους από την αντιπολίτευση. Σημειώνεται ότι το ειδικό ταμείο δεν προβλέπεται στην κανονική νομοθετική διαδικασία που αφορά τον προϋπολογισμό και, επομένως, τα δάνεια που θα χρειαστούν δεν θα υπολογιστούν στο «φρένο του χρέους».

 -Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης τον οικονομικό σχεδιασμό έως το 2026, όπου ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις δαπάνες για το Ταμείο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Το διάστημα 2022-2026 αναμένεται να διατεθούν πάνω από 200 δις. ευρώ προς την κατεύθυνση της ενεργειακής μεταστροφής, ενώ με αυτά τα κονδύλια θα χρηματοδοτηθεί και η κατάργηση του τέλους στο ηλεκτρικό ρεύμα, που είχε προβλεφθεί υπέρ της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 -Αντιδρώντας στην άνοδο των τιμών στην ενέργεια, η κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο με φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ προβλέπεται ότι τα φορολογικά έσοδα φέτος θα  είναι κατά 4,5 δις. ευρώ λιγότερα και κατά περίπου 4 δις. ευρώ λιγότερα κατ’ έτος μέχρι το 2026.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.