Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Γερμανία: «Τα συνδικάτα ανησυχούν πολύ για τη γερμανική βιομηχανία»

«Επί μακρόν η βιομηχανία αποτελούσε κινητήριο δύναμη για σημαντικές αυξήσεις μισθών, τώρα τα συνδικάτα της βιομηχανίας ανησυχούν ότι αν λείψει το φυσικό αέριο, ολόκληρη η οικονομία απειλείται με στασιμότητα».

Τα συνδικάτα της γερμανικής βιομηχανίας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι αν διακοπεί η προμήθεια φυσικού αερίου, δεν θα πληγούν μόνο κλάδοι ενεργειακής έντασης, όπως η χημική βιομηχανία ή η βιομηχανία χάλυβα, αλλά σύντομα θα επηρεαστεί ευρύτερα η βιομηχανία και εκατομμύρια εργαζόμενοι. Ο επικεφαλής του συνδικάτου IG Metall, Jörg Hofmann, προειδοποίησε ότι η γερμανική οικονομία θα είναι για καιρό σε στασιμότητα εφόσον διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου, καθώς αν σταματήσει η παραγωγή χάλυβα, θα πληγεί ακολούθως η δραστηριότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας και της κατασκευής μηχανημάτων.

Ο Μιχάλης Βασιλειάδης, πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στη μεταλλευτική, τη χημική και την ενεργειακή βιομηχανία της Γερμανίας (IG BCE), προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ενδεχόμενη αναστολή της παραγωγής της χημικής βιομηχανίας θα αποτελούσε ένα «σενάριο μέγιστης κρίσης», που δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί, διότι θα είχε πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις σε όλο το δίκτυο παραγωγής. Αλλά και ο επικεφαλής του συνδικάτου των εργαζομένων στον τομέα των κατασκευών, Robert Feiger, προειδοποίησε για τις αρνητικές επιπτώσεις ενδεχόμενης διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου, ενώ και οι τρεις κάλεσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εξετάσει ενδελεχώς τις επιπτώσεις ενδεχόμενης προτεραιοποίησης στην παροχή φυσικού αερίου, που προβλέπεται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση τα συνδικάτα των εργαζομένων στη βιομηχανία ζητούν από την κυβέρνηση νέο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης -ειδικά για τη βιομηχανία- μεταξύ άλλων, ενίσχυση της ρευστότητας για επιχειρήσεις που απειλούνται με πτώχευση, καθώς και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Τέλος, ζητούν την προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς όμως να επιβαρυνθεί η βιομηχανία υπέρμετρα από την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την προστασία του κλίματος.

Πηγή: DIE WELT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.