Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Lindner: "Πρέπει να παγώσουμε τις περιουσίες των ολιγαρχών"»

Handelsblatt: «Ο Υπουργός Οικονομικών μιλά για τις συνέπειες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη γερμανική Οικονομία, τη μεταρρύθμιση της Bundeswehr και τις αμφιλεγόμενες θέσεις εργασίας του Gerhard Schröder»

Στη συνέντευξή του προς το συντάκτη στο Γραφείο Βερολίνου της ε/φ Martin Greive, τον αναπληρωτή επικεφαλής του Γραφείου Βερολίνου Jan Hildebrand και τον επικεφαλής συντάκτη πολιτικών θεμάτων της ε/φ Thomas Sigmund, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και επικεφαλής των Φιλελευθέρων Christian Lindner αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και επικεφαλής των Φιλελευθέρων Christian Lindner τονίζει ότι η ενίσχυση της Bundeswehr, την οποία προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες ο Καγκελάριος Olaf Scholz, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. «Η Γερμανία πρέπει να εκπληρώσει τις ευθύνες της στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Η χώρα δεν μπορεί πλέον να κρύβεται και να εισπράττει τα οφέλη της Ειρήνης».

Σε σχέση με την αλλαγή πορείας της Γερμανίας που σηματοδότησε η ομιλία του Scholz την Κυριακή, ο Lindner τονίζει πως η γερμανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δει κατάματα την πραγματικότητα. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν π.χ. οι Πράσινοι, οι οποίοι καλούνται να εγκρίνουν πολιτικές που μέχρι τώρα απέρριπταν, όμως «δεν έχω ακούσει να έχουν προταθεί εναλλακτικές λύσεις. Και δεν γίνεται να μην κάνουμε τίποτα».

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων διαβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας θα παραμείνουν σταθερά και ότι «το φρένο του χρέους θα τηρηθεί το 2023», γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να θεσπιστεί συνταγματικά κατοχυρωμένος Ειδικός Λογαριασμός για τη Bundeswehr. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως δεν θα γίνουν αυξήσεις φόρων, όπως συνέβη μετά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, ενώ θα διατηρηθούν οι οικονομικές προτεραιότητες που είχαν τεθεί ως προς τις επενδύσεις για το μέλλον, την οικολογία και την ενίσχυση των ανθρώπων που το έχουν ανάγκη.

Ο Υπουργός Οικονομικών επαινεί τη στάση του επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Friedrich Merz, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τις προτάσεις του Καγκελαρίου, και τονίζει ότι «η Γερμανία κυβερνιέται καλά, αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες ενεργούν υπεύθυνα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Lindner υποστηρίζει ότι θα έχουν και αρνητικές παρενέργειες για τη Γερμανία, όμως η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να τις περιορίσει, όσο αυτό είναι δυνατόν. Αυτή τη στιγμή, πάντως, οι συνέπειές τους στο χρηματοπιστωτικό τομέα της Γερμανίας είναι διαχειρίσιμες. «Ο αντίκτυπός τους όμως στη ρωσική Οικονομία θα είναι τρομερός». Παρά το γεγονός ότι έχει γίνει μεγάλη συζήτηση δημοσίως για το σύστημα πληρωμών Swift, οι περιορισμοί στη ρωσική Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να έχουν πλέον ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες. «Ως απόρροια των κυρώσεων, ο Putin δεν θα έχει πλέον πλήρη πρόσβαση σε συναλλαγματικά αποθέματα άνω των 600 δις Δολαρίων ΗΠΑ». Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο και νέων κυρώσεων εις βάρος των ισχυρών υποστηρικτών του Putin. «Τα περιουσιακά τους στοιχεία και οι ροές κεφαλαίων θα πρέπει να εντοπιστούν και να παγώσουν». Στο πλαίσιο αυτό, η πρακτική των λεγόμενων «χρυσών διαβατηρίων» δεν θα είναι πλέον αποδεκτή. «Όποιος επωφελείται από το σύστημα Putin δεν θα είναι πλέον σε θέση να περνά καλά στην Ευρώπη».

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων καλεί τον Gerhard Schröder να αποχωρήσει από τις θέσεις που του έχουν δοθεί σε ρωσικές επιχειρήσεις ως μία «υπηρεσία στη χώρα του και στον εαυτό του».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να σταματήσει η Ρωσία τη μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη, ο Lindner αναρωτιέται: «Ποιος μπορεί πλέον να αποκλείσει οτιδήποτε, όταν υπάρχει ο Wladimir Putin;». Από την άλλη πλευρά, η αποσύνδεση του Swift σχεδιάστηκε κατά τρόπον ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής για την προμήθεια πρώτων υλών. «Η αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου, άνθρακα και πετρελαίου από τη Ρωσία θα είχε αντίκτυπο στον πληθωρισμό, την ασφάλεια του εφοδιασμού και συνεπώς στην δυνατότητά μας να αντέξουμε τη διαμάχη με τη Ρωσία».

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτάσσουν και την επανεξέταση της Ενεργειακής Στρατηγικής της Γερμανίας. Ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει σχετικά ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλιστεί η προμήθεια φυσικού αερίου από άλλες πηγές και να συζητηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας η δυνατότητα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ενώ και «ένα τροποποιημένο σχέδιο σταδιακής κατάργησης της Πυρηνικής Ενέργειας δεν μπορεί να αποτελέσει ταμπού». Πιο δύσπιστος εμφανίζεται ο Lindner σε σχέση με τη δυνατότητα ταχείας επέκτασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς τα σχέδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι «υπερβολικά φιλόδοξα».

Ερωτώμενος για τα πιθανά σενάρια εξομάλυνσης των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας, ο Lindner υποστηρίζει ότι ο Putin θα πρέπει «να θέσει τέλος στον επιθετικό πόλεμο που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και να αποκαταστήσει την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ουκρανίας». Αυτό, για το οποίο θα πρέπει να είναι σίγουρος ο Ρώσος Πρόεδρος είναι ότι το G-7, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ενεργούν με τόσο μεγάλη ενότητα και πυγμή σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την υποστήριξη της Ουκρανίας, ώστε δεν θα μπορεί να ελπίζει σε κατευνασμό. «Στο μεταξύ, ο Putin θα πρέπει να έχει απόλυτη βεβαιότητα ότι οποιαδήποτε επαφή με έδαφος του ΝΑΤΟ θα έχει ως αποτέλεσμα την από κοινή απάντηση από την αμυντική Συμμαχία».

Τέλος, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων αποφεύγει να απαντήσει για το ενδεχόμενο εκδίωξης του Ρώσου Προέδρου από τους πολίτες και τις ελίτ της χώρας του και εκφράζει την ελπίδα ότι η Κίνα «θα διατηρήσει την επικριτική της στάση» έναντι του Putin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.