Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Lindner: Οι τιμές στην ενέργεια καθιστούν τη χώρα φτωχότερη

RND: «Lindner: Οι αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια εξαιτίας του πολέμου καθιστούν τη χώρα μας συνολικά φτωχότερη»

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Tim Szent-Ivanyi και Kristina Dunz ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner (FDP), αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο αποκλεισμός της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εμποδίζει τη ροή κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του πολέμου του Putin, ενώ «επεξεργαζόμαστε και άλλα μέτρα», όπως λέει. Θα πρέπει, σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό, να επιβληθούν κυρώσεις κατά των υποστηρικτών του Ρώσου Προέδρου και να μην επιτραπεί στους ολιγάρχες να ζουν στην Ευρώπη ελεύθερα με την περιουσία που δημιούργησαν ληστεύοντας, ως υποστηρικτές του Putin, τον ρωσικό λαό. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η απαγόρευση εισόδου στις ευρωπαϊκές χώρες και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ στο πλαίσιο της Ε.Ε. και της ομάδας G7 εστιάζεται η προσοχή και σε κρυπτονομίσματα, με τα οποία μπορεί να παρακαμφθούν οι κυρώσεις. 

Ο κ. Lindner επισημαίνει στη συνέχεια ότι καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στη Γερμανία, σχολιάζοντας ότι «η οικονομική μας σταθερότητα και ισχύς είναι πλεονέκτημα, γιατί μπορούμε να αντέξουμε περισσότερο από ό,τι εκείνος (ο Putin)», ενώ σημειώνει ότι μπορεί να δοθεί στοχευμένη βοήθεια σε επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε κίνδυνο, η βοήθεια αυτή όμως δεν θα αποσκοπεί στο να τις αποζημιώσει για την απώλεια του τζίρου τους. 

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στα μέτρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τη στήριξη όσων πλήττονται περισσότερο από την αύξηση στις τιμές της ενέργειας και σημειώνει ότι το καλοκαίρι θα επανεξεταστεί η κατάσταση. Υπογραμμίζει, πάντως, ότι οι αυξανόμενες τιμές των εισαγωγών ενέργειας καθιστούν τη Γερμανία συνολικά φτωχότερη, κάτι για το οποίο το κράτος δεν μπορεί διαρκώς να παρεμβαίνει διορθωτικά. 

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Καγκελαρίου Scholz να διατεθούν μέσω ειδικού ταμείου 100 δις. ευρώ για την αναβάθμιση της Bundeswehr, σχολιάζει ότι επρόκειτο για αξιοσημείωτη απόφαση, για την οποία ο Καγκελάριος μπορούσε να είναι σίγουρος ότι θα έχει την υποστήριξη του Κόμματος των Φιλελευθέρων, καθώς εδώ και καιρό το FDP ήταν της ίδιας άποψης. Ως προς την εφαρμογή αυτής της απόφασης, τονίζει ότι ούτε η σημαντική αύξηση του επιδόματος αλληλεγγύης ούτε η χαλάρωση του «φρένου του χρέους» είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος. «Ο δρόμος προς ένα ειδικό ταμείο που είναι αυστηρά συνδεδεμένο με τον στόχο του, είναι ο καλύτερος», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Lindner, που εξηγεί ότι ήδη πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία σχεδίαζε τη χρηματοδότηση του αμυντικού προϋπολογισμού με ποσό άνω των 50 εκατ. ευρώ. Το ύψος του ποσού που θα διαθέτει το ειδικό ταμείο προκύπτει, όπως διευκρινίζει, από το ποσό που απαιτείται ώστε κάθε χρόνο να επιτυγχάνεται ο στόχος που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, δηλαδή το 2% του ΑΕΠ να διοχετεύεται στις αμυντικές δαπάνες. «Η Γερμανία πρέπει να έχει τον πιο αποτελεσματικό στρατό στην Ευρώπη. Δεν πρέπει ποτέ να χρειαστεί να επιχειρήσει, μόνο να συμβάλει στην αποτροπή. Αλλά πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε το έδαφος της Συμμαχίας», δηλώνει στο RND o κ. Lindner. 

Στη συνέχεια αναφέρεται στα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να προβλεφθεί στον προϋπολογισμό σημαντικό ποσό για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ προσθέτει ότι στους ανθρώπους που φτάνουν στη Γερμανία πρέπει να δοθεί άμεσα πρόσβαση στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας. Ο Υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι χάρη στα προσόντα τους, αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να ενταχθούν γρήγορα στη γερμανική κοινωνία. 

Τέλος, προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση του «φρένου του χρέους», που εγγυάται την οικονομική σταθερότητα της χώρας, για αυτό και ο ίδιος είναι υπέρ της επαναφοράς του το 2023.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.