Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Σύλογος Ποντίων Νυρεμβέργης - Χορηγία έκδοσης Βυζαντινών Ύμνων Μ. Εβδομάδας

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης - Χορηγία έκδοσης Βυζαντινών Ύμνων Μ. Εβδομάδας.
Χρήστου Καλιοντζίδη ``Ο Ήχος των Παθών``
Η τιμητική πρόταση συνέργειας από τον Χρήστο Καλιοντζίδη για την έκδοση του ``Ήχου των Παθών`` μας ενθάρρυνε καταλυτικά.

Πρόκειται για δέκα γνωστούς ψαλμούς της Μ. Εβδομάδας με τη φωνή του χορωδού και  ιπλωματούχου Βυζαντινής μουσικής Χρήστου Χαλκιά την οποία συνοδεύει δικαιωματικά η ποντιακή λύρα του Λέκτορα μουσικής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Χρήστου Καλιοντζίδη.

Το πολιτικό Ήθος, η δημόσια συγκρότηση και η επιστημοσύνη του Χρήστου Καλιοντζίδη στο αντικείμενό του, αλλά και η πολυετής διατριβή στην ψαλτική τέχνη του Χρήστου Χαλκιά, όπως και η ακαδημαϊκή του σκευή περί της βυζαντινής υμνωδίας, δεν αποτέλεσαν μόνο τα αυτονόητα εχέγγυα της Αργατίας μας, αλλά βασάνισαν ευεργετικά τις αντιληπτικές μας δεξιότητες σ` έναν κόσμο ευγενών μουσικών νοημάτων.

Ο Χρήστος μας κάλεσε προνομιακά στην κατάνυξη των στιγμών καθώς η λύρα του διεκδίκησε με αυτοπεποίθηση τον κλήρο της σε βιότοπους προσευχής και ικεσίας του Λόγου.

Η βυζαντινή μελωδή του Θείου Πάθους, με τη συμφωνία της διακεκριμένης ποντικής λύρας του Χρήστου Καλιοντζίδη και την επιδεξιότητα του ιεροψάλτη Χρήστου Χαλκιά, θ` αποκαλύπτει στο διηνεκές και με Τρόπο μοναδιαίο, τις εξ` αίματος συγγένειες της ορφικής αναφοράς του Πόντου και του Ύφους της εκκλησιαστικής χορωδής στη λατρεία της Ορθοδοξίας.

Συγγένειες ιστορικές, αρμονικές των πρωτόλειων ήχων που επένδυσαν τη δημώδη ποίηση του Πόντου και τις παλίμψηστες ραψωδές των ακριτικών επών.

Συγγένειες που διαβιούν μόνο στα νεφελώματα του χρόνου, κάποτε εγέρτες στα ψαλτήρια, κάποτε κολαούζοι στους χρωστήρες του αγιογράφου στη Σουμελά, στη Γουμερά, στον Χουτουρά, στον Περιστερά, στον Ζαβουλώνα.

Το ηχητικό σύνολο ``Ήχος των Παθών``, μπορεί ν` αναζητηθεί στη διεύθυνση:
https://m.youtube.com/playlist?list=PLxcqIPfsaZNeOcVL4k7EswcyQr7JP1YkO
ενώ σύντομα θα ανέβει στις πλατφόρμες Spotify, iTunes και Google play deezer, επιλογές ενδεικτικές του σεβασμού και απαιτούμενου εκσυγχρονισμού, με τους οποίους δασκαλεύει ο καλλιτέχνης το δημιούργημά του.

Το λογότυπο του συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης, με περηφάνια πιονιέρου θα συνοδεύει πλέον τους ενατενισμούς του έργου στις metadata εποχές, υπόχρεο στο εγκάρδιο προσκλητήριο συνεργασίας του Χρήστου Καλιοντζίδη.

Αν με την υποστήριξή μας στους Argatia του Φίλιππου Κεσαπίδη προσπαθήσαμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα ένθεν κακείθεν του Αιγαίου και με τον Υφαντό Ήχο του Αντώνη Πιλαλίδη να ζεύξουμε ματιές Ελλήνων σε Ευρώπη και Αυστραλία, ετούτη μας η συνέργεια με τον Χρήστο επιθυμεί μύχια επιθυμία...

Η εμπνευσμένη αλήθεια του Χρήστου Καλιοντζίδη, ας προσκαλέσει και δεύτερη ανάγνωση συνδράμοντας σε μία δική μας συνθηματική, για τις νέες λυτρωτικές συνθήκες που οφείλει η ποντική λύρα ν` αναρωτηθεί στις αυτοεξορίες της.

Συνθήκες διαλόγου με καινοτόμα ρεπερτόρια και σύνθεσης ακροατηρίων.
Συνθήκες ενθάρρυνσης γενεών και μουσικών για απελεύθερες οπτικές.
Συνθήκες απόδρασης από αγοραφοβικούς μονολιθισμούς.
Συνθήκες τανάντι σε ιεροεξεταστήρια και αυθεντίες της ``παράδοσης``

έντιμα,
Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.