Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Σολτς - Πούτιν και η συζήτηση για φυσικό αέριο / ευρώ

DIE Welt : «Γιατί ο Scholz απέρριψε ψυχρά τον Putin με τη συμφωνία ‘φυσικό αέριο έναντι ευρώ’»


Το άρθρο των Nikolaus Doll και Anne Kunz αναφέρεται στη συνομιλία του Καγκελαρίου Scholz με τον Πρόεδρο Putin, κατά την οποία ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο καταβάλλοντας το αντίτιμο σε ευρώ στην τράπεζα της Gazprom, κάτι στο οποίο, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, δεν συναίνεσε ο Καγκελάριος Scholz και ζήτησε να λάβει γραπτώς περισσότερες λεπτομέρειες 

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει «παραπλανητικό» το μήνυμα του Wladimir Putin προς τους δυτικούς ηγέτες, με τους οποίους τους διαβεβαιώνει ότι μπορούν να συνεχίσουν να προμηθεύονται ρωσικό αέριο έναντι ευρώ και επισημαίνει ότι ο Καγκελάριος Scholz δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο από το να αρνηθεί. Η άρνηση αυτή με τη σειρά της εξόργισε τόσο τον Ρώσο Πρόεδρο, που συνέχισε να προκαλεί σύγχυση με τις προμήθειες φυσικού αερίου, επιμένοντας χθες στην πληρωμή σε ρούβλια και στο άνοιγμα λογαριασμών στην τράπεζα της Gazprom, που έχει εξαιρεθεί από τις κυρώσεις και η οποία κατόπιν θα μετατρέπει τα ποσά που λαμβάνει σε ρούβλια. Με αυτόν τον τρόπο ο Putin θέλει να αντισταθμίσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση και να συνεχίσει το εμπόριο καυσίμων χωρίς να ταπεινωθεί.

Η άρνηση του Γερμανού Καγκελαρίου οφείλεται, σύμφωνα με το άρθρο, στο ότι πριν ακόμη ολοκληρωθεί η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Scholz και Putin, o δεύτερος πρότεινε τη σύσταση μιας ρωσο-γερμανικής ομάδας εργασίας που θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας, όπως ανέφερε χθες ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, κάτι που αποτελεί προφανώς «ψευδή είδηση» και πιθανόν μια προσπάθεια της Ρωσίας να αποσπάσει τη Γερμανία από τη δυτική συμμαχία. Το Βερολίνο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τους συμμάχους του λόγω της επιφυλακτικής στάσης στο θέμα της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία αλλά και της στάσης του ως προς τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, σχολιάζει η εφημερίδα, για αυτό και το να δώσει την εντύπωση ότι από μόνη της η Γερμανία έρχεται σε συμφωνία με τη Μόσχα για τις λεπτομέρειες της περαιτέρω προμήθειας φυσικού αερίου, θα προκαλούσε έντονη δυσαρέσκεια στους δυτικούς συμμάχους.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, δεν ξέρει κανείς ποιες παγίδες μπορεί να κρύβει η πρόταση του Ρώσου Προέδρου και, λόγω του ότι ο τρόπος πληρωμής του φυσικού αερίου που προτείνει ο Putin δεν είναι κατανοητός, ο Γερμανός Καγκελάριος ζήτησε γραπτές πληροφορίες επί της διαδικασίας. Κάτι που, όπως φάνηκε, εξόργισε τον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος τελικά χθες ανακοίνωσε εκ νέου ότι η αγορά ρωσικού φυσικού αερίου θα πρέπει να γίνεται σε ρούβλια. Επιπλέον, το αίτημα του Putin να ανοίξουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό αέριο λογαριασμούς στην τράπεζα της Gazpromείναι πιθανόν να αποσκοπεί στο να εξελιχθεί η εν λόγω τράπεζα σε Κεντρική Τράπεζα, καθ’ ότι δεν της έχουν επιβληθεί κυρώσεις, επισημαίνει ο οικονομολόγος της Commerzbank, Jörg Krämer. Ο ίδιος εκτιμά ότι με αυτό το μέτρο ο Ρώσος Πρόεδρος στοχεύει στην ενίσχυση του ρωσικού νομίσματος. Ο Καγκελάριος Scholz, πάντως, ήταν ξεκάθαρος απέναντι στον Putin: στις συμβάσεις προβλέπεται πληρωμή σε ευρώ και μόνο αυτό ισχύει. Τώρα η επόμενη κίνηση είναι και πάλι του Putin.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.